«Ανούσια» τα μέτρα της Κυβέρνησης για τους δανειολήπτες λέει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Τονίζει πως το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια δεν θα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό δανειοληπτών - Τι ζητά από την Κυβέρνηση

Τη δυσαρέσκεια του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών για τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την ακρίβεια, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ., Κώστας Μελάς, καταγγέλλοντας πως για άλλη μια φορά οι Δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν για την διαβίωση τους.  

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως η Κυβέρνηση παρέλειψε / απέτυχε για άλλη μια φορά να στηρίξει τους Δανειολήπτες με ουσιαστικά μέτρα και λύσεις, εστιάζοντας παράλληλα, στον περιορισμένο αντίκτυπο που θα έχει το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια. 

Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση περιλαμβανόταν σχέδιο επιδότησης κατά 2% επιτοκίου στεγαστικών επιτοκίων, το οποίο αφορά δάνεια που συνάφθηκαν από 1/1/2022 μέχρι 31/12/2023. Ειδικότερα, το Σχέδιο θα καλύψει αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, με μέγιστη επιδότηση για περίοδο 2 ετών, ενώ απευθύνεται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι €50.000

Όπως καταγγέλλει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο,τραπεζικά στελέχη επισήμαιναν ότι παρατηρείται τάση μείωσης της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, λόγω της ανόδου του κόστους ζωής που συνεπάγεται η αύξηση του κόστους χρήματος.  

«Άρα, το σχέδιο επιδότησης κατά 2% επιτοκίου στεγαστικών επιτοκίων που θα αφορά δάνεια που συνάφθηκαν από 01/01/22 μέχρι 31/12/23 δεν θα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό Δανειοληπτών», σημειώνει. 

«Δυστυχώς», προστίθεται, «για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση παρέλειψε / απέτυχε να στηρίξει τους Δανειολήπτες με ουσιαστικά μέτρα και λύσεις.  Οι Δανειολήπτες έχουν ανάγκη από στήριξη , αφού λόγω της συνεχούς αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, της ακρίβειας και των πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αναζητούν ομπρέλα προστασίας».  

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, σημειώνει πως «λόγω του αυξημένου κόστους ζωής  τον τελευταίο χρόνο,  οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι Δανειολήπτες ως προς την διαβίωση τους είναι σαφώς περισσότερες από άλλες χρονιές. Γι αυτό όλοι αναμέναμε από την Κυβέρνηση να παρέμβει με ουσιαστικές λύσεις και στοχευμένα μέτρα , αντιμετωπίζοντας την κρίσιμη αυτή περίοδο που πλήττει την οικονομία μας».  

Καταλήγοντας, αναφέρει πως ο Σύνδεσμος ζητά «ΠΡΑΞΕΙΣ που θα προστατεύσουν τους  Δανειολήπτες, αφού καθημερινά καλούνται να προσαρμοστούν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ στις νέες καταναλωτικές συνήθειες λόγω των πιο πάνω ( αυξήσεις επιτοκίων , βασικών αγαθών / υπηρεσιών , πολέμων κλπ )».   

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Θα πέσει ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κύπρο - Ποια η μείωση
                                                                         

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ