ΕΡΕΥΝΑ: Οι top χώρες για fintech - Η Κύπρος στην παγκόσμια αφρόκρεμα (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μεγάλες νικήτριες οι ΗΠΑ, Βρετανία και Κίνα - Η θέση της Κύπρου στη λίστα με τις καλύτερες χώρες του κόσμου για τις fintech

Από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, πολλές χώρες ανά τον πλανήτη προσπαθούν να μετατραπούν στο παγκόσμιο επίκεντρο των fintech. Ο ελκυστικότατος αυτός κλάδος έχει καταγράψει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας τα πάντα, από την τραπεζική μέχρι την διαδικτυακή διαχείριση πλούτου.

Aπό την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ύστερα, χιλιάδες νέες εταιρείες έχουν δημιουργηθεί, προσπαθώντας να προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητα και τις συναλλαγές τόσο των απλών πολιτών όσο και των επιχειρήσεων.

Στη Βρετανία, νεοφυείς επιχειρήσεις όπως οι Monzo και Starling έχουν εκπλήξει την αγορά με τις ψηφιακές τους ικανότητες, ενώ στην Κίνα, οι Alibaba και Tencent έχουν λανσάρει τα ψηφιακά τους πορτοφόλια Alipay και WeChat Pay αντίστοιχα.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Statista, σε συνεργασία με το CNBC, δημοσίευσε λίστα των μεγαλύτερων fintech του κόσμου.

Η Statista συνέλεξε πληροφορίες για 200 διαφορετικές εταιρείες παγκοσμίως, σε εννιά κατηγορίες όπως η νεοτραπεζική, οι ψηφιακές πληρωμές, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ο ψηφιακός οικονομικός προγραμματισμός, η ψηφιακή διαχείριση πλούτου, η εναλλακτική χρηματοδότηση, ο εναλλακτικός δανεισμός, οι ψηφιακές τραπεζικές λύσεις και οι ψηφιακές επιχειρηματικές λύσεις.

Βασισμένο σε δεδομένα της Statista, το CNBC ανέλυσε τις κορυφαίες χώρες όσον αφορά το fintech, μοιράζοντας την ανάλυση σε τρεις τομείς: Τις χώρες με τις fintech οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη αξία κεφαλαιοποίησης, τις κορυφαίες εταιρείες fintech και τον αριθμό των «μονόκερων» του κλάδου με αξία άνω του $1 δισ. 

ΗΠΑ και Κίνα

Oι ΗΠΑ φιλοξενούν τις μεγαλύτερες financial technology εταιρείες στον κόσμο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Statista, με την Κίνα να ακολουθεί από κοντά με τις Tencent και Ant Group.

Συνδυαστικά, οι ΗΠΑ παράγουν τη μεγαλύτερη αξία όσον αφορά τις fintech με 8 εκ των 15 εταιρειών με την υψηλότερη αξία κεφαλαιοποίησης παγκοσμίως, συνολικής αξίας $1,2 τρισ.

Οι Visa και Mastercard είναι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες fintech με συνολική αξία κεφαλαιοποίησης ύψους $800,7 δισ. 

Οι κινεζικοί κολοσσοί, από την πλευρά τους, έχουν συγκεντρώσει αξία κεφαλαιοποίησης ύψους $338,92 δισ. 

Βρετανία

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν 65 εκ των μεγαλύτερων εταιρειών fintech, σύμφωνα με τη λίστα των Top 200 εταιρειών του CNBC. H Βρετανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, φιλοξενώντας 15 εκ των 200 εταιρειών αυτών, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί 55. 

Η Silicon Valley προφανώς αποτελεί μία φυσική επιλογή για τις εταιρείες αυτού του είδους, δεδομένου του ότι φιλοξενεί τις Apple, Meta, Google και Amazon, ενώ έχει δημιουργήσει ένα σταθερό επιχειρηματικό οικοσύστημα venture capital με παίκτες όπως η Sequoia Capital και η Andreessen Horowitz. 

Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες αυτές οι οποίες έχουν ως έδρα τους τις ΗΠΑ είναι Stripe, PayPal και Intuit οι οποίες με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια επιχειρήσεις ανά όλο τον κόσμο.

Η Βρετανία, ωθούμενη από την φίλια προς τις fintech νομοθεσία, έχει προσελκύσει ονόματα όπως Monzo και Wise.

Στην Κύπρο 2 από τις Top 200

Σύμφωνα μάλιστα με τις λίστα του CNBC, και όπως φαίνεται και στο πιο κάτω γραφικό, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες fintech στον κόσμο, έχουν την έδρα τους στην Κύπρο. 

 

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται στην κατηγορία της ψηφιακής διαχείρισης πλούτου και όπως καταδεικνύει ο πιο κάτω πίνακας πρόκειται για τις Capital.com και IQ Option. Φυσικά στη λίστα περιλαμβάνονται και εταιρείες που διατηρούν γραφεία στην Κύπρο όπως η eToro που εδρεύει στο Ισραήλ. 

 

Η Statista, παράλληλα, ανέφερε πως η αγορά της Κίνας σε ό,τι αφορά τις fintech είναι τεράστια, με τις WeChat Pay και Alipay να έχουν λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν πολύ στενότερη σχέση με τις ψηφιακές πλατφόρμες όπως η WeChat σε σχέση με τις τράπεζες αυτές καθαυτές.

Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας των fintech αντιμετωπίζει και προβλήματα, όπως η μακροοικονομική κατάσταση και η μειωμένη ρευστότητα στον κλάδο των venture capital.

Στην Ευρώπη, ο συνδυασμός του πολέμου στην Ουκρανία, της μετά-πανδημικής κατάστασης και της αύξησης των επιτοκίων έχει επηρεάσει τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στη Βρετανία, από την άλλη, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί λόγω του Brexit το οποίο περιορίζει τις ξένες επενδύσεις.

«Το περιβάλλον των venture capitals έχει, γενικά, προβλήματα», ανέφερε ο CEO της συμβουλευτικής Class35, Νικ Πάρμεντερ, προσθέτοντας πως «οι αρχικές δημόσιες προσφορές είναι μικρότερες τόσο σε αριθμό όσο και σε αξιολόγηση και η επένδυση έχει μειωθεί σημαντικά».

«Αυτό με τη σειρά του κάνει την εύρεση χρηματοδότησης πολύ πιο δύσκολη, κάτι το οποίο έχει επηρεάσει αρνητικά και την όρεξη των επενδυτών. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, έχουν μικρότερη άνεση όσον αφορά τα έξοδά τους ή τις επενδύσεις τους, επηρεάζοντας την αγορά των fintech», συμπλήρωσε.

Οι «μονόκεροι»

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται και πάλι η Βρετανία, συγκεντρώνοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό «μονόκερων», πίσω από τις ΗΠΑ. Σημειωτέον πως οι «μονόκεροι» αυτοί είναι οι εταιρείες με τη στήριξη venture capital οι οποίες έχουν αξία κεφαλαιοποίησης άνω του $1 δισ.

Στη Βρετανία, οι εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνουν τις Revolut ($33 δισ.), την Blockhain.com ($14 δισ.), την Checkout.com ($11 δισ.), την Rapyd ($8,75 δισ.) και την SumUp ($8,5 δισ.).

Στις ΗΠΑ, οι μεγαλύτεροι «μονόκεροι» αυτοί είναι η Stripe ($95 δισ.), η Chima ($25 δισ.), η Ripple ($15 δισ.), η Plaid ($13,5 δισ.), η Devoted Health ($12,6 δισ.) και η Brex ($12,3 δισ.).

Την τρίτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνει η Ινδία, ακολουθούμενη από την Κίνα, την Γαλλία, τη Βραζιλία και την Γερμανία με 6 «μονόκερους». Αν και η Κύπρος δεν βρίσκεται σε αυτή την λίστα, λίγες θέσεις παρακάτω βρίσκονται αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με 1 «μονόκερο». 

Πηγή: Με πληροφορίες από newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τα σχέδια τραπεζών για καταθετικά και δανειστικά επιτόκια - Αλλάζει το σκηνικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ