Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Πέμπτη νόμο με τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) να προχωρεί στην πώληση χαρτοφυλακίου που αποτελείται από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.
Εν μέσω μιας έντονης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής περί του μέλλοντος του Οργανισμού, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ 14 εναντίον και 4 αποχές.
Προηγουμένως εγκρίθηκε οριακά, με 21 ψήφους υπέρ έναντι 20 κατά, τροπολογία του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη, την οποία συνυπέγραφε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, για γραπτή ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών από τον ΟΧΣ για το ύψος του δανείου και το είδος του ακινήτου πριν την πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Με τον νόμο που ψηφίστηκε, ο ΟΧΣ μπορεί αφενός να αγοράζει χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του βασικού νόμου και αφετέρου να προχωρεί σε πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου το οποίο αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε νομικά πρόσωπα που δύνανται να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις.
Οι αντιδράσεις κομμάτων
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το κόμμα πιστεύει στον ρόλο του ΟΧΣ και επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν τον στήριξε, αλλά αντιθέτως τον υπέσκαπτε, όπως είπε, αφήνωντάς τον υποστελεχωμένο και χωρίς την αναγκαία τεχνογνωσία.
Πρόσθεσε ότι η νέα Κυβέρνηση αντί να θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξή του προτείνει την πώληση δανείων στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, σε ένα ετεροβαρές νομικό πλαίσιο, κάτι που, όπως είπε, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είπε θα λυθεί με στήριξη του Οργανισμού, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις δανείων και να εξετάσει αιτήσεις δανειοληπτών για διάφορα κρατικά σχέδια για ΜΕΔ. Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αλλά στηρίζει την τροπολογία.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε τον ουσιαστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει ο ΟΧΣ, και ανέφερε ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν την αναβάθμισή του. Είπε ότι ο μεγάλος αριθμός ΜΕΔ θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και θα πρέπει να βρεθεί μια σωστή λύση για στήριξη του ΟΧΣ, ώστε να μπορέσει να εκτελεί το ρόλο του. Σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ πρότεινε να γίνει συμφωνία με ΟΧΣ και ΚΕΔΙΠΕΣ και να αναλάβει η ΚΕΔΙΠΕΣ τη διαχείριση αυτών των δανείων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.
Σχεδόν τα μισά δάνεια του ΟΧΣ είναι ΜΕΔ
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ποσοστό 43,6% των δανείων του ΟΧΣ είναι ΜΕΔ, ενώ σημείωσε τη θέση του για στήριξη του ΟΧΣ. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει γραπτή δέσμευση του ΟΧΣ στην Επιτροπή Οικονομικών ότι δεν θα πωλούνται δάνεια κάτω από 300 χιλιάδες ευρώ και δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία. Εξέφρασε έντονη ανησυχία για σειρά προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν στον ΟΧΣ εδώ και χρόνια, που δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού που είναι τεχνολογικά υποβαθμισμένος, όπως σημείωσε. Ανέφερε ότι ζήτησαν ένα στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης και ανάπτυξης του οργανισμού που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, όπως είπε, και αναμένεται σύντομα.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι η πώληση πακέτων είναι η εύκολη λύση, ενώ ο Οργανισμός δεν κατάφερε τόσα χρόνια να βρει λύσεις, όταν πάει κάποιος σε αυτόν για να βρει λύσεις, δεν δίνονται απαντήσεις, καθυστερούν, χρονοτριβούν, όπως είπε. Υποστήριξε την τροπολογία του αναφέροντας ότι η δέσμευση του ΟΧΣ όντως ισχύει, ωστόσο, όπως είπε, ο Οργανισμός είναι δάνεια για κύρια κατοικία που δίνει.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι είναι παράδοξο από τη μια να εκφράζεται έγνοια για την οικονομική βιωσιμότητα του οργανισμού και την ίδια ώρα να παρεμποδίζεται η δυνατότητά του να απαλλαγεί από το βάρος κάποιων ΜΕΔ όπως όλα τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα (ΑΠΙ). Αν καταψηφίσουμε αυτή την πρόταση, ανέφερε, καταδικάζουμε ουσιαστικά τον ΟΧΣ να κουβαλά ες αεί τα ΜΕΔ του.
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι πώληση δανείων με τον τρόπο που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και παράνομη και ανήθικη από τη στιγμή που ο δανειολήπτης δεν μπορεί ουσιαστικά να παρέμβει στη διαδικασία πώλησης, αφού έχει εκτοπιστεί από την αγορά και δεν μπορεί να εξασφαλίσει δάνειο. Είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και υπερψηφίζει την τροπολογία.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε ποια δέσμευση υπάρχει ότι δεν θα πωλούνται κύριες κατοικίες και αφού υπάρχει γιατί δεν μπαίνει στον νόμο. Ανέφερε ότι θα απέχει αφού διαθέτει δάνειο στον ΟΧΣ, και είπε ότι με την υπερψήφιση ανοίγει ακόμα ένας ασκός του αιόλου για εκποιήσεις με ταχεία διαδικασία. Είπε, επίσης, ότι κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι πίσω από αυτές τις εταιρείες.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι δεν έχουν ενδοιασμό για ενημέρωση σε τακτική βάση της Επιτροπής Οικονομικών ωστόσο, όπως είπε, αυτό επιτυγχάνεται μέσω τροπολογίας του ετήσιου προϋπολογισμού που καταθέτει ο ΟΧΣ, η οποία αν κατατεθεί το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει. Τόνισε ότι η δέσμευση του ΟΧΣ για μη εκποίηση πρώτων κατοικιών μέχρι 300,000 ευρώ υπάρχει γραπτώς ενώπιον των βουλευτών. Πρόσθεσε ότι το ερώτημα «είναι αν θα αφήσουμε τον ΟΧΣ να εξασθενίσει και να κλείσει ή αν θα τον σώσουμε και θα τον προστατεύσουμε». Διερωτήθηκε, επίσης, αν θα παραδώσουν όλη τη δανειακή αγορά στα τραπεζικά ιδρύματα, ή αν θα αφεθεί ένας ζωντανός υγιής οργανισμός που δεν είναι κερδοσκοπικός.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι παρότι υπάρχει η γραπτή δέσμευση από τον ΟΧΣ δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να το διασφαλίζει. Πρόσθεσε ότι για τη βιωσιμότητα του ΟΧΣ κάποιοι απέφυγαν να λάβουν μια σειρά μέτρων και έρχονται τώρα να εφαρμόσουν κάτι στην πράξη, που όπως αποδείχτηκε αφήνει τις περιουσίες των πολιτών έρμαιο στα ταμεία διαχείρισης δανείων.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν ο ΟΧΣ να έχει την τύχη του Συνεργατισμού, χαρακτηρίζοντας τον Οργανισμό ως μίνι Συνεργατισμό. Ανέφερε ότι αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα έχει με μαθηματική ακρίβεια την τύχη του Συνεργατισμού, ενώ, όπως είπε, μέχρι τώρα ο ΟΧΣ δεν μπόρεσε να προχωρήσει αποτελεσματικά σε διευθετήσεις δανείων αφού δεν μπορεί.
Ο βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους μίλησε για ευθύνες στον ΟΧΣ, για παθογένειες του παρελθόντος, και είπε ότι θα πρέπει να κλείσει. Επεσήμανε ότι παραχωρούνταν και δάνεια που δεν είχαν σχέση με πρώτες κατοικίες, ενώ είπε ότι τα δάκρυα άργησαν να έρθουν για τον Συνεργατισμό. Σημείωσε πως τα έσοδα από την πώληση δανείων θα είναι απειροελάχιστα, "λίγες μονάδες αίμα σε ασθενή που αργά ή γρήγορα θα ξεψυχήσει".
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ο ΟΧΣ είναι το μόνο που έμεινε από τις παλιές κατακτήσεις, "αφού όλα διαλύθηκαν και ξεπουλήθηκαν". Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τη ρητορική της προηγούμενης, με απειλές ότι θα κλείσει ο ΟΧΣ. Σημείωσε ότι αφέθηκε ο ΟΧΣ να είναι "ο φτωχός συγγενής", χωρίς δυνατότητες και πλεονεκτήματα που έχουν οι άλλες τράπεζες και είναι ώρα να στηριχθεί για να εκτελεί πραγματικές τραπεζικές εργασίες.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι το ερώτημα σήμερα είναι αν θέλουμε τον ΟΧΣ και αν επιτέλους θα λογοδοτήσει κανείς από αυτούς που οδήγησαν τα πράγματα εδώ που έφτασαν. Σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη τον ΟΧΣ και κάλεσε όλους να κάνουν την υπέρβαση.
ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Σταματήσαμε να αποταμιεύουμε – Από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ