Έρευνα: Ποιους «δείχνουν» οι Κύπριοι για διαφθορά - Τους άγγιξε το Cyprus Confidential;

Το Economy Today αναλύει τα ευρήματα δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ που διενήργησε η εταιρεία ερευνών IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών

Τις αντιλήψεις των πολιτών σε σχέση με τη διαφθορά στην Κύπρο, τα επίπεδα εμπιστοσύνης τους στους θεσμούς, αλλά και το πόσο τους “άγγιξαν” τα Cyprus Confidential, επιχείρησε να σκιαγραφήσει δημοσκόπηση της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, την οποία διενήργησε η εταιρεία ερευνών IMR-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

Αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 500 άτομα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, το Economy Today διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, πως η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς σε σχέση με την πάταξη του φαινομένου παραμένει κλονισμένη, την ώρα που τα Cyprus Confidential φέρνουν στο φως μια κοινωνία.. διχασμένη. 

“Πολύ μεγάλο” το φαινόμενο της διαφθοράς, αλλά.. 

Ως “πολύ μεγάλο” απάντησε πως θεωρεί σήμερα το φαινόμενο της διαφθοράς στην Κύπρο η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, και συγκεκριμένα το 61%, ενώ παρόμοιο είναι το ποσοστό που πιστεύει πως οι υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα μας έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν (62%), την ώρα που μόλις το 5%  “βλέπει” πως κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Εντούτοις, ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, το ποσοστό που θα χαρακτήριζε το φαινόμενο της διαφθοράς ως “πολύ μεγάλο” παρουσιάζεται μειωμένο κατά 11%, με το 72% να θεωρεί πως το 2020 το φαινόμενο ήταν “πολύ μεγάλο”. 

Τα υψηλά όμως ποσοστά που καταγράφονται από το 2016 μέχρι και το 2023, και παρατίθενται στους πιο κάτω πίνακες, αντικατοπτρίζουν πως πρόκειται για ένα ζήτημα βαθιά ριζωμένο στην αντίληψη του μέσου Κύπριου. 

“Δείχνουν” ανεπάρκεια και ανοχή οι πολίτες 

Την ανεπαρκή τιμωρία όσων εμπλέκονται, την ανοχή που ως κοινωνία επιδεικνύουμε απέναντί τους, αλλά και την ανεπάρκεια του συστήματος απονομής δικαιοσύνης “δείχνουν” οι συμμετέχοντες ως τους βασικότερους παράγοντες που “τρέφουν” τη διαφθορά στην Κύπρο.  

Πολιτικοί και δικηγόροι η “ρίζα” του κακού 

Παρά το γεγονός πως το ποσοστό που θεωρεί τη διαπλοκή των πολιτικών ως την κυριότερη αιτία στην οποία εδράζεται η διαφθορά, ανέρχεται στο 19%, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων κατονομάζει τους πολιτικούς ως τους βασικούς υπεύθυνους για την “άνθηση”του φαινομένου. 

Συγκεκριμένα, πολιτικοί και πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν το 78% και 43% αντίστοιχα, ενώ περίπου 1 στους 3  θεωρεί πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρουν οι δικηγόροι. Βουλή και Αστυνομία συμπληρώνουν την πεντάδα των “σημαντικότερων υπαίτιων”, με το 29% και 24% των συμμετεχόντων αντίστοιχα να θεωρούν πως φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη. 

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Οδυσσέα 

Σε αντίθεση με την αρνητική άποψη που επικρατεί γύρω από το πολιτικό σύστημα, αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό (44%) που εμπιστεύεται τη δουλειά που γίνεται από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας για πάταξη της διαφθοράς. 

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς φαίνεται να είναι, ωστόσο, φανερά κλονισμένη, εφόσον τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κανένας, με ποσοστό 27%, την ώρα που η Κυβέρνηση συγκεντρώνει το “φτωχό” 16%. Μονοψήφια νούμερα καταγράφουν Νομική Υπηρεσία, Βουλή και Αρχή Κατά της Διαφθοράς, εξασφαλίζοντας η πρώτη 7% και οι δύο τελευταίοι μόλις το 3% της εμπιστοσύνης των συμμετεχόντων.  

Κεφάλαιο “Cyprus Confidential”

Μοιρασμένη μοιάζει, σε πρώτη ανάγνωση, η εικόνα γύρω από τον αντίκτυπο των Cyprus Confidential στην κοινή γνωμή. 

Ειδικότερα, τo 54% των ερωτηθέντων απάντησε πως παρακολούθησε λίγο εώς καθόλου το θέμα που αποκάλυψε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, με το υπόλοιπο 46% να απαντά πως ασχολήθηκε πολύ ή αρκετά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων γύρω από το κατά πόσον η Κύπρος δικαίως στοχοποιήθηκε μέσω του ρεπορτάζ, πεποίθηση που καταγράφηκε από το 54%, ή αν αυτό ήταν προϊόν σκοπιμοτήτων, με το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η Κύπρος ήταν θύμα πλεκτάνης να φτάνει το 40%. Το υπόλοιπο 6% απάντησε πως δεν έχει άποψη επί του θέματος.  

Παρόλα αυτά, ως κυρίαρχο συναίσθημα γύρω από τις αποκαλύψεις αναδείχθηκε ο θυμός (29%), ακολουθούμενο από την απογοήτευση (25%) και την ντροπή (22%). 

Λανθασμένοι οι χειρισμοί από τους αρμοδίους 

Ανεξάρτητα όμως από το αν βλέπουν σκοπιμότητες ή  όχι, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αξιολογεί, όπως φαίνεται και στο πιο κάτω διάγραμμα, ως λανθασμένους τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, αποτιμώντας, ωστόσο, θετικά, στη μεγάλη τους πλειοψηφία (73%), την απόφαση του Επιτρόπου Διαφάνειας να προσλάβει ειδικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για να διερευνήσουν τα όσα αναφέρονται στα Cyprus Confidential. 

Διχάζουν οι Ρώσοι 

Την ίδια ώρα, και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την “εξυγίανση” της κυπριακής οικονομίας από το ρωσικό κεφάλαιο, σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν ως “ορθές” τις νέες επικρίσεις που θέλουν την Κύπρο να συνεχίζει να στηρίζει Ρώσους ολιγάρχες,  με το ποσοστό να αγγίζει το 47%. 

Στον αντίποδα, το 42% τις θεωρεί ως λανθασμένες, ενώ το 11% δεν φαίνεται να έχει συγκεκριμένη άποψη. 

Καμία ελπίδα;

Τέλος, έντονα αποτυπώνεται η εντύπωση της κοινής γνώμης περί ατιμωρησίας.

Το 74% του συνόλου των συμμετεχόντων πιστεύει πως δεν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες στους εμπλεκόμενους για τα όσα αμαύρωσαν εκ νέου το όνομα της χώρας μας, με το υπόλοιπο 26% να προσβλέπει πως όσοι έφταιξαν θα πληρώσουν. 

Διαβάστε επίσης: Ακόμα μία δικαστική δικαίωση κουρεμένου - Αμέλεια και αποζημιώσεις €5,7 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ