«Θα πρέπει κάθε σπίτι να πληρώνει €500 τα σκύβαλα»

Παζάρια για τη «μεταρρύθμιση» στα σκύβαλα - Διπλάσια και τριπλάσια θα στοιχίσει η ανακύκλωση προειδοποιούν δήμαρχοι - Χονδρικά εάν θέλουμε να κάνουμε αυτό που λέει η Ευρώπη, το κάθε σπίτι θα πρέπει να πληρώνει €400 με €500, λέει ο Δήμαρχος Πάφου 

Στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ βρέθηκαν οι Δήμαρχοι Πάφου και Λατσιών - Γερίου, Φαίδωνας Φαίδωνος και Χρίστος Πιτταράς, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους λογαριασμούς των σκυβάλων, εφόσον γνωστοποιήθηκε ότι μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την 1η Ιουλίου, οι δημότες θα πληρώνουν μέχρι και 14% περισσότερα. 

Μάλιστα το ζήτημα τέθηκε εκτάκτως ενώπιον των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία συνήλθε και χθες και σήμερα για να εξετάσει τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, με τους βουλευτές να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην οποιαδήποτε αύξηση στα τέλη των σκυβάλων. 

«Όχι» από βουλευτές

Με βάση τα όσα ακούστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, κανένα κόμμα δεν αποδέχεται στην παρούσα φάση αυτή την πρόνοια, με το όλο ζήτημα να παίρνει εκ νέου παράταση. Το πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει από την ευελιξία που ζητά το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρχει στην αύξηση τελών, εφόσον στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση ακόμα και μεγαλύτερη του 14% στις περιπτώσεις που αυτό είναι αναγκαίο για σκοπούς εναρμόνισης εντός του ίδιου δήμου, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών. Προς το παρόν αναζητείται η χρυσή τομή με τους βουλευτές να μην δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. 

Πιτταράς: Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα Λατσιά (προς το παρόν)

Ερωτηθείς αρχικά για το κατά πόσο θα υπάρξουν αυξήσεις στα σκύβαλα στον Δήμο Λατσιών - Γερίου, ο Χρίστος Πιτταράς ανέφερε πως τουλάχιστον για την περιοχή των Λατσιών, όπου ήταν δήμαρχος κατά τα προηγούμενα χρόνια, το 2024 δεν θα υπάρξει καμία αύξηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους δημότες Γερίου. Διαβεβαίωσε δε, πως σε αυτό το τιμολόγιο λαμβάνονται υπόψη και κάποιες κοινωνικές παράμετροι, με τους συνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άπορους και τα ΑμεΑ μεταξύ άλλων, να απολαμβάνουν μειωμένα τέλη. 

Μέχρι και €1 τη μέρα ανά νοικοκυριό με το “Πληρώνω Όσο Πετώ”

Προειδοποίησε, ωστόσο, πως με την εφαρμογή του “Πληρώνω Όσο Πετώ”, οι δημότες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δουν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν. “Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον κόσμο”, υπογράμμισε, περιγράφοντας πως σήμερα στον λογαριασμό δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο το κόστος των 104 ωρών του σκυβαλοφόρου, αλλά και η καθαριότητα των χώρων πρασίνου και των παιδότοπων, τα έξοδα για τον οδικό φωτισμό, τα καύσιμα για τα οχήματα καθαριότητας και ούτω καθεξής.  

“Το πληρώνω όσο πετώ θα ανεβάσει το κόστος”, διεμήνυσε ο κ. Πιτταράς, προσθέτοντας πως θα πρέπει να μάθουμε να κάνουμε ανακύκλωση. Επισήμανε ακόμη, πως όταν εφαρμοστεί θα εισαχθούν και κοινωνικά κριτήρια για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ διευκρίνισε πως όταν θα κατεβάσουμε το βάρος που καταλήγει στις χωματερές τότε θα είναι και πιο φθηνό το τιμολόγιο που θα έρχεται στον Δήμο. Όπως είπε, με βάση μελέτη που διενεργήθηκε, υπολογίζεται πως το κόστος θα αγγίζει το €1 την ημέρα για κάθε νοικοκυριό, ποσό σχεδόν διπλάσιο από όσα πληρώνουν σήμερα οι δημότες του Δήμου Λατσιών και το οποίο ανέρχεται γύρω στα 0.60 σεντ ημερησίως.  

Φαίδωνος: Κάθε σπίτι πρέπει να πληρώνει €500 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, τόνισε πως ο Δήμος Πάφου είναι ένας από τους δήμους με το πιο χαμηλό τέλος παγκύπρια. “Είναι μόνο €160, δηλαδή περίπου 45 σεντ τη μέρα”, υπογράμμισε. 

Όπως είπε, η ταρίφα για τα σκύβαλα είναι στην Πάφο είναι σήμερα, €160 τον χρόνο, στα Λατσιά €190, σε κάποιους άλλους δήμους €220, ωστόσο, “χονδρικά εάν θέλουμε να κάνουμε αυτό που λέει η Ευρώπη με ανακυκλώσεις, σημαίνει ότι από ένα δρόμο θα περάσουν τρία διαφορετικά σκυβαλοφόρα την εβδομάδα”, εξήγησε, λέγοντας πως “για να γίνει αυτή η δουλειά σωστά θα πρέπει να πληρώνει €400 με €500 το σπίτι”.  Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Πάφου κάλεσε τους αρμόδιους να λένε στον κόσμο την αλήθεια. 

Ο κ. Φαίδωνος επεσήμανε πως σήμερα τα σκυβαλοφόρα περνούν από κάθε σπίτι δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που μεταφράζεται σε 104 επισκέψεις ετησίως. Ωστόσο, με την ανακύκλωση  θα πραγματοποιούνται 60 με 70 επισκέψεις για χαρτί, pmd, τενεκεδάκια και μια άλλη για να πάρει τα οργανικά. 

“Όταν μιλούμε για ανακύκλωση και πρέπει να είμαστε όλοι ευαίσθητοι, πρέπει να φροντίσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι θα περνούν από κάθε δρόμο τρία διαφορετικά σκυβαλοφόρα την εβδομάδα”, σημείωσε. Εξέφρασε ακόμη, το παράπονο πως στην περίπτωση της Πάφου δεν φρόντισε κανένας να υπάρχει βιομηχανία ανακύκλωσης. “Άρα τα ανακυκλώσιμα πρέπει να τα φορτώνεις από την Πάφο και να τα παίρνεις Γερμασόγεια, διανύοντας 75 χιλιόμετρα, αφού στην Πάφο δεν υπάρχει βιομηχανία υποδοχής των ανακυκλώσιμων”, τόνισε, υποδεικνύοντας πως “άρα το κάθε σπίτι πρέπει να πληρώνει €500”. 

Έρχονται και στην Πάφο οι πρώτες αυξήσεις μετά από πέντε χρόνια 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα πρέπει να αναμένονται άμεσα αυξήσεις, ο κ. Φαίδωνος πρόσθεσε πως απόψε θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός, με την υπηρεσιακή εισήγηση να κυμαίνεται στα €170, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως οΔήμος Πάφου δεν “βγαίνει” αυτή τη στιγμή με τα €160. 

Όπως περιέγραψε, με την αγορά νέων σκυβαλοφόρων, με την αύξηση των καυσίμων και γενικά με τη μεγάλη άνοδο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, αλλά και έπειτα από πέντε χρόνια χωρίς αυξήσεις, δεν υπάρχει άλλη οδός. 

“Θα παραμείνουμε μεταξύ των φθηνότερων δήμων της Κύπρου”, διαβεβαίωσε, διευκρινίζοντας πως για τις ειδικές ευάλωτες ομάδες, θα προσπαθήσουν να φανούν ακόμη πιο γενναιόδωροι. 

Καταλήγοντας έστειλε μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις, καλώντας τους εμπλεκομένους να μην λαϊκίζουν. “Το κράτος έχει μηχανή και κόβει λεφτά”, υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές σε όσους προσπαθούν να υποδείξουν για το εάν είναι ευθύνη του κράτους ή των δήμων. “Και το κράτος πάλι από φορολογίες θα τα εισπράξει”, ανέφερε, σημειώνοντας πως “το τι κοστίζει, αυτό να χρεώνουμε”.

Διαβάστε επίσης: SOS δανειοληπτών - Εντοπίστηκαν κρυμμένες καταχρηστικές χρεώσεις σε δάνεια 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ