Έρευνα: 4 στους 5 πολίτες ζητούν περισσότερες δράσεις για το κλίμα

Σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του GeoPoll με 75.000 συμμετέχοντες

Τέσσερις στους πέντε πολίτες θέλουν η χώρα τους να ενισχύσει τις δεσμεύσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση με 75.000 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έρευνα του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του GeoPoll έθεσε 15 ερωτήσεις με τυχαιοποιημένες τηλεφωνικές κλήσεις σε άτομα σε 77 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το βασικό εύρημα ήταν ότι το 80% των ερωτηθέντων θέλουν οι κυβερνήσεις τους να αυξήσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι απαντήσεις στις φτωχότερες χώρες ήταν πολύ πιο έντονες, με 89% υπέρ, αν και ψηλά ποσοστά καταγράφονται και στις πιο πλούσιες χώρες των G20 (76 τοις εκατό), σύμφωνα με την έρευνα.

Η Κίνα (73 τοις εκατό) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (66 τοις εκατό), οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, έχουν επίσης ψηλά ποσοστά πολιτών να ζητούν αποτελεσματικότερες δράσεις.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφασίζουν για τον επόμενο γύρο δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού έως το 2025 και αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη ότι οι άνθρωποι παντού υποστηρίζουν την τολμηρή δράση για το κλίμα», δήλωσε η Κάσι Φλυν, παγκόσμια διευθύντρια του UNDP για το κλίμα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 62 από τις 77 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι επιθυμούν μια γρήγορη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια, μεταξύ αυτών η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οι ανησυχίες για την υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με την έρευνα, με το 56% να λέει ότι σκέφτεται την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Πάνω από τους μισούς (53%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή από πέρυσι, σε σύγκριση με το 15% που δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο.

Οι κάτοικοι των νησιών Φίτζι απάντησαν ότι διακατέχονται από μεγάλο άγχος για το κλίμα (80%) ακολουθούμενοι από το Αφγανιστάν (78%) και την Τουρκία (77%).

Η Σαουδική Αραβία σημείωσε τη χαμηλότερη αύξηση στους φόβους των πολιτών της για το κλίμα, με 25% περισσότερο να ανησυχούν, ακολουθούμενη από τη Ρωσία (34%), τη Δημοκρατία της Τσεχίας (36%) και την Κίνα (39%).

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα (69%) δήλωσαν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε επηρεάσει τις αποφάσεις για τη ζωή τους, όπως το πού να ζήσουν ή να εργαστούν και τι να αγοράσουν.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πρωτόγνωρες οι επιπτώσεις του καύσωνα: Βγαίνουν… ψημένες οι πατάτες από το έδαφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ