Πρωτόγνωρες οι επιπτώσεις του καύσωνα: Βγαίνουν… ψημένες οι πατάτες από το έδαφος

Αβεβαιότητα και κρίση στις καλλιέργειες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών στην Κύπρο – Οι γεωργοί μιλούν για τραγικές καταστάσεις και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι αγρότες εξαιτίας του καύσωνα, με την παραγωγή να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς στον πρωτογενή τομέα και τα χειρότερα να έπονται στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Ο Γ.Γ. της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χάμπας, και ο Γ.Γ. του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, Τάσος Γιαπάνης, μίλησαν για την κατάσταση στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" του ΣΙΓΜΑ, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές λύσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Πανίκος Χάμπας, «η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου» λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Ολόκληρες καλλιέργειες πεπονοειδών στην περιοχή του Κιτίου και του Αστρομερίτη έχουν καταστραφεί, ενώ η παραγωγή λουβιού και άλλων προϊόντων έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτές οι απώλειες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, κάτι που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, προειδοποίησε ο Γ.Γ. της ΕΚΑ.

Ζητούσε εισηγήσεις ο ΠτΔ, αλλά τώρα έχει τους αγρότες στο περίμενε

«Αναμένουμε από τον Πρόεδρο να μας καλέσει για να συζητήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσουμε σε μια επαναχαρτογράφηση της γεωργίας της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Χάμπας. Τόνισε την ανάγκη για μια ενιαία προσέγγιση σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα βοηθήσουν την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα.

Ο Τάσος Γιαπάνης, από την πλευρά του, επεσήμανε την ανάγκη για μια γενική πολιτική που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση είναι ζητήματα που απαιτούν τη συνεργασία της κοινωνίας, της πολιτικής και της εκτελεστικής εξουσίας, ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με τεχνοκράτες λειτουργούς του Υπουργείου Γεωργίας, όπου κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Δυστυχώς, έχουμε τελειώσει πριν από το Πάσχα και περιμένουμε συνάντηση από τον ΠτΔ, ο οποίος είχε καλέσει τις δυνάμεις των αγροτικών οργανώσεων να του δώσουμε εισηγήσεις και τρόπους με τους οποίους να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα από το 1,8% στο 4% και ακόμα και στο 5%».

«Η επισιτιστική επάρκεια είναι το Α και το Ω», τόνισε ο κ. Γιαπάνης, ο οποίος σημείωσε ότι τα προβλήματα στον τομέα θα είναι τεράστια, ειδικά αν αναλογιστούμε τα σχεδόν 4 σχεδόν εκ. τουριστών που έχουμε. Στο τέλος θα είμαστε μια χώρα μόνο εισαγωγής προϊόντων, προειδοποίησε, «αν δεν αλλάξουμε άμεσα τους στόχους και τις πολιτικές μας».

Βγαίνουν… ψημένες οι πατάτες από το έδαφος

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στα πεπονοειδή και το λουβί. Ο κ. Γιαπάνης ανέφερε ότι οι ζημιές από τον καύσωνα επηρεάζουν όλες τις ανοιχτές καλλιέργειες, καθώς και τις δενδρώδεις καλλιέργειες. «Το αβοκάντο έχει μαραθεί και έχει γείρει». Η πατατοκαλλιέργεια έχει επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές, με τις πατάτες να βγαίνουν από το έδαφος… ψημένες. «Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει ζεστάνει τόσο πολύ το έδαφος, που με την εξόρυξη των πατατών είναι ψημένη η πατάτα. Δεν μπορούμε να την εμπορευτούμε, είναι μισοψημένη! Έχει διαλυθεί η πατατοκαλλιέργεια από τον παρατεταμένο καύσωνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Άμα η πατατοκαλλέργεια, που είναι κάτω από τη γη επηρεάστηκε, φανταστείτε όλους τους υπόλοιπους κλάδους».

Η κατάσταση απαιτεί άμεση δράση για να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια και να υποστηριχθούν οι Κύπριοι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτοφανείς προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης: Υπουργικό: Άναψε πράσινο για επέκταση των μέτρων κατά της ακρίβειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ