Τον περασμένο μήνα, η Nvidia, ο κολοσσός τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης έγινε για λίγο η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη Microsoft, η οποία με τη σειρά της είχε ξεπεράσει την Apple. Στη συνέχεια η Nvidia επέστρεψε στη δεύτερη θέση, αφού η πτώση της τιμής της μετοχής της συμπαρέσυρε τη συνολική της αξία στα 3 εκατ. δολάρια έναντι 3,4 εκατ. δολαρίων της Microsoft.
Δύο είναι τα στοιχεία που έχουν εκτοξεύσει αυτούς τους δύο αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες στην κορυφή: Τεχνητή Νοημοσύνη και διορατικότητα.
Η Microsoft άρχισε να επενδύει στην OpenAI, τη δημιουργό του δημοφιλούς AI chatbot ChatGPT, ήδη από το 2019. Ο άνθρωπος πίσω από την Nvidia, ο Jensen Huang, ώθησε την εταιρεία του προς την ανάπτυξη τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης πολλά χρόνια πριν γίνει η έκρηξη της generative AI.
Τόσο η Nvidia όσο και η Microsoft έχουν βάλει στοίχημα να ξεπεράσουν την κορυφαία στο είδος Apple, κάτι που ως στιγμής φαίνεται να αποδίδει.
Πόσο θα διαρκέσει
Στην ετήσια εκδήλωση για τα τεκταινόμενα στην τεχνολογία στη Βρετανία, η Anne Boden, ιδρύτρια της Starling Bank, ενός σημαντικού παράγοντα του fintech ανέφερε ότι όλα ανατρέπονται στην κατάταξη των νικημένων και χαμένων στην τεχνολογία, καθώς η επανάσταση της AI, επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση έχει μεταφερθεί και σε συγκεντρώσεις επιχειρηματιών και επενδυτών υψηλού επιπέδου. Ακόμα και οι Financial Times αναφέρθηκαν σε μετοχές που πήγαν «στον κουβά» χάνοντας την αξία τους το 2024 ενώ είχαν θεωρηθεί νικητές της Τεχνητής Νοημοσύνης από τη Citigroup.
Όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος
Όπως στη φούσκα dot.com, ο υπερβολικός ενθουσιασμός κινδυνεύει να μετατραπεί σε απογοήτευση, λένε οι αναλυτές, που σημειώνουν ότι, ενώ οι αποτιμήσεις για τεχνολογικές εταιρείες έχουν εκτοξευθεί, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν μεγάλες ταλαντεύσεις στις τιμές των μετοχών. Το 2023 οι περισσότεροι πίστευαν ότι οτιδήποτε περιέχει το ακρωνύμιο AI ήταν μια εγγυημένα προσοδοφόρα επένδυση.
Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα προϊόντα γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης σε θέματα όπως οι ανακρίβειες, η παραπληροφόρηση, η προκατάληψη και οι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.
Οι πρώτες συσκευές με δυνατότητα Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το Rabbit R1 και το Humane Pin, έχουν λάβει κακές κριτικές ενώ είχαν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, δημιουργώντας πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις που έχουν να διαχειριστούν «ανεξέλεγκτα» chatbots, την ώρα που δεσμεύονται για παροχή υπηρεσιών με εμπιστοσύνη και υπεραξία.
Κατά τον αναλυτή τεχνολογίας Paolo Pescatore «η φούσκα θα σκάσει τη στιγμή που ένας από τους κολοσσούς δεν θα καταφέρει να παρουσιάσει ουσιαστική ανάπτυξη από την Τεχνητή Νοημοσύνη», ωστόσο θεωρεί ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.
Ακόμα ένας σημαντικός λόγος, πέρα από την ποιότητα των προϊόντων ή την αγοραστική τους αξία, έχει να κάνει με το αν ο ίδιος ο πλανήτης μπορεί να τα αντέξει την ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, προέβλεψε ότι η βιομηχανία AI θα μπορούσε να καταναλώσει την ίδια ποσότητα ενέργειας με μια χώρα στο μέγεθος της Ολλανδίας μέχρι το 2027, αν η ανάπτυξη συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό.
Υπάρχει η ελπίδα ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό λύσεων βιωσιμότητας, όπως για παράδειγμα το μυστικό της πυρηνικής σύντηξης. Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, ενώ τα ενεργειακά δίκτυα βρίσκονται ήδη υπό τεράστια πίεση.
Με τόση αβεβαιότητα, λίγοι θα πρέπει να στοιχηματίσουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες ανακατατάξεις μεταξύ των πλουσιότερων επιχειρήσεων του κόσμου. Αλλά προς το παρόν, η Apple έχει να δώσει μάχη για να φτάσει τη Microsoft και τη Nvidia στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από bbc
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: «Νέο χτύπημα» σε Temu και Shein – Eπιβολή δασμών στα φθηνά προϊόντα