Κρυπτονομίσματα αξίας 1,38 δισ. δολαρίων έκλεψαν χάκερς το πρώτο εξάμηνο

Ποιους βάζουν στο στόχαστρο οι χάκερς - Πώς πραγματοποιούν τις ληστείες τους

Ευάλωτος σε κυβερνοεπιθέσεις παραμένει ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων. Χάκερς έκλειψαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 ποσό υπερδιπλάσιο από εκείνο που είχε κλαπεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών TRM Labs από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 24 Ιουνίου εκλάπησαν κρυπτονομίσματα αξίας 1,38 δισ. δολαρίων, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαν κλαπεί ψηφιακά νομίσματα αξίας 657 εκατ. δολαρίων. Δεν είναι τόσο ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων που αυξάνεται όσο η έκτασή τους. Οι 5 μεγαλύτερες επιθέσεις του πρώτου εξαμήνου αντιστοιχούν στο 70% του κλεμμένου ποσού.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι χάκερς για να κλέψουν τα κρυπτονομίσματα

Οι κορυφαίοι τρόποι επίθεσης για το 2024 περιλαμβάνουν την παραβίαση του λεγόμενου ιδιωτικού κλειδιού και των sheed phrases.

Η sheed phrase είναι μια ακολουθία τυχαίων λέξεων που αποθηκεύουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για την πρόσβαση ή την ανάκτηση ενός πορτοφολιού κρυπτογράφησης.

Κλεμμένα ιδιωτικά κλειδιά και «δηλητηριάσεις»

Η μεγαλύτερη ληστεία μέχρι στιγμής φέτος απέφερε bitcoin αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων από το ιαπωνικό ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης DMM Bitcoin.

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν κλεμμένα ιδιωτικά κλειδιά και τη μέθοδο δηλητηρίασης των διευθύνσεων, με την οποία οι επιτιθέμενοι στέλνουν μια μικρή ποσότητα κρυπτογράφησης από ένα πορτοφόλι με παρόμοια διεύθυνση που έχει δημιουργηθεί για να μιμείται τη δική σας ή του παραλήπτη σας, με σκοπό να ξεγελάσουν το θύμα για να στείλει χρήματα σε λάθος πορτοφόλι.

Οι διευθύνσεις κρυπτογράφησης είναι μεγάλες, σύνθετες σειρές χαρακτήρων που είναι δύσκολο να απομνημονευθούν ή να εισαχθούν χειροκίνητα χωρίς να γίνουν λάθη.

Ίδιος αριθμός επιθέσεων, μεγαλύτερη αξία

Η TRM Labs επισημαίνει ότι δεν υπήρξαν θεμελιώδεις αλλαγές στην ασφάλεια του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων, που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην αύξηση του ποσού που έχει κλαπεί. Ο αριθμός των επιθέσεων και οι τρόποι επίθεσης δεν ήταν σημαντικά διαφορετικοί από έτος σε έτος.

Ωστόσο, η εταιρεία σημείωσε ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερες το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην υψηλότερη αξία των κλεμμένων.

Μεγάλος στόχος τα ανταλλακτήρια

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων είναι οι πιο συχνοί στόχοι. Τον Νοέμβριο περίπου 115 εκατ. δολάρια εκλάπησαν από τις HTX και Heco Chain, δύο πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τον επιχειρηματία Τζάστιν Σαν.

Η πιο μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε ανταλλακτήριο παραμένει εκείνη του 2014 στο Mt.Gox, κατά την οποία εκλάπησαν έως και 950.000 Bitcoin αξίας άνω των 54 δισ. δολαρίων σε σημερινές τιμές. Η αποζημίωση εκείνων που είχαν χάσει τις επενδύσεις τους πριν από 10 χρόνια είναι σήμερα ένας από τους λόγους που πιέζουν προς τα κάτω την τιμή του Bitcoin. Ένας δεύτερος λόγος είναι τα Bitcoin που ρευστοποιεί η Γερμανία. Πρόκειται για ποσότητες που έχουν κατασχεθεί από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ποιος κρύβεται πίσω από τη βουτιά του Bitcoin; Η Γερμανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ