Βρετανία: «Φταίει» η φορολόγηση των πλουσίων που μειώθηκε η ζήτηση ακριβών ακινήτων

Ο βρετανικός κτηματομεσιτικός όμιλος Winkworth αναφέρει, ωστόσο, ότι οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 19% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023

Η ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών έχει μειωθεί στη Βρετανία ως αποτέλεσμα των φορολογικών πολιτικών που στοχεύουν τους πλούσιους αλλά και από την πρόταση της νέας Κυβέρνησης των Εργατικών να φορολογηθούν τα ιδιωτικά σχολεία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο βρετανικός κτηματομεσιτικός όμιλος Winkworth.

Τα σφιχτά δημόσια οικονομικά της Βρετανίας δεν δίνουν πολλά περιθώρια για να επενδυθούν κρατικά χρήματα στη βελτίωση των προβληματικών δημόσιων υπηρεσιών της. Αυτό έχει ωθήσει τις διαδοχικές βρετανικές Κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στο κατά πόσον μπορούν να εισπράξουν περισσότερους φόρους από εκείνους που έχουν επιλέξει τη Βρετανία, και ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων με υψηλές αποδόσεις, για να διασφαλίσουν τον πλούτο τους.

Με τη νέα Κυβέρνηση των Εργατικών να υπόσχεται να αυστηροποιήσει τα φορολογικά παραθυράκια που συχνά ωφελούν τους πολύ πλούσιους, ιδιωτικές τράπεζες και οικονομικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι ορισμένοι μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα εντελώς.

Η Winkworth αναφέρει σε ανακοίνωση της σε σχέση με τις συναλλαγές ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2024, ότι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 19% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, αλλά ότι υπήρξε κάποια επίπτωση στα πιο ακριβά ακίνητα της αγοράς.

"Ο συνδυασμός της κατάργησης του καθεστώτος της μη μόνιμης κατοικίας από το Συντηρητικό Κόμμα, η δηλωμένη πρόθεση του Εργατικού Κόμματος να προσθέσει ΦΠΑ στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης έχουν επιβαρύνει αυτόν τον τομέα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Εργατικό Κόμμα, του οποίου η εκλογική νίκη την περασμένη εβδομάδα αναμενόταν ευρέως, προτίθεται να καταργήσει εξαίρεση για τα μη κρατικά σχολεία, τα οποία σήμερα δεν χρειάζεται να χρεώνουν 20% ΦΠΑ στα δίδακτρα που λαμβάνουν.

Τα σχολεία αυτά συχνά προτιμώνται από τους πλούσιους, αλλά τώρα θα μπορούσαν να γίνουν πιο ακριβά.

Τον περασμένο Μάρτιο, η τότε συντηρητική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά το φορολογικό καθεστώς του "non-dom" (μη μόνιμος κάτοικος), το οποίο ωφελεί τουλάχιστον 80.000 άτομα που ζουν στη Βρετανία αλλά πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα χρήματα που κερδίζουν στο εξωτερικό.

Οι Εργατικοί προχώρησαν περισσότερο, υποσχόμενοι να τερματίσουν τη χρήση υπεράκτιων καταπιστευμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή του φόρου κληρονομιάς.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κυβέρνηση την Τρίτη έδειξαν ότι οι non-doms ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν 8,9 δισεκατομμύρια στερλίνες σε φόρους εισοδήματος, μισθοδοσίας και κεφαλαιακών κερδών κατά το φορολογικό έτος 2022/2023.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Δίνουν γη σε τουρκικά κεφάλαια για καζίνο με φόντο μίζες σε «πανεπιστήμιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ