Από τα 15.000 υποστατικά που διαφημίζονται για βραχυχρόνια μίσθωση μόνο τα 7.200 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, κάτι το οποίο δημιουργεί στρεβλώσεις στον τομέα του τουρισμού ενώ επιδεινώνει παράλληλα και το ζήτημα της προσιτής στέγης στις πόλεις όπου το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι εντονότερο.
«Αντιλαμβάνεστε ότι πέραν των 7.500 υποστατικών διαφημίζονται σε πλατφόρμες και εκπροσωπούν εν μέρει την Κύπρο χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο», δήλωσε η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους χθες.
Η κ. Ψηλογένη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σχετικά με την πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου λόγω της απουσίας ελέγχου των εν λόγω υποστατικών.
«Είναι αμφίβολο αν υπάρχουν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας σε αυτά τα υποστατικά ενώ λειτουργούν εις βάρος των νόμιμων επιχειρήσεων του τομέα αλλά και εις βάρος του κάθε φορολογούμενου αφού οι ιδιοκτήτες των υποστατικών προφανώς και φοροδιαφεύγουν», ανέφερε η ΓΔ του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου.
Σημείωσε ότι το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της «παραξενοδοχείας» απασχολεί τον ΣΤΕΚ από το 2006 και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο το 37% των διαθέσιμων κλινών στην Κύππρο να προέρχονται από βραχυχρόνια μίσθωση.
Αλλοιώνεται ο τοπικός χαρακτήρας των πόλεων
Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε κατά τη συνάντηση και η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Δήμητρα Καραντώκη, η οποία ανάφερε ότι το φαινόμενο αυτό απειλεί και τον τοπικό χαρακτήρα των πόλεων της Κύπρου.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «αυτά τα καταλύματα δεν είναι απλώς ανταγωνιστικά προς τα ξενοδοχεία, αλλά αυξάνουν και το κόστος των ενοικίων για τους ντόπιους, συμβάλλουν στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης και αλλάζουν τον τοπικό χαρακτήρα των πόλεων».
Σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες μεγαλουπόλεων αντιδρούν για το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων αφού έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά τους καθιστώντας και τη διαβίωσή τους στις πόλεις τους δυσκολότερη.
Ήδη πολλές πόλεις έχουν αποφασίσει να λάβουν μέτρα για περιορισμού του φαινομένου, ανάμεσά τους το Παρίσι, η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Άμστερνταμ.
Λήψη μέτρων πριν να είναι αργά
Η Χρυσαίμιλη Ψηλογένη τόνισε ότι ο ΣΤΕΚ έχει προβεί σε εισηγήσεις στο νομοθετικό σώμα για το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί είναι η εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο να μην ξεπερνά τις 90 μέρες σε ετήσια βάση.
Επίσης, στα κέντρα των πόλεων όπου το πρόβλημα εύρεσης στέγης είναι εντονότερο, να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Έχει προταθεί, ακόμη, να καταστεί υποχρεωτική η καταβολή του τέλους διανυκτέρευσης από τα υποστατικά αυτά ενώ πρέπει να θεσπιστούν κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.
Τέλος, ο ΣΤΕΚ προτείνει να συλλέγονται στατιστικά στοιχεία και να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για αυτά τα καταλύματα, ούτως ώστε να υπάρχει πραγματική εικόνα των διανυκτερεύσεων στην Κύπρο, αλλά και να γίνεται ο σωστός έλεγχος των εισοδημάτων των ιδιοκτητών των υποστατικών με σκοπό να παταχθεί και το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.