Σ. Βιολάρης: Οι επιχειρήσεις πρέπει να εναρµονιστούν σε ένα βιωσιµότερο κόσµο

Η διαµόρφωση ενός πιο Bιώσιµου κόσµου είναι ένα καθολικό αίτηµα της κοινωνίας, της πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων, καθιστώντας σήµερα τις πρακτικές ESG ως ένα σηµαντικό βραχίονα για τις επιχειρήσεις που πρέπει να ενσωµατωθεί στη στρατηγική τού κάθε Οργανισµού, δηλώνει ο Σταύρος Βιολάρης Συνέταιρος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Κλιµατικής Αλλαγής και Βιωσιµότητας της ΕΥ Κύπρου.

«Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να προσεγγίζουν τα ζητήµατα ESG µόνο ως υποχρέωση συµµόρφωσης προς τις απαιτήσεις της κοινωνίας και του ρυθµιστικού πλαισίου», σηµειώνει στο Economy Today ο Σταύρος Βιολάρης επισηµαίνοντας παράλληλα ότι «µια στρατηγική Βιώσιµης Ανάπτυξης δεν δηµιουργεί µόνο ευρύτερη αξία για τον πλανήτη και την κοινωνία αλλά και µετρήσιµη Χρηµατοοικονοµική Αξία για τις ίδιες». Σχετικά µε τις αλλαγές που φέρνει η νέα οδηγία CSRD στις επιχειρήσεις, τονίζει ότι η εναρµόνιση των επιχειρήσεων µε τα κριτήρια ESG απαιτεί τη συγκέντρωση, την αξιολόγηση και την επεξεργασία δεδοµένων, πολλά από τα οποία δεν είναι άµεσα διαθέσιµα. Συνεπώς, όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία συµµόρφωσης, τόσο µεγαλύτερα θα είναι τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων στην πορεία, επιτρέποντας στις εταιρείες να ενσωµατώσουν έγκαιρα τις πληροφορίες για τη Βιωσιµότητα στις ετήσιες τους Εκθέσεις.

Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές που φέρνει η νέα Οδηγία CSRD στις πρακτικές υποβολής Εκθέσεων των εταιρειών;

Η Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (CSRD) εκσυγχρονίζει και ενισχύει περαιτέρω τους κανόνες σχετικά µε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες, θέτοντας έτσι ακόµη πιο αυστηρά πρότυπα γύρω από τις µη-Χρηµατοοικονοµικές επιδόσεις των εταιρειών. Το CSRD δεν εξαντλείται απλώς στη θέσπιση µίας διαδικασίας αναφοράς και τη βελτίωση της διαφάνειας, αλλά ο αντίκτυπός του αγγίζει την κατανόηση του τρόπου µε τον οποίο µία επιχείρηση συνεισφέρει στη Βιώσιµη Ανάπτυξη όλων όσων επηρεάζει µε τη δραστηριότητά της και του τρόπου µε τον οποίο το περιβάλλον της επηρεάζει αυτήν την ίδια.

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτει τις επιχειρήσεις ενώπιον µίας σειράς από σηµαντικές προκλήσεις. Η έννοια της «διπλής ουσιαστικότητας» που εισάγει το CSRD καλεί τους Οργανισµούς να αξιολογήσουν, όχι µόνο τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και τη Χρηµατοοικονοµική επίδραση των θεµάτων ESG στον ίδιο τον Οργανισµό. Με βάση το χρονοδιάγραµµα εφαρµογής στην Κύπρο, ένας µικρός αριθµός επιχειρήσεων θα πρέπει να συµµορφωθεί από το 2025 και οι περισσότερες µετά το 2026. Οι νέες Εκθέσεις που καλούνται να υποβάλουν οι επιχειρήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών ετήσιων Εκθέσεων τους.

Ποιες προκλήσεις αντιµετωπίζουν οι µεγάλες και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις κατά την εφαρµογή των κριτηρίων ESG;

Με το νέο ρυθµιστικό πλαίσιο να προβλέπει σαφείς και αυστηρές προθεσµίες προσαρµογής για τις επιχειρήσεις, ανάλογα µε το µέγεθος, τη µορφή (εισηγµένη ή µη) και το αντικείµενο δραστηριότητάς τους, η συµµόρφωση µε τους νέους κανονισµούς περιλαµβάνει πολυεπίπεδες προκλήσεις σε κάθε φάση, απαιτήσεις που δοκιµάζουν τις αντοχές του Οργανισµού στο σύνολό του, από τα αρµόδια στελέχη και τη διεύθυνση µέχρι τις επιτροπές ελέγχου και τα διοικητικά συµβούλια.

Η εναρµόνιση των επιχειρήσεων µε τα κριτήρια ESG απαιτεί τη συγκέντρωση, την αξιολόγηση και την επεξεργασία δεδοµένων, πολλά από τα οποία δεν είναι άµεσα διαθέσιµα. Ταυτόχρονα, ο έλεγχος των Εκθέσεων επιβάλλει αυστηρά πρότυπα για τις διαδικασίες, την ασφάλεια και την επαλήθευση των δεδοµένων. Για τον λόγο αυτό, η διαµόρφωση µίας στρατηγικής που θα περιλαµβάνει ορθή µεθοδολογία, διαδικασίες και εργαλεία επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το Ανθρώπινο ∆υναµικό θα διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες και εµπειρίες, θεωρείται ζωτικής σηµασίας. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία συµµόρφωσης, τόσο µεγαλύτερα θα είναι τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων στην πορεία, επιτρέποντας στις εταιρείες να ενσωµατώσουν έγκαιρα τις πληροφορίες για τη Βιωσιµότητα στις ετήσιες τους Εκθέσεις.

Πώς επηρεάζει η ενσωµάτωση των κριτηρίων ESG την ευρύτερη στρατηγική και τις λειτουργίες διαχείρισης κινδύνων µιας επιχείρησης;

Στη σύγχρονη εποχή οι επιχειρήσεις δεν κρίνονται από την κοινωνία µόνο για την ποιότητα και την αξία των προϊόντων και Υπηρεσιών τους, αλλά εξετάζονται ενδελεχώς και για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπό τους. Αυτό βέβαια είναι κάτι που προσµετρούν και οι επενδυτές όταν αξιολογούν µία επιχείρηση, αναµένοντας αναλυτική και τεκµηριωµένη ενηµέρωση, τόσο για τις Χρηµατοοικονοµικές επιδόσεις µίας εταιρείας, όσο και για τις µη-Χρηµατοοικονοµικές που θεωρούνται πλέον εξίσου σηµαντικές.

Αναµφίβολα, η διαµόρφωση ενός πιο Βιώσιµου κόσµου είναι ένα καθολικό αίτηµα της κοινωνίας, της πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων, καθιστώντας σήµερα τις πρακτικές ESG ως ένα σηµαντικό βραχίονα για τις επιχειρήσεις που πρέπει να ενσωµατωθεί στη στρατηγική του κάθε Οργανισµού. Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν πρέπει να προσεγγίζουν τα ζητήµατα ESG µόνο ως υποχρέωση συµµόρφωσης προς τις απαιτήσεις της κοινωνίας και του ρυθµιστικού πλαισίου. Η Βιώσιµη Ανάπτυξη επιφέρει µαζί της σηµαντικές ευκαιρίες και οι επιχειρήσεις που εφαρµόζουν µε αποτελεσµατικό τρόπο µια στρατηγική Βιώσιµης Ανάπτυξης δεν δηµιουργούν µόνο ευρύτερη αξία για τον πλανήτη και την κοινωνία αλλά και µετρήσιµη Χρηµατοοικονοµική Αξία για τις ίδιες.

Ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να συµµορφωθούν µε τις νέες απαιτήσεις του ESG;

Οι επερχόµενες νέες απαιτήσεις του ρυθµιστικού περιβάλλοντος και ειδικότερα του CSRD και των Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Αειφορίας (ESRS) αποτελούν σήµερα τα σηµαντικότερα σηµεία αναφοράς στην πορεία των επιχειρήσεων προς τη Βιώσιµη Ανάπτυξη.

Η ενσωµάτωση ολοένα και περισσότερων Υπηρεσιών, εργαλείων και δεξιοτήτων στη στρατηγική των επιχειρήσεων για να µετρήσουν τις επιδόσεις τους, να συµµορφωθούν µε το νέο κανονιστικό πλαίσιο και να υποβάλουν τις απαιτούµενες αναφορές, θα είναι καταλυτική στη συµµόρφωσή τους µε τις νέες απαιτήσεις του ESG. Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουµε όµως, µία εντυπωσιακή ανταπόκριση των κυπριακών επιχειρήσεων στις απαιτήσεις του ESG, µία αύξηση που οφείλεται και στα επιπρόσθετα κίνητρα της πολιτείας, ενώ την ίδια στιγµή παρατηρούµε και µια έντονη διάθεση πολλών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση ανεξάρτητα από τις ρυθµιστικές ή άλλες απαιτήσεις, γεγονός πολύ θετικό και πολύ υποσχόµενο.

Ποιες Συµβουλευτικές Υπηρεσίες είναι διαθέσιµες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις του ESG;

Η ΕΥ εδώ και αρκετά χρόνια έχει δηµιουργήσει σε ολόκληρο τον κόσµο όπως και στην Κύπρο, ειδικό Τµήµα Υπηρεσιών Κλιµατικής Αλλαγής και Βιωσιµότητας στελεχωµένο µε εξειδικευµένους επαγγελµατίες, το οποίο βοηθά τις τοπικές επιχειρήσεις σε µια σειρά από ζητήµατα που συνδέονται µε το ESG, περιλαµβανοµένης της στρατηγικής, της µείωσης του ανθρακικού αποτυπώµατος, των Εκθέσεων και της ανάλυσης των κινδύνων.

Η EY αναγνωρίζεται σήµερα ως ένας από τους παγκόσµιους Οργανισµούς που ηγείται των Υπηρεσιών Βιώσιµης Ανάπτυξης, µε τις Υπηρεσίες της Κλιµατικής Αλλαγής και Βιωσιµότητας να απασχολούν πάνω από 5.000 εξειδικευµένους επαγγελµατίες, µεταξύ των οποίων µηχανικοί, επιστήµονες και ειδικοί σε θέµατα Βιώσιµης Ανάπτυξης.

Πώς συµµορφώνεται η ίδια η EY µε τα κριτήρια ESG και ποιοι είναι οι µακροπρόθεσµοι στόχοι της;

H ΕΥ έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη µηδενικού καθαρού αποτυπώµατος άνθρακα (net zero) το 2025 και κινούµαστε σταθερά σ’ αυτήν την κατεύθυνση µειώνοντας τις απόλυτες εκποµπές παγκοσµίως κατά περισσότερο από 43%, σε σχέση µε το 2019. Είµαστε όµως εξίσου δεσµευµένοι και στα ζητήµατα κοινωνίας και διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο της αποστολής µας για τη δηµιουργία ενός καλύτερου εργασιακού κόσµου, υλοποιούµε προγράµµατα κινητοποιώντας τους ανθρώπους µας και τις µοναδικές δεξιότητες και γνώσεις τους, µε στόχο να επηρεάσουµε θετικά τις ζωές ενός δισεκατοµµυρίου ανθρώπων µέχρι το 2030 (ΕΥ Ripples). Την ίδια στιγµή, δουλεύουµε σκληρά για να δηµιουργήσουµε ένα ευέλικτο και συµπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας στο οποίο οι άνθρωποί µας θα µπορούν να αναπτύσσονται, προωθώντας τους επαγγελµατικούς τους στόχους σε απόλυτη ισορροπία µε την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Διαβάστε επίσης: Μονόδροµος η Βιώσιµη Διαχείριση Εγκαταστάσεων - Τι αλλάζει με το νέο διεθνές πρότυπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ