Google: Ανοίγει το app store της στον ανταγωνισμό

Τι προβλέπει η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

Εντολή να ανοίξει το λειτουργικό της σύστημα Android στους ανταγωνιστές, έλαβε η Google, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν τις δικές τους αγορές εφαρμογών και συστήματα πληρωμών για να ανταγωνιστούν το κυρίαρχο Google Play Store της.

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο δικαίωσε την Epic, τον κατασκευαστή του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite , η οποία υποστήριξε ότι η Google κατέστειλε τον ανταγωνισμό στις εφαρμογές Android και χρησιμοποίησε το μονοπώλιό της για να χρεώσει υπερβολικά τέλη.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, James Donato, εξέδωσε εντολή που απαγορεύει στην Google να χρεώνει προγραμματιστές για να «εκκινήσουν μια εφαρμογή πρώτα ή αποκλειστικά» στο Play Store και δεν μπορεί πλέον να αναγκάζει τους πελάτες να χρησιμοποιούν το εσωτερικό σύστημα χρέωσης, το οποίο επιβάλλει τέλη έως και 30 %.

Επιπλέον, η Google δεν μπορεί πλέον να συνάπτει συμφωνίες κατανομής εσόδων με κατασκευαστές κινητών συσκευών όπως η Samsung και η LG για να προεγκαταστήσουν το Play Store σε εμφανές σημείο στις αρχικές τους οθόνες — ή να τους πληρώσει για να μην προεγκαταστήσουν μια αντίπαλη πλατφόρμα διανομής εφαρμογών Android — βάσει της εντολής, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 1 Νοεμβρίου και διαρκεί τρία χρόνια.

Η απόφαση κατά της Google

Η Google πρέπει επίσης να επιτρέψει σε τρίτους την πρόσβαση στη βιβλιοθήκη εφαρμογών της για αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα νόμιμα ανταγωνιστικό προϊόν. Η Epic είχε υποστηρίξει στη μήνυση ότι η Google πλήρωσε τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων όπως η AT&T και η T-Mobile, και προγραμματιστές παιχνιδιών όπως η Activision Blizzard, για να τους αποτρέψει από το να λανσάρουν ανταγωνιστές του Play Store.

Η απόφαση δίνει στην Epic τα περισσότερα από αυτά που επεδίωκε στην υπόθεση και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει μια προσοδοφόρα ροή εσόδων για την Google, η οποία είχε λειτουργικό κέρδος 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Play Store της μόνο το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην υπόθεση (η εταιρεία δεν αποκαλύπτει τακτικά την απόδοση της μονάδας Play).

Η Google είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας και ζήτησε να τεθούν σε αναμονή οι αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι θα έθεταν σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών. «Η ετυμηγορία της Epic έχασε το προφανές: η Apple και το Android ανταγωνίζονται ξεκάθαρα», είπε η εταιρεία σχετικά με την υποκείμενη κρίση.

Η διαταγή θα μπορούσε να έχει ευρύτερο αντίκτυπο στους αυστηρούς ελέγχους που ασκούν οι ομάδες Big Tech στα καταστήματα εφαρμογών τους για κινητά. Η Epic έχασε μια σχετική υπόθεση εναντίον της Apple το 2021, όταν ένας δικαστής από την Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κατασκευαστής iPhone δεν παραβίασε το νόμο επιβάλλοντας κανόνες που μπλοκάρουν ανταγωνιστικά καταστήματα και μεθόδους πληρωμής στις συσκευές του. Η απόφαση επικυρώθηκε από εφετείο. Η Epic ζητά επανεξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Social media και influencers στο στόχαστρο του Τμήματος Φορολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ