«Φρένο» σε επιθετικές εξαγορές εξετάζουν οι Βρυξέλλες με ιστορική ανατροπή

Μετά από πολλά χρόνια, η Κομισιόν σχεδιάζει αλλαγές στους κανόνες για επιθετικές εξαγορές

Νέο πλαίσιο που να επεκτείνεται η δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών επεξεργάζονται τελευταία οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις «δολοφονικές εξαγορές» που ενέχουν κινδύνους για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο φορέας ελέγχου του ανταγωνισμού της ΕΕ, έχει δεσμευτεί να αναθεωρήσει το πλαίσιο των κανόνων της για συγχωνεύσεις και εξαγορές για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του πότε και πού μπορεί να παρέμβει στις συμφωνίες.

Οι υπό συζήτηση μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως στόχο να επεκτείνουν σημαντικά τη δικαιοδοσία της Επιτροπής σε συγχωνεύσεις που αφορούν εταιρείες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους εκτός Ευρώπης.

Οι επιλογές

Μια επιλογή που εξετάζεται θα ήταν να εισαχθεί ένα νέο όριο για την ανάληψη ελέγχου μιας εταιρείας, το οποίο θα βασίζεται στην αξία της συμφωνίας αντί να βασίζεται στα υπάρχοντα κριτήρια του κύκλου εργασιών.

Ενώ οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων εξακολουθούν να συζητούνται, μία από τις προτεραιότητες για την επερχόμενη επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ, Τερέζα Ριμπέρα, θα είναι η αντιμετώπιση της απειλής των λεγόμενων «επιθετικών εξαγορών».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψε την υποψήφια της Ισπανίας στην επιστολή για την αποστολή της να αντιμετωπίσει τους κινδύνους ξένων εταιρειών που επιχειρούν να εξαγοράσουν μικρότερους ανταγωνιστές προκειμένου να «εξαφανίσουν» τον ανταγωνισμό.

Το πρόσφατο παράδειγμα

Οι προτεινόμενες αλλαγές έρχονται αφότου οι Βρυξέλλες διεκδίκησαν να έχουν δικαιοδοσία επί της εξαγοράς από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Illumina της start-up Grail για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου, παρόλο που και οι δύο εδρεύουν στην Καλιφόρνια και δεν είχαν έσοδα ή παρουσία στην Ευρώπη.

Οι Βρυξέλλες έχασαν την υπόθεσή τους αφού το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ δήλωσε ότι δεν είχε νομική βάση για να ελέγξει τη συναλλαγή.

Ο αντίλογος

Οι εταιρείες ελπίζουν ότι οι αναθεωρημένοι κανόνες θα επιφέρουν ασφάλεια δικαίου, διευκρινίζοντας πότε πρέπει να κοινοποιούνται οι συναλλαγές στην Επιτροπή, κυρίως σε περιπτώσεις όπου μικρές αλλά με δυναμικό υψηλής ανάπτυξης εταιρείες αγοράζονται από μεγαλύτερες.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν ένα «κουτί της Πανδώρας» – δίνοντας στα κράτη μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα να εισαγάγουν μεταρρυθμίσεις που είναι ευνοϊκές για τις αγορές τους ή να μεταφέρουν εξουσίες από τις Βρυξέλλες στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν συζητήσει να δώσουν στην Επιτροπή περισσότερες εξουσίες για να ζητήσει συγχωνεύσεις ακόμη και χωρίς την προηγούμενη συναίνεση των κρατών μελών – μια λιγότερο ευχάριστη επιλογή καθώς είναι πιθανό να αντιμετωπίσει την αντίθεση από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Βέβαια, οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν, καθώς ακόμη η Επιτροπή πρέπει να εγκριθεί, να ξεκινήσει επίσημη διαδικασία διαβούλευσης και εν τέλει να ψηφιστούν. Η Ριμπέρα θα πρέπει πρώτα να αναλάβει τα καθήκοντά της, με τη νομοθετική διαδικασία να αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο έτος.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε νέα μείωση επιτοκίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ