Φρένο πάτησαν οι δείκτες της Wall Street μετά από δύο κερδοφόρες συνεδριάσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις βαριές απώλειες της περασμένης εβδομάδας.
Μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της Fed, η οποία προφανώς θα αναλυθεί προσεκτικά για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των εμπορικών πολιτικών του Τραμπ στην οικονομία και οι τρεις βασικοί δείκτες κατέγραψαν πτώση, με τους κολοσσούς της τεχνολογίας να αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο.
Στο ταμπλό, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,62% στις 41.581 μονάδες, ο S&P 500 διολίσθησε σε ποσοστό 1,06% και τις 5.614 μονάδες και ο Nasdaq έκανε βουτιά ύψους 1,71% πέφτοντας στις 17.504 μονάδες.
Αντίθετα, τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου σημείωσαν άνοδο, μετά από επιτυχημένη δημοπρασία 20ετών τίτλων αξίας 13 δισ. δολαρίων. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 4,281% και του 2ετούς στο 4,04%.
Οι επενδυτές περικόπτουν τις τοποθετήσεις τους σε αμερικανικές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα εκτοξεύονται, αποκάλυψε τελευταία έρευνα της Bank of America Corp.
Μόλις πριν από έναν μήνα, οι μετοχές σημείωναν νέα ιστορικά υψηλά, με τις προσδοκίες ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ θα τροφοδοτούσαν την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρούνται υπό το φόβο πιθανής επιβράδυνσης της οικονομίας, αλλά και του προβληματισμού για το αν τα μεγάλα στοιχήματα στην τεχνητή νοημοσύνη καταφέρουν να αποδώσουν τα αναμενόμενα.
«Οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς έως ότου ληφθεί η όποια απόφαση για νέους δασμούς στις 2 Απριλίου» επεσήμανε ο Ρις Γουίλιαμς της Wayve Capital.
Στο ίδιο μήκος κύματος οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως η αμερικανική αγορά έχει εισέλθει σε μια περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, η οποία θα συντηρηθεί όσο παρατείνονται και οι ανησυχίες για την προστατευτική εμπορική πολιτική και τις συνέπειες της.
Μέσα στο κλίμα αυτό, η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed, αύριο Τετάρτη, και κυρίως τα μηνύματα που θα εκπέμψει μπορεί να παίξουν κομβικό ρόλο.
Αναλυτές και traders θεωρούν δεδομένο πως το συμβούλιο θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής, κρατώντας τα επιτόκια αμετάβλητα. Ωστόσο, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την ακριβή φρασεολογία που θα υιοθετήσει η FOMC και κυρίως τα όσα θα πει ο Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει.
Η ραγδαία πτώση των μετοχών ενίσχυσε τη σεναριολογία για μια ενδεχόμενη κίνηση παρέμβασης της Fed, όμως κάτι τέτοιο είναι λίαν αμφίβολο να λάβει χώρα άμεσα και πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τους δασμούς Τραμπ και τις συνέπειες τους στην πραγματική οικονομία.
«Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι αυξημένες πληθωριστικές προσδοκίες ανεβάζουν τον πήχη για τυχόν μειώσεις επιτοκίων από τη Fed», υποστήριξε η Λόρεν Γκούντγουιν από τη New York Life Investments. Ωστόσο, «η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να δει μια σημαντική επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της οικονομικής ανάπτυξης πριν προχωρήσει σε προληπτική μείωση επιτοκίων, ειδικά με τα τρέχοντα στοιχεία για τον πληθωρισμό να παραμένουν ισχυρά», πρόσθεσε.
Βασιζόμενη στις μειώσεις επιτοκίων του 2018 ως σημείο αναφοράς, η Γκούντγουιν υποστήριξε ότι για να οδηγηθεί η Fed σε ανάληψη δράσης, θα πρέπει να σημειωθεί πτώση τουλάχιστον 20% στις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών.
Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες με την Nvidia να ξεχωρίζει με πτώση άνω του 3,5%, παρά τα σχέδιά που ανακοίνωσε στο τεχνολογικό συνέδριο GTC για την ανάπτυξη δικτύων 6G και τη συνεργασία της με τη General Motors Co. στον τομέα των αυτόνομων οχημάτων.
Αυτό κατέστησε σαφές πως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για το αστέρι του ΑΙ να εντυπωσιάσει τους επενδυτές. Σημειωτέον πως η μετοχή της έχει χάσει περίπου 13% από τις αρχές της χρονιάς.
Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, για άλλη μια συνεδρίαση και η Tesla, καθώς η RBC Capital Markets προχώρησε και σε υποβάθμιση της μετοχής της λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στον κλάδο των EV. Έτσι, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ, που πλέον ασχολείται περισσότερο με την κυβέρνηση παρά με την εταιρεία του, έχασε πάνω από 5% ανεβάζοντας έτσι τις απώλειες της μόνο γι’ αυτό το μήνα στο 36%!
Αντιστοίχως απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Alphabet, καθώς η είδηση της συμφωνίας εξαγοράς της startup στον κλάδο του cloud security Wiz από την Google έναντι 32 δισ. δολαρίων σε μετρητά, δεν εντυπωσίασε καθόλου την αγορά.
Σε επίπεδο S&P 500 και οι έντεκα επιμέρους κλάδοι του δείκτη κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος με μεγαλύτερους χαμένους τον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και των καταναλωτικών προϊόντων.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: ΑΤΜ σε ορεινές περιοχές: Λύση για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών