Το φλερτ του πετρελαίου με τα $100, τα σιτηρά, ο χρυσός και το Bitcoin

Ρωσία και Ουκρανία μαζί "ευθύνονται" για το 30% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. - Ο χρυσός γνωρίζει τις καλύτερες του μέρες μετά το περσινό καλοκαίρι.

Του Νέστορα Βασιλείου

 

Κοντά στο φράγμα των $100 το βαρέλι έφτασε για πρώτη φορά μετά από χρόνια η τιμή του πετρελαίου. Οι εξαγγελίες Πούτιν πυροδότησαν ανησυχίες και άνοδο των τιμών παρά ταύτα το σκηνικό μεταβάλλεται συνεχώς. Εντείνουν την ενεργειακή κρίση τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Οι ανακοινώσεις Πούτιν από τη μια και των γερμανικών Αρχών από την άλλη για τον αγωγό Nord Stream 2 έχουν ανεβάσει αισθητά τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου ότι δεν θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την ευρώπη η τιμή του αυξήθηκε άνω του 12%. 

 

Το πετρέλαιο

Το Brent διαπραγματεύεται, αυτή την ώρα, στα $97 το βαρέλι σαφώς επηρεασμένο από όσα τεκταίνονται, όχι όμως μόνο στην Ουκρανία.   Αντίβαρο στις ανοδικές πιέσεις του ουκρανικού φαίνεται να αποτελεί η προοπτική μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με αναλυτές χωρίς αυτή την προοπτική το πετρέλαιο θα βρισκόταν σήμερα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις τιμές διαπραγμάτευσης του μαύρου χρυσού.

Σιτηρά, χρυσός και Bitcoin

Ρωσία και Ουκρανία μαζί "ευθύνονται" για το 30% περίπου των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Φυσιολογικά η ουκρανική κρίση έχει πυροδοτήσει ανησυχίες με αποτέλεσμα οι τιμές των σιτηρών να καταγράφουν άνοδο 3%. Ο χρυσός γνωρίζει τις καλύτερες του μέρες μετά το περσινό καλοκαίρι. Διαπραγματεύεται στα $1.900 η ουγγία, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2021, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ασφαλούς καταφυγίου.  Από την άλλη το Bitcoin, το οποίο κατά καιρούς έχει επίσης χαρακτηριστεί ασφαλές καταφύγιο καταγράφει πτώση στα $37.000.

 

Ο φόβος των επενδυτών και…

Σχολιάζοντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται ο Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής στην Exclusive Capital, Βρασίδας Νεοφύτου σημειώνει στο Economy Today ότι:

  • Οι επενδυτές φοβούνται για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και οι υπόλοιποι όγκοι εξαγωγών πηγαίνουν κυρίως σε Ασιάτες πελάτες, ειδικά στην Κίνα μέσω αγωγών.

 

Σύμφωνα με τον Βρασίδα Νεοφύτου οι τιμές του αργού πετρελαίου κέρδισαν περισσότερο από 25% το 2022 και σχεδόν 90% από τις αρχές του 2021 εν μέσω:

1. Ανισορροπίας προσφοράς και ζήτησης

2. Ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης καυσίμων

3. Γεωπολιτικών κινδύνων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή

4. Περιορισμένης δυνατότητας προσφοράς πετρελαίου λόγω μειωμένων επενδύσεων στην βιομηχανία πετρελαίου.

5. Χαμηλά παγκόσμια αποθέματα και ελάχιστη πλεονάζουσα ικανότητα από τον ΟΠΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ