Ελλάδα: Ανακοινώθηκε σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας

Κλειδί του σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων, που εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και για τη στήριξη της εργασίας, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σημερινό διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Περιγράφοντας το συγκεκριμένο σχέδιο ως μια γέφυρα μετάβασης από την άμυνα για την προάσπιση της υγείας σε μια «επίθεση προς την οικονομική πρόοδο», ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη επανόδου της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης.

«Ποτέ δεν έκρυψα πως η μάχη για τη ζωή θα έχει βαρύ οικονομικό αντίκτυπο», επισήμανε, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της ανέρχονται συνολικά σε 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κλειδί του σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων, που εδράζεται σε τρεις πυλώνες: Τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, στο επίκεντρο του συγκεκριμένου σχεδίου βρίσκεται «το έκτακτο και προσωρινό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ρυθμίζουν τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους, με το κράτος να διασφαλίζει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή.
  
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο, ως μια «σύμπραξη του κράτους και όλων των δυνάμεων της παραγωγής, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Ως προς το ζήτημα της φορολογικής ανακούφισης των πολιτών και των επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, για τους επόμενους πέντε μήνες, ενώ μείωση ΦΠΑ προβλέπεται και στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.

Ακόμη, ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2020. Στη συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, περιλαμβάνονται δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με εγγυήσεις του Δημοσίου σε συγκεκριμένα δάνεια, καθώς και αναστολή χρεολυσίων και δόσεων δανείων, έως τον Σεπτέμβριο.

Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και στο ζήτημα της επανεκκίνησης του τουρισμού, σημειώνοντας ότι τα εποχικά ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν σταδιακά και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

«Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας το διάγγελμά του, κάλεσε τους Έλληνες πολίτες να επιδείξουν πειθαρχία, ρεαλισμό και αλληλεγγύη και σε αυτό το νέο μεταβατικό στάδιο, εκφράζοντας την άποψη ότι πολλά αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες κατέρρευσαν κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ