Η Ελλάδα έτοιμη για νέα έξοδο στις αγορές

Έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια εντυπωσιακή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας.

Σιγή ασυρμάτου, που μεταφράζεται σε αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο «χτύπημα» στις αγορές, έχει πέσει στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τέσσερις επιλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα του ελλαδικού economistas.gr

Παρ’ ότι υπήρξαν και υπάρχουν εισηγήσεις για μια εντυπωσιακή κίνηση με έκδοση 12ετούς ή 15ετούς ομολόγου, που θεωρείται από πολλούς ότι θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον, η επιλογή αυτή μένει προς το παρόν στο συρτάρι.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από ένα «καλάθι» τεσσάρων επιλογών:

  • Ένα νέο 3ετές ομόλογο
  • Ένα νέο 7ετές ομόλογο
  • Reopening του 7ετούς
  • Reopening του 10ετούς

Αν και η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή κι αφού συνεκτιμηθούν αφενός τα αποτελέσματα των επαφών που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στις ΗΠΑ αφετέρου η κατάσταση στις αγορές όπως θα διαμορφώνεται από τις Ευρωεκλογές, πηγές κοντά στη διαδικασία «δείχνουν» προς την έκδοση ενός νέου 7ετούς ομολόγου, με την οποία θα «κλείσει» τυπικά το φετινό δανειακό πρόγραμμα των 7 δις ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτή θα είναι και η τελευταία έκδοση για φέτος. Κάθε άλλο.

«Οι επενδυτές είναι… πεινασμένοι. Φαίνεται ότι βοήθησε πως δεν βγήκε η Ελλάδα πριν από το Πάσχα» παρατηρούν οι ίδιες πηγές, περιγράφοντας έτσι το διαρκώς βελτιούμενο κλίμα στην επενδυτική κοινότητα για τα ελληνικά «χαρτιά», που συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, με χαμηλό ρίσκο. Με το «κλείσιμο» της Παρασκευής, το 10ετές βρισκόταν στο 3,364% και το 5ετές στο 2,269%, που μπορεί για τα ελληνικά δεδομένα να είναι στα «χαμηλά», αλλά για όσους ψάχνουν ευκαιρίες είναι πραγματικά… κελεπούρι.

Είναι ενδεικτικό ότι στο περιθώριο συνεδρίου στη Φρανκφούρτη, όπου υπήρξε ειδική παρουσίαση από τον ΟΔΔΗΧ ως guest speaker, ενώπιον διαχειριστών κεφαλαίων κεντρικών τραπεζών, το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς ακόμα και οι πιο δύσπιστοι φαίνεται ότι βλέπουν, πλέον, με διαφορετικό μάτι τα ελληνικά «χαρτιά». Δεν είναι, φυσικά, όλα ρόδινα.

Μείζον ζήτημα για αναλυτές κι επενδυτές παραμένει το πρόβλημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και κατ’ επέκταση της «υγείας» του τραπεζικού συστήματος, ειδικά ως προς τις επιπτώσεις (βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες) στις προοπτικές της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι άπαντες θεωρούν ότι ο αριθμητής του κλάσματος του χρέους είναι απολύτως διαχειρίσιμος, ενώ αυτό που χρήζει προσοχής είναι ο παρανομαστής του κλάσματος, ήτοι το ΑΕΠ. Όσον αφορά, δε, στο πολιτικό ρίσκο, φαίνεται ότι πλέον δεν βρίσκεται ψηλά στους προβληματισμούς των επενδυτών, καθώς το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης δεν τρομάζει, παρά το ότι υπάρχουν πάντα οι συνήθεις συστάσεις για μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων και διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Μετά από την επικείμενη έκδοση ομολόγου, θα γίνουν διαχειριστικές κινήσεις από τον ΟΔΔΗΧ, ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού δηλαδή του όγκου των εντόκων γραμματίων. Αυτή τη στιγμή, ανακυκλώνεται βραχυπρόθεσμος δανεισμός με έντοκα γραμμάτια ύψους 15,280 δισ. ευρώ κι αναμένεται ότι προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου, θα ξεκινήσει η διαδικασία «συμμαζέματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ