«Καμπανάκι» JP Morgan: Οι δασμοί μπορεί να κοστίσουν το 1,5% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2025

Αντιστάθμισμα οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ - Πώς ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει με επιτυχία την ύφεση, τι εκτιμά ο αμερικανικός οίκος - Οι προβλέψεις για πληθωρισμό, επιτόκια και ευρώ

Η τελευταία σειρά δασμών των ΗΠΑ ρίχνει τη σκιά της στις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης και είναι πιθανό να επιφέρει πλήγμα στην ανάπτυξη για το σύνολο του 2025, αλλά η περιοχή αναμένεται να αποφύγει την ύφεση, σημειώνει σε έκθεσή της η JP Morgan Research .

Όπως αναφέρει ο οίκος, η οικονομία της ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με διάφορες εξελίξεις που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αν και οι μεταρρυθμίσεις της δημοσιονομικής πολιτικής της Γερμανίας είναι θετικές για την ανάπτυξη της περιοχής, οι δασμοί των ΗΠΑ αποτελούν σαφή πηγή καθοδικού κινδύνου. Με αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις, ποιες είναι οι προοπτικές για την ευρωζώνη φέτος;

Οι προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης

Η J.P. Morgan αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ευρωζώνη και η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί στο 0,9% για το 2025.

Νωρίτερα δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στην ευρωζώνη.

Παρά την πρόσφατη παύση 90 ημερών στους δασμούς των ΗΠΑ και τα αντίποινα της ΕΕ, εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα γύρω από την εμπορική πολιτική και οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν αδύναμες.

«Πρώτον, ακόμη και οι οριζόντιοι δασμοί 10% και οι κλαδικοί δασμοί 25% για τα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο είναι μια μεγάλη αναβάθμιση σε σχέση με το παρελθόν. Δεύτερον, η επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι αβέβαιη, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν πολλαπλούς ανταγωνιστικούς στόχους και οι παραχωρήσεις της ΕΕ σε μη δασμολογικά εμπόδια είναι απίθανες. Τρίτον, η Κίνα εξαιρείται από την παύση και οι δασμοί εναντίον της κλιμακώνονται, δημιουργώντας επιβαρύνσεις στην οικονομία της ευρωζώνης. Τέταρτον, η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική παραμένει αυξημένη, καθώς η κατάσταση εξακολουθεί να μοιάζει ασταθής», δήλωσε ο Greg Fuzesi, οικονομολόγος της J.P. Morgan για την ευρωζώνη.

Το γεγονός αυτό ώθησε την J.P. Morgan Research να αφαιρέσει άλλες 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης, ανεβάζοντας το συνολικό πλήγμα στο πραγματικό ΑΕΠ στο 1,5%. «Δεδομένης της χρονικής στιγμής, αναμένουμε να δούμε το πλήγμα κατά τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα, ιδίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025», δήλωσε ο Fuzesi. «Αλλά όλες οι προβλέψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το πώς θα εξελιχθεί η εμπορική σύγκρουση».

Ωστόσο, η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιταχυνθεί μέχρι το 2026, υποστηριζόμενη από τις μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και τη δημοσιονομική χαλάρωση. Αυτό σημαίνει ότι παρά τον αυξημένο κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, η ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει με επιτυχία την ύφεση τους επόμενους μήνες.

«Το γεγονός ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα αποφύγει την ύφεση μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό υπό το πρίσμα των προηγούμενων συσχετίσεων με τις υφέσεις στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτές οι συσχετίσεις συχνά αντανακλούν συγχρονισμένους κλυδωνισμούς ή διαρροές στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δεν είναι αναπόφευκτες», σημείωσε ο Fuzesi.

Σε επίπεδο χωρών, οι επιπτώσεις είναι πιθανό να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο έκθεσης στο εμπόριο – θα είναι μεγαλύτερες στη Γερμανία και την Ιταλία και μικρότερες στη Γαλλία και την Ισπανία. Η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ αναμένεται τώρα να είναι 0,1% για το 2025 και η αύξηση του ισπανικού ΑΕΠ προβλέπεται να είναι 2,5% σύμφωνα με την J.P. Morgan Research.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ α’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, έδειξαν ότι η Γερμανία  επέστρεψε στην ανάπτυξη, αν και με μειωμένη δυναμική, καθώς οι προοπτικές τους μειώνονται εξαιτίας των αμερικανικών δασμών. Το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γαλλία.

Τι σημαίνει αυτό για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης

Συνολικά, η J.P. Morgan Research αναμένει ότι ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μειωθεί κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 2%.

«Ενώ ένα ισχυρότερο ευρώ, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να τραβήξουν τον γενικό πληθωρισμό χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα, τα αντίποινα των δασμών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και κυρίως να αυξήσουν τον δομικό πληθωρισμό, αλλά αυτή είναι μια εφάπαξ επίδραση στο επίπεδο των τιμών. Το κρίσιμο είναι ότι, ελλείψει ενός μεγάλου πληθωριστικού άλματος, οι δευτερογενείς επιδράσεις μέσω των μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό είναι λιγότερο πιθανές και επομένως ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από το αρνητικό χτύπημα στη ζήτηση», δήλωσε ο Fuzesi.

Σε αυτό το πλαίσιο, η J.P. Morgan Research μείωσε την πρόβλεψή της για το τελικό επιτόκιο στο 1,5% και αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια back-to-back στις επόμενες τρεις συνεδριάσεις της, μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης (μ.β.) τον Απρίλιο. «Ακόμη και με την παύση των δασμών, το βασικό επιτόκιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο ανώτατο άκρο του εύρους τιμών του προσωπικού της ΕΚΤ για ουδέτερο (επιτόκιο) και η διαδικασία αποπληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Μια μείωση τον Ιούνιο μπορεί επίσης να είναι αρκετά πιθανή», δήλωσε ο Fuzesi.

Περαιτέρω μειώσεις πέραν του Ιουνίου θα απαιτήσουν επιβράδυνση της ανάπτυξης. «Οι δύο τελευταίες περικοπές που έχουμε στις προβλέψεις μας, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, εξακολουθούν να εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις για τους δασμούς», πρόσθεσε ο Fuzesi. «Η δική μας αίσθηση είναι ότι ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου στον πληθωρισμό θα είναι καθοδικός, αλλά η άποψη της ΕΚΤ και οι ίδιοι οι δασμοί θα εξελιχθούν φυσικά με την πάροδο του χρόνου».

Ποιες είναι οι προοπτικές για το ευρώ

Παρά τα μεικτά αναπτυξιακά μηνύματα της ευρωζώνης, οι προοπτικές για το ευρώ είναι θετικές. «Αφού ήμασταν πτωτικοί για το ευρώ για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, γίναμε ανοδικοί για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου στις αρχές Μαρτίου», δήλωσε η Meera Chandan, συν-επικεφαλής της Παγκόσμιας Στρατηγικής Συναλλάγματος στην J.P. Morgan.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τους δασμούς είναι πιθανό να επιβαρύνουν την ελκυστικότητα των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και μεσοπρόθεσμα, οι σχετικές πραγματικές αποδόσεις είναι πιθανό να αυξηθούν υπέρ του ευρώ. «Η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, αλλά η στασιμοπληθωριστική δυναμική στις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι ο πιο σημαντικός οδηγός για το ευρωδολάριο. Το σχετικό υπερβάλλον βάρος των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζήτηση για το ευρώ», σημείωσε η Chandan.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το α’ τρίμηνο – Ποια κράτη ξεχώρισαν (γραφήματα + πίνακας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ