Στη σύνοδο του G7 το 2018, η φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ, περιτριγυρισμένης από άλλους ηγέτες, να στέκεται σκυμμένη πάνω από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε σταυρωμένα τα χέρια του, θεωρήθηκε ως μια δημόσια επίδειξη των διεθνών ηγετών, οι οποίοι προσπαθούσαν να αντισταθούν σε έναν ανατρεπτικό Αμερικανό πρόεδρο.
Καθώς ο Καναδάς φιλοξενεί και πάλι τις συναντήσεις της Ομάδας των Επτά με τον Ντόναλντ Τραμπ και πάλι στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες φαίνεται να συμφωνούν στην πρόθεση τους να αποφύγουν μια ανάλογη εικόνα δημόσιας αντιπαράθεσης, κυρίως απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.
Ειδικά στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας, που ξεκίνησαν από χθες και θα κρατήσουν μέχρι και την Πέμπτη τις συνομιλίες τους στην Αλμπέρτα, είναι σαφές ότι οι σύμμαχοι επιδιώκουν να κρατήσουν σαφώς πιο ήπιους τόνους, παρά τις διαφωνίες τους για τους δασμούς των ΗΠΑ και τις συνέπειες που μπορεί να φέρουν στις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που έχουν γνώση των συνομιλιών, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να αναθεωρήσει πτυχές της επιθετικής εμπορικής στρατηγικής της κυβέρνησης Τραμπ, εστιάζοντας ταυτόχρονα σε σημεία σύγκλισης, κυρίως σε σχέση με την Κίνα.
Κοινός παρονομαστής η Κίνα
Ο Καναδάς, ως οικοδεσπότης, έθεσε το ζήτημα των κινεζικών πρακτικών στην ατζέντα, πετυχαίνοντας ενιαία στάση, έστω και συγκρατημένη. Ο Μπέσεντ αναμένεται να προωθήσει τη θέση των ΗΠΑ ότι η κινεζική υπερπαραγωγή βλάπτει τις μεταποιητικές οικονομίες, τόσο στις συλλογικές συζητήσεις όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του.
Η Γαλλία, από την πλευρά της, πιέζει για την επιβολή τελών σε μικρά πακέτα από κινέζικες εμπορικές πλατφόρμες όπως τα Temu και Shein, ενώ η Βρετανία εξετάζει αντίστοιχο μέτρο, στα πρότυπα της κατάργησης του αμερικανικού αφορολόγητου ορίου. Ο Καναδάς έχει ήδη εναρμονιστεί με τους δασμούς των ΗΠΑ σε ηλεκτρικά οχήματα, χάλυβα και αλουμίνιο.
Ωστόσο, οι επιθετικές ενέργειες της Ουάσιγκτον κατά παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ και ο Καναδάς, δυσχεραίνουν τη διαμόρφωση ενιαίας γραμμής απέναντι στο Πεκίνο. Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τη φετινή σύνοδο ως «οικογενειακή συνάντηση για την επίλυση εσωτερικών διαφορών πριν στραφούν στον εξωτερικό αντίπαλο».
Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς αναμένεται να δώσει έμφαση στην αξία του ελεύθερου εμπορίου ως εργαλείο ανάπτυξης, δεδομένων και των πρόσφατων εμπορικών συμφωνιών της χώρας της με ΗΠΑ, Ινδία και ΕΕ, ενώ αναμένεται να εγείρει και εκκρεμότητες από τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον.
Ο Μπέσεντ, ο οποίος ηγείται των διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων που τρέχουν με την Ιαπωνία, αναμένεται να έχει εκτεταμένες συζητήσεις με τον Γιαπωνέζο ομόλογο του, Κατσουνομπού Κάτο, στις οποίες θα συμπεριληφθούν και θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών. Ο ίδιος ο Κάτο σε δήλωση του νωρίτερα δήλωσε πως συμφωνούν πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να καθορίζονται από τις αγορές, αλλά ότι η υπερβολική μεταβλητότητα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, επαναλαμβάνοντας την παραδοσιακή θέση του G7.
Στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup Inc. ανέφεραν σε έκθεση τους ότι, αν και είναι απίθανο ο Μπέσεντ να «επιδιώξει επιθετικά» ένα ασθενέστερο δολάριο, υπάρχει ένα αυξανόμενο ρίσκο για το αμερικανικό νόμισμα καθώς οι υψηλοί δασμοί και ο πληθωρισμός αντιστρέφονται στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι δεσμεύσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν θα περιλαμβάνονται στις εμπορικές τους συμφωνίες.
Ο Ερίκ Λομπάρ, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, είναι επίσης προετοιμασμένος για συζήτηση σχετικά με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της μεταβλητότητας μετά τις ανακοινώσεις δασμών του Απριλίου και της δέσμευσης των μελών του G7 σε κανονιστικά πλαίσια, όπως η Βασιλεία ΙΙΙ.
H απειλή του στασιμοπληθωρισμού
Ειδικά για τους κεντρικούς τραπεζίτες της ομάδας, ο «ελέφαντας» στο δωμάτιο θα είναι η πιθανή απειλή του στασιμοπληθωρισμού, εφόσον τελικά οι εμπορικές αντιπαραθέσεις οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.
Ο συνδυασμός της χαμηλής ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού αποτελεί πονοκέφαλο για τους διαμορφωτές της νομισματικής πολιτικής, που μπορεί να αναγκαστούν να περιορίσουν τις περικοπές των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το πλήγμα για τις οικονομίες.
Τα όρια της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα απασχολήσουν και τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι από την πλευρά τους καλούνται να δρομολογήσουν δημοσιονομικά μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, δίχως να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν αυξημένες, είναι πιθανό να τεθούν ερωτήματα για το πόσο ακόμη χρέος μπορούν να συσσωρεύσουν οι ανεπτυγμένες χώρες, χωρίς οι επενδυτές να απαιτήσουν ακόμη υψηλότερο ασφάλιστρο διάρκειας.
Ενδεικτικά η απόδοση των 30ετών αμερικανικών ομολόγων έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης από τις 4 Απριλίου, όταν οι παγκόσμιες αγορές προσπαθούσαν ακόμη να απορροφήσουν το σοκ της αποκαλούμενης «Ημέρας Απελευθέρωσης» του Τραμπ, δηλαδή της ανακοίνωσης των ανταποδοτικών δασμών. Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης αυτής σημειώθηκε πριν ακόμη οι ΗΠΑ χάσουν την ανώτατη πιστοληπτική βαθμίδα Aaa από την Moody’s, την περασμένη Παρασκευή.
Το ζήτημα του εμπορίου με την Κίνα είναι επίσης ιδιαίτερα κρίσιμο για τον πληθωρισμό, δεδομένου του ρόλου της ως προμηθευτή φθηνών αγαθών. Η άνοδος του προστατευτισμού και η αντιστροφή της τάσης προς ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο οδηγούν πλέον σε υψηλότερες και πιο παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες των G7.
Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι επίσης πιθανό να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί λεκτικά στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ αποκαλώντας τον, μεταξύ άλλων, «μεγάλο αποτυχημένο» και «ανόητο» που καθυστερεί υπερβολικά στη μείωση των επιτοκίων.
Ορισμένοι διοικητές, όπως ο επικεφαλής της Τράπεζας του Καναδά Τιφ Μάκλεμ, έχουν τονίσει δημόσια τη σημασία της διατήρησης της νομισματικής πολιτικής απαλλαγμένης από πολιτικές παρεμβάσεις.
Σημειωτέον πως στην σύνοδο συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Σερχίι Μαρτσένκο, καθώς το Κίεβο θα ασκήσει πιέσεις στα κράτη μέλη της Ομάδας προκειμένου να αποφασιστούν νέα τιμωρητικά μέτρα κατά της Μόσχας, προκειμένου να προσέλθει στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών με πραγματική πρόθεση για την επίτευξη συμφωνίας.
Πηγή: newmoney.gr