Μακρόν στο Βιετνάμ: Συμφωνία για στενότερους αμυντικούς και ενεργειακούς δεσμούς

Οι γαλλικές και βιετναμέζικες αρχές υπέγραψαν επίσης συμφωνία για αμυντικό εξοπλισμό, μαζί με συμφωνίες για τη γεωργία- τη δορυφορική συνεργασία- την πυρηνική ενέργεια και τις υποδομές μεταφορών

Στενότερη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, των μεταφορών και της πυρηνικής ενέργειας υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από συνομιλίες με τους ηγέτες του Βιετνάμ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Νοτιοανατολική Ασία με στόχο την ενίσχυση των συμμαχιών στην περιοχή.

Σε κοινή ενημέρωση με τον πρόεδρο του Βιετνάμ στο Ανόι, ο Μακρόν δήλωσε ότι υπεγράφησαν συμφωνίες-πλαίσιο για διάφορα αμυντικά έργα, υποσχόμενος επίσης γαλλική υποστήριξη σε τομείς όπως την κατασκευή σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας και την πυρηνική ενέργεια. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να «συνεργαστούν στενά για να ενισχύσουν το ελεύθερο εμπόριο και να ανοίξουν περαιτέρω τις αγορές η μία για την άλλη», δήλωσε ο πρόεδρος του Βιετνάμ Luong Cuong.

Μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, η VietJet Aviation JSC ανακοίνωσε  ότι παρήγγειλε 20 αεροσκάφη Airbus A330-900, τα οποία προστίθενται σε ένα άλλο αντίστοιχο συμβόλαιο που είχε υπογράψει πέρυσι με την ευρωπαϊκή αεροναυτική εταιρεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρουσίασε το Παρίσι ως αξιόπιστη εναλλακτική για το Βιετνάμ, το οποίο έχει βρεθεί μεταξύ των ΗΠΑ – που απειλούν να επιβάλουν επιπλέον δασμούς στα προϊόντα που εξάγει—και της Κίνας, μακροχρόνιου συμμάχου του Ανόι, με την οποία όμως έχει εδαφικές διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το Βιετνάμ βρίσκεται σε συνομιλίες με στόχο την αποτροπή δασμών 46% στις εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει εισφορά 50% στις εισαγωγές από τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το Βιετνάμ, ο Μακρόν θα επιδιώξει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις στην Ινδονησία πριν ταξιδέψει στη Σιγκαπούρη για να μιλήσει στην ετήσια σύνοδο κορυφής για την άμυνα στο πλαίσιο του διαλόγου Shangri-La την Παρασκευή.

Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια παρόμοιων ταξιδιών των ηγετών της Κίνας, της Ισπανίας, της Ιαπωνίας και άλλων εθνών, καθώς η Νοτιοανατολική Ασία κινείται στο προσκήνιο εν μέσω αβεβαιοτήτων γύρω από την αλυσίδα εφοδιασμού και το παγκόσμιο εμπόριο.

Καθώς η Ευρώπη διαμορφώνει τις προτεραιότητές της εν μέσω της αβεβαιότητας για τους δασμούς των ΗΠΑ, ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία στοχεύει στην εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με την περιφερειακή υπερδύναμη Κίνα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη.

«Οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο X. «Αλλά οι εταιρείες μας πρέπει να επωφεληθούν από τον δίκαιο ανταγωνισμό στις δύο χώρες μας».

Εκτός από τις επιχειρηματικές συμφωνίες, ο Μακρόν έχει κληθεί να θέσει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την παραμονή του στο Βιετνάμ και να πιέσει για την απελευθέρωση δεκάδων ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Μακρόν πρόκειται επίσης να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Ανόι την Τρίτη, για να εκφωνήσει ομιλία σχετικά με το μέλλον της σχέσης της Γαλλίας με το Βιετνάμ.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Τραμπ «πυροβολεί» με αβεβαιότητα την παγκόσμια οικονομία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ