Γιατί είναι τόσο δύσκολη η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;

Οικονομικά συμφέροντα και τεράστιες επενδύσεις εμποδίζουν τις κυβερνήσεις να φέρουν την Τουρκία προ των ευθυνών της.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Αρκετά δύσκολη, πλην όμως όχι ανέφικτη θεωρείται η επιβολή σοβαρών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας, μετά την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών και τις τεράστιες πιέσεις που δέχονται Ελλάδα και Ευρώπη.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Μιχάλης Μιχαήλ, Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου με ειδίκευση στο Διεθνές Εμπόριο, την Διεθνή Κίνηση Κεφαλαίου και Μετανάστευση, εξήγησε ότι, με τον τρόπο που είναι δομημένες οι οικονομικές δραστηριότητες αυτή την στιγμή, η δυσκολία να «πονέσει» η Τουρκία από τυχόν κυρώσεις είναι μεγάλη.

Επισημαίνει δε ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια και δεν επιτρέπουν καθοριστικές αλλαγές στην πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών και της Ένωσης.

«Τα συμφέροντα που υπάρχουν στην Τουρκία είναι μεγάλα, λόγω των επενδύσεων γερμανικών και άλλων εταιριών. Δεν είναι εύκολη η επιβολή κυρώσεων, αλλά οπωσδήποτε αν το θελήσει η Ευρώπη, κάτι παραπάνω μπορεί να γίνει, διότι αυτό που γίνεται στην ουσία είναι εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου», είπε.

Στην ερώτηση αν σήμερα η πολιτική καθορίζεται περισσότερο από τις οικονομικές σχέσεις, παρά από τους πολιτικούς, ο κος Μιχαήλ απάντησε θετικά.

«Αυτό γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και τα οικονομικά συμφέροντα καθορίζουν τις πολιτικές σχέσεις και εμποδίζουν τις κυβερνήσεις από το να λάβουν κάποια μέτρα, ώστε η Τουρκία να πειστεί να συμπεριφέρεται καλύτερα», τόνισε.

Όσον αφορά στις εξαγωγές που κάνει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτές αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα που άπτεται τόσο της ελαφριάς, όσο και της βαριάς βιομηχανίας, καθώς πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια σε τουρκικό έδαφος.

Εξάλλου, ακόμα και στην Κύπρο, πολλά προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται στην Τουρκία κι έχουν την ένδειξη «Made in Turkey», τροφοδοτούνται στην αγορά, εισαγόμενα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της απουσίας απευθείας εμπορίου.

Στην ερώτηση αν μπορούν να ληφθούν σχετικά μέτρα από την κυπριακή πολιτεία, ο κος Μιχαήλ απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μέσω νόμου.

«Εμείς δεν λέμε ότι δεν υπάρχει η Τουρκία, την αναγνωρίζουμε ως κράτος. Άρα και τα προϊόντα που παράγονται στην χώρα μπορούν να πωληθούν στην Κύπρο. Δεν είναι παράνομο αυτό που γίνεται, εφόσον έρχονται από νόμιμες οδούς», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ