"Πράσινο φως" στην διαστημική πολιτική για μια βιώσιμη οικονομία

Οι επιστήμες της γης και τα ευρωπαϊκά διαστημικά δεδομένα, υπηρεσίες και τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία.

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε συμπεράσματα με τα οποία αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των διαστημικών δραστηριοτήτων στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών που απαιτούνται για να οικοδομηθεί μια κοινωνία ικανή να αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες προκλήσεις σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Στις προκλήσεις αυτές περιλαμβάνονται η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του οικοσυστήματος, οι κρίσεις στο πεδίο της υγείας, η επισιτιστική ασφάλεια και η μετανάστευση.

Αναλυτικά  στο κείμενο που υιοθέτησε το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι επιστήμες της γης και τα ευρωπαϊκά διαστημικά δεδομένα, υπηρεσίες και τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, πράγμα που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση προς έναν βιώσιμο κόσμο, θα επιλύσει κοινωνικά προβλήματα και θα διαφυλάξει τη λειτουργία των φυσικών οικοσυστημάτων, προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να αναλύσει σε βάθος το σημερινό τοπίο και τις μελλοντικές προοπτικές του Ευρωπαϊκού Νέου Διαστήματος καθώς και τη συμβολή του στην οικονομία της ΕΕ. Υπογραμμίζει, εν προκειμένω, ότι είναι σημαντικό να δοθεί στήριξη στα κράτη μέλη με αναδυόμενες διαστημικές δυνατότητες —καθώς και στη βιομηχανία και τις ακαδημαϊκές τους κοινότητες— στο πλαίσιο της ενεργού συμμετοχής τους στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί ολόκληρο το δυναμικό της διαστημικής οικονομίας της ΕΕ και να ενισχυθεί η οικονομική της ανθεκτικότητα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δεξιοτήτων, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με φορείς του ιδιωτικού τομέα, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και διακυβερνητικές οργανώσεις, να εντείνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την τόνωση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας στον διαστημικό τομέα.

Τέλος, τα Κράτη Μέλη και η Κομισιόν καλούνται να διευκολύνουν μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις αλυσίδες αξίας του διαστημικού τομέα, για παράδειγμα προωθώντας την επαγγελματική εκπαίδευση, την επιγραμμική και συνεχή μάθηση, καθώς και κοινά πτυχία και προγράμματα κατάρτισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Συμβούλιο ενέκρινε ακόμη με γραπτή διαδικασία συμπεράσματα σχετικά με την ενδυνάμωση των προπονητών με την ενίσχυση των ευκαιριών απόκτησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Τα συμπεράσματα καλούν τα κράτη μέλη και την Κομισιόν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διάσταση του αθλητισμού μέσω της ενίσχυσης προγραμμάτων κατάρτισης και μαθησιακών ευκαιριών για προπονητές.

Οι αθλητικοί οργανισμοί καλούνται επίσης να συνεισφέρουν, προωθώντας περαιτέρω στους προπονητές τις δυνατότητες εκπαίδευσης και τη σημασία της απόκτησης των απαραίτητων δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι οι προπονητές πρέπει να υποστηριχθούν καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα και την ευεξία, προκλήσεις που γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς σε περιόδους κρίσης στην υγεία, όπως η τρέχουσα πανδημία COVID-19.

Επιπλέον, το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης ότι η κατοχή δεξιοτήτων και ικανοτήτων είναι απαραίτητη για την προσωπική εκπλήρωση, την απασχολησιμότητα και την επαγγελματική ανάπτυξη όλων των προπονητών, αλλά και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των αθλητών και των συμμετεχόντων στον αθλητισμό και ενθάρρυνση συγκεκριμένων ομάδων στην κοινωνία να συμμετέχουν στον αθλητισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ