Απέτυχε η ανοσία αγέλης στην Σουηδία - Κοντά στο 4% η οικονομική ύφεση

Η χώρα υπέστη υψηλότερο ποσοστό θανάτου από πολλά άλλα μέρη στην Ευρώπη, αλλά φαινόταν πιθανότατα υποψήφιο για ανοσία της αγέλης.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο τρόπος που αντιμετώπισε το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού η Σουηδία έφερε αρκετές αντιδράσεις αφού ενώ έχει παρόμοιο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας έχει τετραπλάσια κρούσματα κορωνοϊού και δεκαπλάσιο αριθμό θανάτων από την Ελλάδα λόγω της μη εφαρμογής Lockdown.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας, Stefan Ingves, φοβάται ότι οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται λόγω των ενδείξεων του ξεσπάσματος ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη το οποίο παγιδεύει και πάλι τη Σουηδία.

«Αν κοιτάξετε τις προβλέψεις μας, θα χρειαστούν λίγα χρόνια για να επιστρέψει το ΑΕΠ» σε επίπεδα πριν από την κρίση, δήλωσε ο Stefan Ingves σε συνέντευξή του στη Στοκχόλμη. «Και αυτές οι προβλέψεις έγιναν πριν από την μάλλον ζοφερή κατάσταση που βλέπουμε στην Ευρώπη σήμερα, οπότε υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι».

Η άνοδος σε περιπτώσεις δείχνει ότι η Σουηδία δεν προστατεύεται από νέα κρούσματα Covid

Η Σουηδία ξεχώρισε για τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Η χώρα υπέστη υψηλότερο ποσοστό θανάτου από πολλά άλλα μέρη στην Ευρώπη, αλλά φαινόταν πιθανότατα υποψήφιο για ανοσία της αγέλης. Επιπλέον, η απόφασή του να αποφύγει ένα καθολικό Lockdown φαίνεται ότι είχε προστατεύσει εν μέρει τη σουηδική οικονομία. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει ξεφύγει από το δεύτερο κύμα λοιμώξεων που κατακλύζει την υπόλοιπη περιοχή.

Οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Riksbank για τη Σουηδία, που δημοσιεύθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου, δείχνουν πτώση 3,6% του ΑΕΠ φέτος, λιγότερο από το ήμισυ της συρρίκνωσης που προβλέπεται για τη ζώνη του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Riksbank διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν τον περασμένο μήνα και ο Ingves θέλει να βασίζεται περισσότερο στις αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις μειώσεις επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία.

«Η αγορά του 45% των εκκρεμών αποθεμάτων κρατικών ομολόγων δεν ήταν πρόβλημα», δήλωσε ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι η Riksbank «μπορεί να αγοράσει πολύ περισσότερα» καλυμμένα ομόλογα, «και το ίδιο ισχύει και για δημοτικά ομόλογα».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Riksbank να συμπεριλάβει εταιρικά ομόλογα στις αγορές της, ο Ingves είπε ότι το μέγεθος του προγράμματος δείχνει ότι "υπάρχει πολύς χώρος."

Το πρόγραμμα εταιρικών ομολόγων, που ξεκίνησε φέτος μετά το προσωρινό πάγωμα της πιστωτικής αγοράς της Σουηδίας, έχει επικρίνει θεσμικούς επενδυτές που λένε ότι η παρέμβαση είναι πρόωρη και κακή για την τιμολόγηση. Η Ingves ισχυρίστηκε ότι η τράπεζα πρέπει να επεκτείνει την εργαλειοθήκη της, ώστε να είναι έτοιμη να ενεργήσει σε περίπτωση που υπάρχει άλλη αναταραχή στην αγορά.

Ωστόσο, η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να είναι ο μόνος μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα με τον κυβερνήτη.

«Αναμένουμε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική φέτος και επόμενο, κάτι που είναι λογικό λόγω των περιστάσεων», είπε. «Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να βοηθήσει στη γενική ζήτηση, και όσο υψηλότερη είναι η ζήτηση, τόσο πιθανότερο είναι να αυξηθεί και ο πληθωρισμός. Αλλά ο στόχος της δημοσιονομικής πολιτικής δεν είναι να αυξήσει τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η δουλειά μας. "

Τι λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg

«Το πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριοτήτων υψηλής συχνότητας έως τις 20 Οκτωβρίου δείχνει ότι η σουηδική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες τις τελευταίες εβδομάδες» -Johanna Jeansson.

Παρά τα χρόνια ιστορικά χαμηλά επιτόκια, η Riksbank απέτυχε να επαναφέρει την αύξηση των τιμών στο στόχο της 2%. Ο πληθωρισμός που ακολούθησε η Riksbank ήταν μόλις 0,3% το Σεπτέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Danske Bank δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει εξαντλήσει επιλογές για την αναζωογόνηση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να ζήσουμε με το γεγονός ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια προτού το ποσοστό πληθωρισμού πλησιάσει ξανά το 2%», δήλωσε ο Ingves.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ