Απόφαση ορόσημο απο την Δανία για τερματισμό των εξορύξεων υδρογονανθράκων

80 χρόνια μετά την πρώτη εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, η Δανία τερματίζει τις νέες αδειοδοτήσεις.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Δανία έχει ανακοινώσει ότι οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βόρεια Θάλασσα της Δανία θα σταματήσουν εντελώς μέχρι το 2050.

Την Πέμπτη το βράδυ, η δανέζικη κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της ακύρωσης των σχεδίων του επόμενου γύρου αδειοδοτήσεων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, 80 χρόνια μετά την πρώτη εξερεύνηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Οι 55 υπάρχουσες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δανίας, διασκορπισμένες σε 20 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα επιτρέπεται να συνεχίσουν να εξάγουν ορυκτά καύσιμα, αλλά η απόφαση ορόσημο για τον τερματισμό του «κυνηγιού» για νέα αποθέματα στη περιοχή θα καταλήξει στον τερματισμό της παραγωγής ορυκτών καυσίμων από τη χώρα.

«Τώρα βάζουμε ένα τελικό τέλος στην εποχή των απολιθωμάτων», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος της Δανίας, Dan Jørgensen.

Η Έλεν Χάγκελ από την Greenpeace Δανίας χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία ως «κρίσιμη στιγμή» που θα επιτρέψει στη χώρα να «διεκδικηθεί ως πράσινος πρωτοπόρος και να εμπνεύσει άλλες χώρες να τερματίσουν την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το κλίμα».

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή είναι μια τεράστια νίκη για το κλιματικό κίνημα και όλους τους ανθρώπους που έχουν πιέσει για πολλά χρόνια για να συμβεί.

Η Δανία παρήγαγε 103.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα το 2019, σε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο παρήγαγε 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου πέρυσι και τη Νορβηγία, η οποία παρήγαγε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η απόφασή της να ορίσει μια μακροπρόθεσμη προθεσμία για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πιθανό να ενισχύσει τις πιέσεις προς στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, να πράξει το ίδιο, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ηγηθεί προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στις συνομιλίες του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη. του χρόνου.

«Έτσι μοιάζει η ηγεσία του κλίματος», δήλωσε ο Mel Evans, ανώτερος υπεύθυνος για το κλίμα της Greenpeace UK. «Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο χρόνο καθώς διοργανώνουμε κρίσιμες συνομιλίες για το κλίμα, οπότε ο πρωθυπουργός μας πρέπει να τις λάβει υπόψη. Εάν ο Τζόνσον θέλει να διατηρήσει και να δημιουργήσει παγκόσμια δυναμική για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, πρέπει να ακυρώσει τον επόμενο γύρο αδειοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, να τερματίσει κάθε μελλοντική εξερεύνηση και να αποβάλει τη νομική απαίτηση να εξάγει όσο το δυνατόν περισσότερο από τη λεκάνη της Βόρειας Θάλασσας. "

Ο Deirdre Michie, διευθύνων σύμβουλος της Oil and Gas UK, δήλωσε στην Guardian ότι το πλάνο αποτελεί μια σκληρή προθεσμία για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου - παρόμοια με την απαγόρευση πώλησης νέων οχημάτων ορυκτών καυσίμων από το 2030 -  και αποτελεί ένα «αμβλύ μέσο» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ακούσιες συνέπειες» για επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ