Στον αέρα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Εάν δεν υπάρχξει καλή συμφωνία θα αντιταχθούμε σε αυτήν λένε οι Γάλλοι, ενώ οι Βρετανοί παραδέχονται ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε μια δύσκολη φάση.

Πλήρης αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις για την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και την εμπορική συμφωνία που θα ακολουθήσει, με την Γαλλία να προβάλλει το ενδεχόμενο της άσκησης βέτο και τους Άγγλους να χαρακτηρίζουν τις τελευταίες μέρες των διαπραγματεύσεων ως μια "δύσκολη φάση".

Η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε μια εμπορική συμφωνία του Brexit εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλιεία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον.

«Θέλω να πω στους αλιείς μας, τους παραγωγούς μας, τους πολίτες που μας ακούν ότι δεν θα δεχθούμε μια συμφωνία με κακούς όρους», δήλωσε ο Μπον στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Εάν δεν μπορεί να υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα αντιταχθούμε σε αυτή. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα του βέτο, άρα αυτό είναι δυνατό… Θα κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση αυτού του προσχεδίου συμφωνίας, εάν υπάρξει κάτι τέτοιο».

Σε μια δύσκολη φάση οι διαπραγματεύσεις λένε οι Βρετανοί

Οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit είναι σε δύσκολη φάση και μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί ότι η Βρετανία είναι κυρίαρχο κράτος, δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα στον τηλεοπτικό σταθμό Sky. «Είναι σωστό να πούμε ότι είμαστε σε μια δύσκολη φάση, υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

«Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, ανέκαθεν λέγαμε ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η ΕΕ αναγνωρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο Σάρμα.

Η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις. Από τα τέλη του έτους, η ΕΕ θα την αντιμετωπίζει ως τρίτη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ