Τα πάνω κάτω στη Wall Street έχει φέρει ο Μπιλ Χουάνγκ, ο ιδρυτής της ιδιωτικής χρηματιστηριακής Archegos Capital Management (και πρώην διευθυντής της επενδυτικής Tiger Asia). Η Archegos (την βάπτισε από το ελληνικό «αρχηγός») κήρυξε στάση πληρωμών την περασμένη εβδομάδα προκαλώντας ρευστοποιήσεις μετοχών αξίας 35 δισ. δολαρίων την περασμένη Παρασκευή.
Οι ζημιές επεκτάθηκαν και στις συνεδρίες αυτής της εβδομάδας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι Credit Suisse και Nomura.
Η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το sell off της περασμένης εβδομάδας θα έχει «αισθητό» αντίκτυπο στα αποτελέσματα του α΄ τρίμηνου εξαιτίας της κατάρρευσης μεγάλου «αμερικανικού fund».
Δεν κατονόμασε το fund, αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν το Archegos του Μπιλ Χουάνγκ.
Η Nomura ανακοίνωσε πως βρίσκεται ενώπιον πιθανών ζημιών ύψους 2 δισ. δολαρίων, εξαιτίας των συναλλαγών της με «Αμερικανό πελάτη».
Έκθεση στην Archegos έχει και η Deutsche Bank
Σύμφωνα με το Reuters, με το άνοιγμα των αγορών στην Ευρώπη, οι μετοχές της Nomura έκαναν βουτιά 16,3%, της Credit Suisse shares 13,4%, της γερμανικής Deutsche Bank 5% και της UBS 3,8%.
Οι UBS και Deutsche Bank δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τις τιμές των μετοχών τους ή την έκθεσή τους στην Archegos.
Την περασμένη εβδομάδα οι Morgan Stanley, Goldman Sachs και Deutsche Bank ξεφορτώθηκαν τεράστια πακέτα μετοχών στο πλαίσιο ρευστοποίησης θέσεων στην Archegos Capital Management του Χουάνγκ.
Τί συνέβη στην Wall Street την Παρασκευή;
«Τί κοινό έχουν η αμερικανική μιντιακή ViacomCBS Inc (μητρική της CBS Entertainment Group) και η κινεζική edutech GSX Techedu Inc;» αναρωτιόταν νωρίτερα το Bloomberg.
«Όχι πολλά, πέραν από το γεγονός ότι έχουν λάβει μέρος σε ένα μαζικό sell off 20 δισ. δολαρίων από την Goldman Sachs Group και την Morgan Stanley, την Παρασκευή», σημειώνει.
Οι ρευστοποιήσεις (που κατά πληροφορίες ανέρχονται πλέον στα 35 δισ. δολάρια) οδήγησαν σε πτώση 27% στη μετοχή της ViacomCBS- μία απροσδόκητα απότομη βουτιά για μία εταιρεία μεγάλης κεφαλαιοποίησης, για την οποία δεν υπήρχαν ειδήσεις εκείνη την ημέρα.
Ανάλογη πτώση σημείωσαν και οι μετοχές της Discovery, στη χειρότερη ημέρα τους από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008.
Ποιός είναι ο Μπιλ Χουάνγκ
Όλοι δείχνουν τον Μπιλ Χουάνγκ, πρώην προστατευόμενο του δισεκατομμυριούχου Τζούλιαν Χαρτ Ρόμπερτσον Τζούνιορ στο hedge fund «Tiger Management».
Με μόλις 23 εκατ. δολάρια από τον μέντορά του, ο Χουάνγκ ίδρυσε το δικό του fund, Tiger Asia, το 2001, που αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ασία.
Ωστόσο, το 2012, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) άσκησε δίωξη για insider trading και χειραγώγηση της αγοράς στο fund και στον ίδιο τον Χουάνγκ.
Αφού αποδέχθηκε την ενοχή του, ο Χουάνγκ άνοιξε την επόμενη χρονιά το «Archegos Capital Management», πετυχαίνοντας να προσελκύσει και πάλι μεγάλα κεφάλαια.
Ως οικογενειακό γραφείο, αυτή τη φορά δεν υποχρεωνόταν να καταθέτει στη SEC αναλυτικά στοιχεία, ενώ παράλληλα επιδόθηκε σε κινήσεις υψηλού ρίσκου.
O ίδιος και η σύζυγός τους είναι επίσης ένθερμοι υποστηρικτές χριστιανικών φιλανθρωπικών δράσεων, μέσω της συμμετοχής του σε ιδρύματα όπως το Grace and Mercy Foundation.
Μετά την Goldman Sachs, που απομακρύνθηκε από την εταιρεία, ο ίδιος ο Χουάνγκ δεν ήταν προσβάσιμος ώστε να προβεί σε δηλώσεις, μεταδίδει το Bloomberg.
Η προσοχή όλων είναι πλέον στραμμένη στο πόσες και ποιές εταιρείες έχουν έκθεση στην Archegos.
Ο δεύτερος «τίγρης» των ασιατικών αγορών
Σύμφωνα με το Institutional Investor, δεν βρισκόταν μόνο ο Μπιλ Χουάνγκ πίσω από το sell off της Παρασκευής, αλλά ακόμη ένα «κουτάβι τίγρης», ο Τάο Λι της Teng Yue Partners.
Ο Λι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Tiger Asia του Χουάνγκ, είναι πλέον επικεφαλής του fund Teng Yue, που είχε υπό τη διαχείρισή του, κατά δήλωσιν, πάνω από 10 δισ. δολάρια στο τέλος του 2020.
Την περασμένη χρονιά, τα αντίστοιχα κεφάλαια ήταν 4 δισ. δολάρια. Επενδυτές σχολιάζουν πως το fund του Λι χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταβλητότητα.
Ο Λι δημιούργησε την Teng Yue το 2011 και είναι εγγεγραμμένος στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά λειτουργεί κατά τους επενδυτές, «με υπερβολική μυστικοπάθεια, ακόμη και για τα δεδομένα των hedge funds».
«Δεν έχω δει τίποτα γραπτό από αυτούς, για καμία μετοχή. Μιλούν μόνο προφορικά και off record», σχολίασε.
Πηγή: powergame.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ, Bloomberg