Η Σαουδική Αραβία τερματίζει εισαγωγές φθαρτών για να κόψει το εμπόριο ναρκωτικών

Εμπάργκο σε εισαγωγές φρούτων και λαχανικών έθεσε η Σαουδική Αραβία στον Λίβανο για να αναχαιτίσει λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από τον Λίβανο, αναφέροντας ότι φορτία χρησιμοποιούνται για "λαθρεμπόριο ναρκωτικών" και κατηγορώντας τη Βηρυτό για αδράνεια.

"Τα λιβανέζικα προϊόντα χρησιμοποιούνται για να περάσουν ναρκωτικά στο έδαφος του βασιλείου και τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για το λαθρεμπόριο είναι τα φρούτα και τα λαχανικά", ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, την οποία επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το Ριάντ "αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στο βασίλειο ή τη διέλευση από αυτό φρούτων και λαχανικών του Λιβάνου από την Κυριακή 25 Απριλίου".

Η διάταξη αυτή θα παραμείνει σε ισχύ "έως ότου οι αρχές του Λιβάνου δώσουν επαρκείς και αξιόπιστες εγγυήσεις για τα μέτρα που θα επιτρέψουν τον τερματισμό των επιχειρήσεων συστηματικού λαθρεμπορίου που έχουν στόχο το βασίλειο".

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επισημαίνουν ότι έχουν αναφέρει το πρόβλημα "επανειλημμένα" στις ομόλογές τους στον Λίβανο, αλλά "δεν έχει ληφθεί κανένα έμπρακτο μέτρο".

Βίντεο που δημοσίευσε το SPA δείχνει Σαουδάραβες αστυνομικούς να κατάσχουν φορτία με ρόδια, τα φρούτα είχαν κρυμμένα μέσα μικρές σακούλες που περιείχαν δισκία αμφεταμίνης. Βρέθηκαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια δισκία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ελέγχει και άλλα προϊόντα που φτάνουν από τον Λίβανο, πιθανόν να επιβάλει και σε αυτά την ίδια κύρωση.

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση από το καλοκαίρι του 2019 με ένα εθνικό νόμισμα που έχει καταρρεύσει και τα ποσοστά της φτώχειας και της ανεργίας έχουν φθάσει στα ύψη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έχουν ανακοινώσει επανειλημμένα κατασχέσεις χαπιών Captagon που προορίζονται για χώρες του Κόλπου, κυρίως τη Σαουδική Αραβία.

Το Captagon είναι αμφεταμίνη που λαμβάνεται από ένα παλιό ψυχοτρόπο φάρμακο, σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (OFDT).

Παρασκευάζεται συγκεκριμένα στον Λίβανο, πιθανόν στη Συρία και το Ιράκ, με προορισμό κυρίως τη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ έχει πάρει αποστάσεις από τη Βηρυτό, άλλοτε στενό εταίρο, που έχει αλλοιωθεί από την ισχυρή επιρροή της Χεζμπολάχ, σιιτικού κινήματος συμμάχου του μεγάλου του αντιπάλου στον Κόλπο, του Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ