Χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα οι Τούρκοι λόγω υποτίμησης της τουρκικής λίρας

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι καταγράφουν ελλείψεις σε περισσότερα από 650 διαφορετικά φάρμακα εξαιτίας της απότομης πτώσης στην αξία της τουρκικής λίρας για φέτος.

Όλο και περισσότερο δυσκολεύονται σήμερα, οι Τούρκοι πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα, με τους παραγωγούς να επιρρίπτουν τις ευθύνες για τις ελλείψεις στο άκαμπτο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων που εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα. Σημειώνεται δε, πως το νέο αυτό πλήγμα είναι απόρροια της ταχύτατης υποχώρησης της τουρκικής λίρας.

Πιο αναλυτικά, το τελευταίο διάστημα, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι καταγράφουν ελλείψεις σε περισσότερα από 650 διαφορετικά φάρμακα – από παυσίπονα και σιρόπια για τον βήχα έως θεραπείες για το άσθμα, τη γρίπη και τον καρκίνο. Η απότομη πτώση στην αξία της τουρκικής λίρας φέτος, φαίνεται πως έχει επηρεάσει σημαντικά κρίσιμες εισαγωγές σε μια βαριά ρυθμισμένη αγορά.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς στην Τουρκία ενώ παράλληλα, πονοκέφαλο έχει προκαλέσει το εν λόγω ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας που οφείλουν κάθε χρόνο να εφαρμόζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν τιμολογούν τα προϊόντα τους. Πολλά από τα προϊόντα αυτά εισάγονται ή παρασκευάζονται στην Τουρκία με εισαγόμενα συστατικά. Τον Φεβρουάριο, οι αξιωματούχοι καθόρισαν τη συναλλαγματική αυτή ισοτιμία στις 4,57 λίρες ανά ευρώ, περίπου δηλαδή, 60% κάτω από την τρέχουσα ισοτιμία των 11,27 λιρών ανά ευρώ.

Το γεγονός αυτό, καθιστά τις εισαγωγές απαγορευτικές για τους περισσότερους προμηθευτές εξαιτίας των «τσουχτερών τιμών» τους. Ως αποτέλεσμα, η εγχώρια παραγωγή επιβραδύνεται σημαντικά, σύμφωνα με τον Νεζί Μπαρούτ, επικεφαλής της Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας της Τουρκίας. Η Τουρκική Ένωση Φαρμακοποιών δήλωσε ότι «η τιμολόγηση θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την οικονομική πραγματικότητα». Τέλος, σύμφωνα με τον Μπαρούτ, οι φαρμακοβιομηχανίες αναμένουν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία για το επόμενο έτος θα είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερη, ενώ πρέπει, όπως είπε, να αναθεωρείται τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του έτους.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ