Η λίρα «γκρεμοτσακίζεται» και αυτός ακούει μόνο τον Αλλάχ

H Τουρκική λίρα είναι σε ελεύθερη πτώση λόγω των πολιτικών του Ερντογάν ο οποίος ορκίζεται νίκη στον «οικονομικό πόλεμο» και ελπίζει στη «χάρη του Θεού και την υποστήριξη του λαού»

Η τουρκική λίρα έζησε μια από τις χειρότερες μέρες της από μια νομισματική κρίση πριν από τρία χρόνια, αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων και δήλωσε ότι η χώρα του διεξάγει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας».

Το νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου φέτος, έσπασε το συμβολικό όριο των "12" έναντι του  δολαρίου, με τον Ερντογάν να υιοθετεί έναν μαχητικό λόγο για να εκθέσει το όραμά του για την οικονομία της χώρας.

 Η πτώση που καταγράφηκε σήμερα, σύμφωνα με του Financial Times ήταν η πιο έντονη που έχει υποστεί η λίρα από τον Αύγουστο του 2018 με την τότε νομισματική κρίση. 

«Είναι σαν μια ταινία τρόμου», είπε ο Ενβέρ Ερκάν, αναλυτής στην Terra Investment με έδρα την Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να πούμε πόσο περισσότερο θα βυθιστεί το νόμισμα δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φάνηκαν πρόθυμοι να το αφήσουν απλώς να πέσει.

Ο Ερντογάν, ισόβιος αντίπαλος των υψηλών επιτοκίων, δήλωσε σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ότι ήταν «ευχαριστημένος» που η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια για τρίτο συνεχόμενο μήνα την περασμένη εβδομάδα, παρά τις προειδοποιήσεις από οικονομολόγους ότι θα τονώσει τον πληθωρισμό. που ήδη τρέχει με ετήσιο ρυθμό 20 τοις εκατό και αποσταθεροποιούν περαιτέρω το νόμισμα.

Ζωγραφίζοντας μια εικόνα μιας σκοτεινής παγκόσμιας συνωμοσίας με στόχο την υποταγή της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι η χώρα δεν θα ενδώσει σε οικονομολόγους, «οπορτουνιστές» και «παγκόσμιους οικονομικούς ακροβάτες» που ζητούν αύξηση των επιτοκίων.

Η κυβέρνηση έδινε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, είπε, προκειμένου να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, την παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση. «Γι’ αυτό δεν δίνουμε σημασία στη βοή των μοιρολατρών», είπε.

Συνέκρινε τον αγώνα με αυτόν που πολέμησε το έθνος ενάντια στους ξένους κατακτητές μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος κορυφώθηκε με την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας το 1923. «Με τη χάρη του Θεού και την υποστήριξη του λαού μας θα αναδυθούμε νικητής από αυτόν τον πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», είπε.

Οι Τούρκοι κατασκευαστές στριμώχνονται από το αυξανόμενο κόστος

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αντιμετώπισε αυξανόμενη παρέμβαση από τον πρόεδρο Ερντογάν, προσπάθησε τον περασμένο μήνα να υποστηρίξει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα βοηθούσαν στη πτώση του νομίσματος και στην εκτίναξη του πληθωρισμού διαγράφοντας το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια λογική είναι εσφαλμένη και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει υπερπληθωρισμό σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εισαγόμενη ενέργεια και πρώτες ύλες.

Η απότομη διολίσθηση του νομίσματος μπορεί να προκαλέσει επίσης περαιτέρω διάβρωση του βιοτικού επιπέδου σε μια περίοδο που ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ήδη αυξανόμενη δημόσια οργή για το αυξανόμενο κόστος των βασικών αγαθών.

Ένας Τούρκος τραπεζίτης περιέγραψε σύμφωνα με τους Finacial Times τη διολίσθηση της λίρας ως «ένα νομισματικό σοκ που προκλήθηκε από τη χάραξη πολιτικής» που είχε επιλεγεί ενεργά από την κυβέρνηση. «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη», είπε. «Απλώς εφαρμόζουν τη στρατηγική τους τώρα. Αυτή είναι η νέα προσέγγιση».

Ο Semih Tumen, πρώην υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας που ήταν τον περασμένο μήνα μεταξύ πολλών ανώτερων αξιωματούχων που απολύθηκαν από τον πρόεδρο Erdogan, μίλησε δημόσια για πρώτη φορά μετά την απόλυσή του καθώς το νόμισμα κατέρρευσε για να καλέσει την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει αυτό το παράλογο πείραμα που δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας».

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως: «Πρέπει να επιστρέψουμε αμέσως σε πολιτικές υψηλής ποιότητας που θα προστατεύουν την αξία της λίρας και την ευημερία του τουρκικού λαού».

 

ΠΗΓΗ: Financial Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ