Γιατί όσο οι τιμές στην Κίνα πέφτουν η παγκόσμια ανησυχία αυξάνει;

Η Κίνα ακολουθεί αντίθετη πορεία σε σχέση με όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο που καταγράφηκαν ρεκόρ πληθωρισμού. Είναι όμως αυτό καλό για την ίδια και για μεγάλες οικονομίες;

Η οικονομία της Κίνας έχει περάσει σε φάση αποπληθωρισμό καθώς οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τον Ιούλιο για πρώτη φορά για περισσότερα από δύο χρόνια.

Ο επίσημος δείκτης τιμών καταναλωτή (ένας δείκτης μέτρησης του πληθωρισμού), υποχώρησε κατά 0,3% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση να αναζωογονήσει τη ζήτηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ενώ παράλληλα καταγράφονται ασθενή στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών, τα οποία έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία κορονοϊού.

Η χώρα αντιμετωπίζει επίσης το αυξανόμενο χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις προκλήσεις στην αγορά ακινήτων, την υψηλή ανεργία μεταξύ των νέων που σπάει ρεκόρ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς 11,58 εκατομμύρια πτυχιούχοι πανεπιστημίων αναμένεται να εισέλθουν στην κινεζική αγορά εργασίας φέτος.

Η πτώση των τιμών καθιστά πιο δύσκολο για την Κίνα να μειώσει το χρέος της - και ακολουθούν και άλλες προκλήσεις που απορρέουν από αυτό, όπως ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης.

″Δεν υπάρχει μυστική συνταγή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του πληθωρισμού”, λέει ο Ντάνιελ Μάρρεϊ στο ΒΒC από την επενδυτική εταιρεία EFG Asset Management. Προτείνει έναν ”απλό συνδυασμό περισσότερων κρατικών δαπανών και χαμηλότερων φόρων παράλληλα με ευκολότερη νομισματική πολιτική”.

Πότε άρχισαν να πέφτουν οι τιμές;

Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες κατέγραψαν μια έκρηξη στις καταναλωτικές δαπάνες μετά το τέλος των περιορισμών της πανδημίας κορονοϊού.

Οι άνθρωποι που είχαν αποταμιεύσει χρήματα μπορούσαν και ήθελαν πρόθυμα να ξοδέψουν και πάλι χρήματα για την απόκτηση διαφόρων αγαθών ενώ οι επιχειρήσεις πάλευαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για αγαθά που ήταν περιορισμένης προσφοράς - σε συνδυασμό με την αύξηση του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - διόγκωσε τις τιμές.

Αλλά αυτό δεν συνέβη στην Κίνα, όπου οι τιμές δεν εκτοξεύτηκαν καθώς η μετά πανδημίας οικονομία αναδύθηκε μέσα από την μακρά εφαρμογή των αυστηρότερων κανόνων παγκοσμίως σχετικά με την συγκράτηση των κρουσμάτων.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2021. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται στα όρια του αποπληθωρισμού εδώ και μήνες, φτάνοντας σταδιακά νωρίτερα φέτος λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Οι τιμές που χρεώνουν οι κατασκευαστές της Κίνας - γνωστές ως factory gate prices - έχουν επίσης μειωθεί.

″Είναι ανησυχητικό στο βαθμό που δείχνει ότι η ζήτηση στην Κίνα είναι φτωχή ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ξυπνά, ειδικά η Δύση”, σχολίασε η Αλίσια Γκαρσία Χερέρο, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ. ”Ο αποπληθωρισμός δεν θα βοηθήσει την Κίνα. Το χρέος θα γίνει πιο βαρύ. Όλα αυτά δεν είναι καλά νέα”.

Γιατί είναι πρόβλημα ο αποπληθωρισμός;

Η Κίνα παράγει μεγάλο μέρος των προϊόντων που πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Ένας πιθανός θετικός αντίκτυπος μιας παρατεταμένης περιόδου αποπληθωρισμού στη χώρα μπορεί να είναι ότι βοηθά στον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ωστόσο, εάν κινεζικά προϊόντα με μειωμένες τιμές πλημμυρίσουν τις παγκόσμιες αγορές, θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στους κατασκευαστές σε άλλες χώρες. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πλήξει τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και να ασκήσει πιέσεις στην απασχόληση.

Μια περίοδος πτώσης των τιμών στην Κίνα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη και τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε υψηλότερη ανεργία.

Θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης σε πτώση της ζήτησης από την Κίνα - τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο - για ενέργεια, πρώτες ύλες και τρόφιμα, κάτι που θα έπληττε τις παγκόσμιες εξαγωγές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την οικονομία της ίδια της Κίνας;

Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει ήδη αρκετά προβλήματα.

Πρώτον, ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας με ρυθμό που είναι πιο αργός από τον αναμενόμενο. Την Τρίτη, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,4%.

Τα ζοφερά εμπορικά στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί περαιτέρω φέτος.

Επίσης, η Κίνα αντιμετωπίζει επίσης μια συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων μετά την σχεδόν κατάρρευση της μεγαλύτερης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμα ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οποιαδήποτε σημαντικά μέτρα για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και των καταναλωτών θα είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της Κίνας, όπως εκτιμά ο Έσγουαρ Πρασαντ καθηγητής εμπορικής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ.

″Το πραγματικό ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα, έτσι τα νοικοκυριά θα βγουν έξω και θα ξοδέψουν αντί να αποταμιεύουν και οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να επενδύουν, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής”, είπε ο καθηγητής.

″Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε κάποια σημαντικά μέτρα τόνωσης (συμπεριλαμβανομένων) των φορολογικών περικοπών”.

Πηγή: BBC, HuffPost Greece

Διαβάστε επίσης: Η εταιρεία του Τόνι Μπλερ στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ