Με ρεκόρ τιμής σε ενδοημερήσια συναλλαγή στα 2.135,39 δολάρια η ουγγιά, ο χρυσός αποδεικνύει ότι είναι το τέλειο καταφύγιο επαληθεύοντας τη θεωρία των επενδυτών πως όσο πιο ασταθής γίνεται ο κόσμος, τόσο καλύτερα τα πηγαίνει ο χρυσός.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει ράλι σχεδόν 16% από τις αρχές Οκτωβρίου, μια άνοδος που πυροδοτήθηκε αρχικά από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς, αλλά έκτοτε ενισχύθηκε από τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπει σε τροχιά νομισματικής χαλάρωσης στις αρχές του 2024.
Άρα, λένε οι αναλυτές του Bloomberg, είναι η κατάλληλη στιγμή για τους μικροεπενδυτές να αρχίσουν να βάζουν χρήματα στο περιουσιακό στοιχείο; Ή μήπως είναι καλύτερο να κρατήσετε την έκθεσή σας περιορισμένη στη κοσμηματοθήκη σας;
Στην απάντηση μπορεί να οδηγηθεί κανείς με βάση τα παρακάτω δεδομένα.
Γιατί αυξάνεται η τιμή του χρυσού;
Η προηγούμενη φορά που έπιασε τιμή ρεκόρ ήταν τον Αύγουστο του 2020, όταν έφτασε στα 2.075,47 δολάρια ανά ουγγιά, στην καρδιά της πανδημίας, που η ζήτηση για πολυτελή μέταλλα αυξήθηκε κατακόρυφα.
Αυτήν τη φορά, η άνοδός του οφείλεται στον γεωπολιτικό κίνδυνο και στις επιθετικές τιμές που στοιχηματίζουν οι traders σε μειώσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2024.
Στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή χρυσού μετά την Κίνα, το μέταλλο έφτασε σε νέα υψηλά στο τοπικό νόμισμα τον Νοέμβριο.
Γιατί να αγοράσει κάποιος χρυσό τώρα
Το σκηνικό για τον χρυσό φαίνεται υποστηρικτικό για το 2024, λόγω της πορείας των επιτοκίων της Fed και των υψηλότερων γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, δήλωσε ο σύμβουλος στρατηγικής εμπορευμάτων της ANZ Banking Group, Soni Kumari.
Περισσότερο από ένα σύμβολο πλούτου, ο χρυσός έχει πλούσια πολιτιστική ιστορία σε όλη την Ασία.
Οι Ινδοί κατέχουν συλλογικά τη μεγαλύτερη ιδιωτική ιδιοκτησία εκμετάλλευση χρυσού στον κόσμο και το πολύτιμο μέταλλο έχει κεντρικό ρόλο στις τελετουργίες καθώς και ως μια φορητή και πρακτική επένδυση.
Ο χρυσός είναι ένα μακροπρόθεσμο περιουσιακό στοιχείο και για τους Ασιάτες έχει αξία σε βάθος γενεών, όπως λέει χαρακτηριστικά ο P. R. Somasundaram, περιφερειακός διευθύνων σύμβουλος για την Ινδία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Πολλοί από τους μεγαλύτερους λάτρεις του χρυσού τον βλέπουν επίσης ως προστασία από την κατάρρευση των νομισμάτων fiat.
Πώς αγοράζω χρυσό;
Τα χρηματιστήρια χρυσού (ETFs) αποτελούν βασική επενδυτική επιλογή τόσο για θεσμικούς όσο και για ιδιώτες επενδυτές.
Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, οι οποίες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των συνολικών παγκόσμιων συμμετοχών ETF κατ’ όγκο.
Άλλος τρόπος επένδυσης είναι η μεσιτεία Διαδικτύου. Οι μεσίτες αυτοί αγοράζουν, πωλούν και διατηρούν φυσικές μπάρες σε θησαυροφυλάκια για πελάτες και σταθερά νομίσματα σε χρυσό, μια μορφή κρυπτονομισμάτων των οποίων η τιμή κινείται ανάλογα με το μέταλλο.
Επίσης, σε ορισμένες περιοχές όπως το Χονγκ Κονγκ, οι καταναλωτές έχουν την επιλογή να επενδύσουν σε λογαριασμούς χρυσού σε τράπεζες, όπου μπορούν να επιλέξουν να έχουν μέρος των λογαριασμών ταμιευτηρίου τους είτε σε τοπικό νόμισμα είτε σε χρυσό.
Οι μετοχές των μεταλλείων χρυσού είναι συνήθως συνυφασμένες με την πορεία του χρυσού. Αυτό τις καθιστά μια άλλη εναλλακτική για τους επενδυτές που επιθυμούν την έκθεση σε χρυσό.
Όμως, επισημαίνουν οι αναλυτές, οι μετοχές χρυσού συνδέονται επίσης με τις υποκείμενες αγορές μετοχών και οι αποτιμήσεις τους διαφέρουν με βάση τα θεμελιώδη χρηματοοικονομικά τους μεγέθη.
Σε κάθε περίπτωση, ένας απλός τρόπος για να επενδύσει κάποιος στον χρυσό είναι να αγοράσει κοσμήματα ή νομίσματα.
Οι περισσότερες αγορές γίνονται για γάμους σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Οι αγοραστές στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ προτιμούν νομίσματα και μπάρες.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι αγοραστές χρυσού πρέπει να προσέχουν την καθαρότητα και την ποιότητα.
Αυτή είναι και η συνηθέστερη και πιο εύκολη παγίδα στην οποία πέφτουν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν το πολύτιμο μέταλλο σε χαμηλότερη τιμή, με έκπτωση ή χωρίς λογαριασμό για να αποφύγουν τους φόρους, επισημαίνει ο P. R. Somasundaram του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Είτε πρόκειται για κοσμηματοπωλείο είτε για ψηφιακή πλατφόρμα, οι καταναλωτές θα πρέπει να αγοράζουν από φερέγγυους πωλητές και τονίζει ότι τα πλαστά προϊόντα και οι απάτες πολλαπλασιάζονται όταν μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.
Όσοι αγοράζουν χρυσό σε μορφή ράβδων, νομισμάτων ή κοσμημάτων μπορούν επίσης να πληρώσουν ασφάλιστρα σε σχέση με την τιμή spot που δεν μπορούν πάντα να ανακτηθούν κατά τη μεταπώληση.
«Οι άνθρωποι που αγοράζουν φυσικό χρυσό πρέπει να κάνουν έρευνα και όταν αγοράζουν και όταν πουλάνε», συνιστά ο Adrian Ash, επικεφαλής της έρευνας στη χρηματιστηριακή BullionVault.
Πώς διακρίνεται η ποιότητα του χρυσού;
Για τους ιδιώτες επενδυτές, είναι πιο εύκολο να σκεφτούν την καθαρότητα με όρους καρατίων. Σχεδόν όλες οι ράβδοι επενδυτικού βαθμού είναι 24Κ.
Λιγότερο καθαρές μορφές χρησιμοποιούνται συνήθως στα κοσμήματα για πρακτικούς λόγους, καθώς ο χρυσός 24 καρατίων είναι πολύ μαλακός.
Στην Ασία, όπου θεωρείται επένδυση, τα περισσότερα αντικείμενα είναι χρυσού 18 καρατίων και άνω, δηλαδή καθαρού τουλάχιστον 75%.
Δεν θέτουν, πάντως, όλες οι χώρες τα ίδια ελάχιστα αποδεκτά πρότυπα καθαρότητας για τον χρυσό.
Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα 10K είναι το νόμιμο ελάχιστο, ενώ στη Γαλλία, στη Βρετανία, στην Αυστρία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, τα 9K είναι τα χαμηλότερα.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Ανοίγουν εκατοντάδες νέες θέσεις στο Δημόσιο - Αναλυτικά τι αφορούν