ΕΚΤ: Το τελευταίο εμπόδιο στον αγώνα έναντι του πληθωρισμού

Θεωρείται πια σχεδόν βέβαιο πως η κεντρική τράπεζα θα χαμηλώσει το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, οι επόμενες κινήσεις της εξαρτώνται από την πορεία του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Το αυξανόμενο κόστος των ξενοδοχείων, μεταφορών και άλλων εμπειριών είναι το βασικό εμπόδιο που υψώνεται ανάμεσα στην ΕΚΤ και τον στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%, σύμφωνα με τη στήλη BreakingViews του Reuters.

Θεωρείται πια σχεδόν βέβαιο πως η κεντρική τράπεζα θα χαμηλώσει το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, οι επόμενες κινήσεις της εξαρτώνται από την πορεία του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Πάντως, η πτώση του κόστους της ενέργειας και η αποκλιμάκωση των πιέσεων στους μισθούς δείχνουν ότι θα έρθει και η επιβράδυνση του πληθωρισμού των υπηρεσιών.

Οι επενδυτές που ρωτούσαν πριν λίγους μήνες αν επιτέλους φτάνουμε στη μείωση του κόστους δανεισμού, τώρα αναρωτιούνται τι έπεται. Και δικαίως, διότι όλα δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα, οι αξιωματούχοι θα προχωρήσουν στην πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από το 2019, το οποίο βρίσκεται στο επίπεδο ρεκόρ του 4%.

Ωστόσο, το πόσο σύντομα θα γίνει το επόμενο βήμα εξαρτάται από τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, σύμφωνα με το BreakingViews. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι μεταφορές, τα καταλύματα, τα εστιατόρια και άλλες εμπειρίες αποτελούν περίπου το 45% του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη.

Τελευταία, όμως, μετά την εκτίναξή των τιμών αυτών, η συνεισφορά τους στον γενικό δείκτη του πληθωρισμού έχει αυξηθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Απρίλιο, οι υπηρεσίες αποτέλεσαν τα δύο τρίτα της αύξησης, που έφτασε στο 2,4% σε ετήσια βάση.

Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, στα καθυστερημένα αποτελέσματα της στροφής των καταναλωτών από τις αγορές προϊόντων στην απόκτηση εμπειριών μετά την πανδημία και στην ανάκαμψη των μισθών, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούσαν προσαρμογή των αποδοχών τους βάσει του πληθωρισμού.

Με ετήσια αύξηση 3,7%, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ξεπερνά το επίπεδο που είναι συμβατό με τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Μάλιστα, η άνοδος των τιμών πετρελαίου σε σύγκριση με πέρυσι, οι οποίες επηρεάζουν το κόστος ορισμένων υπηρεσιών, όπως λεωφορεία, τρένα και πτήσεις, σημαίνει πως ανέβηκε περαιτέρω τον Μάιο.

Βέβαια, σε βάθος χρόνου, οι τάσεις βαίνουν πτωτικά. Αρχικά, η καταναλωτική ζήτηση «μαζεύεται». Τα αεροπορικά εισιτήρια για παράδειγμα σταθεροποιούνται. Και παρότι η ανάπτυξη των μισθών, που καλύπτουν το 80% των εργαζομένων της Ευρωζώνης, επιταχύνθηκε στο 4,7% το α’ τρίμηνο από 4,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, αυτό αποδόθηκε σε παράγοντες που δεν θα επαναληφθούν. Ο ανιχνευτής μισθών της ΕΚΤ δείχνει ότι η μέση αύξηση των μισθών το 2024 έφτασε το 4,1%, ενώ η έρευνα της πλατφόρμας Indeed κατέγραψε αύξηση 3,4% τον Απρίλιο από 3,7% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics, αν οι τιμές της ενέργειας, ιδίως το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, συνεχίσουν να πέφτουν, τότε ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μπορεί να υποχωρήσει στο 3% μέχρι τον Δεκέμβριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022. Τότε, οι υπηρεσίες συνέβαλαν μόλις 1% στον γενικό δείκτη του πληθωρισμού, ποσοστό συμβατό με τον στόχο για 2%.

Εάν οι υπηρεσίες «συνεργαστούν», η ΕΚΤ θα μπορέσει να περάσει το τελευταίο εμπόδιο στον αγώνα του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το BreakingViews, μετά από αυτό η πορεία των επιτοκίων δανεισμού θα είναι πτωτική.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία – Ποιοι παράγοντες αγχώνουν τους οικονομολόγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ