Το κατακερματισμένο κοινοβούλιο στη Γαλλία μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών -με κυρίαρχα τρία κόμματα που δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία- γεννά ερωτηματικά για το ποιος συνασπισμός θα μπορούσε να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση, όπως παρατηρεί η UBS σε έκθεσή της.
Υπενθυμίζεται ότι ο αριστερός συνασπισμός «Νέο Αριστερό Μέτωπο» εξασφάλισε 182 έδρες, η κεντρώα συμμαχία υπό τον Μακρόν «Μαζί» καταλαμβάνει 168 έδρες και το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» 143 έδρες. Μια σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να ψηφίζει νόμους χρειάζεται την πλειοψηφία των 289 εδρών, αλλά η UΒS αναρωτάται ποιος συνασπισμός είναι πιο ικανός να το κάνει αυτό χωρίς να αντιμετωπίζει συνεχώς ψήφο δυσπιστίας;
Τα 3 σενάρια και η καλύτερη λύση
Με λιγότερους από 200 βουλευτές, οποιοσδήποτε συνασπισμός στην Εθνοσυνέλευση μπορεί εύκολα να καταρρεύσει. Η αριστερή συμμαχία, η οποία ήρθε πρώτη στις εκλογές του δεύτερου γύρου, ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, αλλά δεν διαθέτει αρκετές έδρες.
Μια άλλη επιλογή που θα μπορούσε να εξασφαλίσει τουλάχιστον 289 έδρες, είναι ένας μεγάλος κεντροαριστερός-δεξιός διακομματικός συνασπισμός. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τους σοσιαλιστές και το συντηρητικό ρεπουμπλικανικό κόμμα, αλλά καθώς αυτά τα δύο κόμματα έχουν πολύ διαφορετικούς στόχους, οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να συνυπάρξουν στην κυβέρνηση.
Η τρίτη εναλλακτική λύση είναι μια τεχνοκρατική κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν και αυτή η τρίτη λύση δεν έχει υιοθετηθεί ποτέ στη Γαλλία, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη για την ελάφρυνση του χρέους, παρατηρεί η UBS.
Παρότι μια τεχνοκρατική κυβέρνηση θα είναι πιθανότατα βραχύβια, οδηγώντας σε νέες βουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος, θα μπορούσε να υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό λιτότητας με χαμηλότερο πολιτικό κόστος.
Ακόμη και με μια σχετική πλειοψηφία, η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει τον σημαντικό ετήσιο προϋπολογισμό της, χρησιμοποιώντας είτε το άρθρο 49.3 είτε το άρθρο 47 του Συντάγματος, το οποίο θα μετέτρεπε την πρόταση προϋπολογισμού σε επίσημο νόμο μετά από 70 ημέρες ή θα παρείχε στην κυβέρνηση τα μέσα για να δαπανά και να εισπράττει φόρους, αντίστοιχα.
Τα επόμενα βήματα
Οι επόμενες 10 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές: πρέπει να οριστεί νέος πρωθυπουργός και η νέα Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 18 Ιουλίου για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της.
Για να κερδίσει ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Αλλά αν κανείς δεν τα καταφέρει στις δύο πρώτες ψηφοφορίες, τότε η τρίτη ψηφοφορία απαιτεί μόνο σχετική πλειοψηφία.
Στις 18 Ιουλίου, ενδέχεται να προκύψουν νέες ομάδες και συμμαχίες που θα διαφέρουν από αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκλογών, επισημαίνει η UBS.
Ο κίνδυνος της μεταβλητότητας
Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα στις γαλλικές αγορές θα επανέλθει όταν πλησιάζει η ώρα να συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2025.
Δεδομένων του πολιτικού αδιεξόδου και της πιθανότητας περαιτέρω αρνητικών αποφάσεων για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, τα γαλλικά ομόλογα θα παραμείνουν πιθανότατα ασταθή, κατά την άποψη των αναλυτών της UBS.
Οποιεσδήποτε δηλώσεις που παραπέμπουν σε πιθανές αντιπαραθέσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των αποδόσεων, και δεδομένης της παραδοσιακά περιορισμένης συναλλακτικής δραστηριότητας κατά τη θερινή περίοδο, του συγκριτικά μεγάλου ποσοστού ξένων επενδυτών που κατέχουν γαλλικά ομόλογα και της εκροής του ισολογισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι κινήσεις της αγοράς θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την περιορισμένη ρευστότητα και τα δύσκολα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς. Η UBS βλέπει ως εκ τούτου καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες σε χώρες με πιο σταθερή πορεία χρέους.
Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης: Φόβοι για «φούσκα» στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου