Ήταν βέβαιοι ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν τελικά, τερματίζοντας μια δεκαετία εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που είχε ενθαρρύνει την ανάληψη κινδύνων. Ωστόσο, οι τράπεζες αγνοούσαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες της ΕΚΤ να περιορίσουν τη χορήγηση δανείων σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αμφισβητώντας την εξουσία του θεσμού.
Οι ρυθμιστικές αρχές εξέτασαν τρεις επιλογές: Θα μπορούσαν να επιβάλουν τις κατευθυντήριες γραμμές, να τις τροποποιήσουν ή να τις καταργήσουν, όπως θυμούνται ορισμένοι. Με επικεφαλής τον τότε πρόεδρο Αντρέα Ενρία, συμφώνησαν να τις επιβάλουν.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει συνεχείς αντιδράσεις από τις τράπεζες της ευρωζώνης σχετικά με τη διερεύνηση του δανεισμού με μόχλευση, απειλώντας την αξιοπιστία που ο θεσμός με έδρα τη Φρανκφούρτη οικοδόμησε καθοδηγώντας τον κλάδο μέσα από πολλαπλές κρίσεις.
Η αναταραχή ξεκίνησε όταν ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ απαίτησε από τις κορυφαίες τράπεζες της περιοχής να βάλουν στην άκρη αποθεματικά δισεκατομμυρίων για την αντιστάθμιση των κινδύνων που συνδέονται με τη χορήγηση δανείων σε υπερχρεωμένες εταιρείες. Αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες – καθώς και επικρίσεις για τα μοντέλα και τη μεθοδολογία του εποπτικού οργάνου. Η ΕΚΤ έχει έκτοτε αμβλύνει ορισμένες από τις απαιτήσεις της, αλλά οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν μόνιμες συνέπειες. Όπως το έθεσε ο Μάικλ Κέτερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Halle, «το να έχεις μια μη ενημερωμένη προληπτική εξέταση και να πετάς το μωρό μαζί με το νερό της μπανιέρας έχει κόστος». «Εμπορεύεστε την αξιοπιστία του μέλλοντος και αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα».
Κρίσιμης σημασίας είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ο εποπτικός φορέας διεξήγαγε μια πρόσφατη εμπεριστατωμένη επισκόπηση του δανεισμού με μόχλευση δημιούργησε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προσέγγισή του. Οι τράπεζες, τρομαγμένες από τις αρχικές απαιτήσεις να βάλουν στην άκρη δισεκατομμύρια σε πρόσθετα αποθεματικά, επικρίνουν τα πάντα, από τις μεθοδολογίες και τα μοντέλα μέχρι τη χρήση εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι ήταν περισσότεροι από δέκα προς ένα από τους υπαλλήλους της ΕΚΤ.
Στη Φρανκφούρτη, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμμερίζονται αυτή την άποψη, επικρίνοντας κατ’ ιδίαν τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοί τους στον εποπτικό βραχίονα διεξήγαγαν μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής τα εποπτικά όργανα της ευρωζώνης. Η διαμάχη έγινε δημόσια, με τον Tom Dechaene από το Βέλγιο – μέλος του εποπτικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας – να δηλώνει στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να «διορθώσει» το έργο της εάν δεν ήταν αρκετά εξελιγμένο, μια σπάνια παραδοχή ότι ο ρυθμιστικός βραχίονας της ΕΚΤ μπορεί να κάνει λάθη.
Η ΕΚΤ προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις λέγοντας στις τράπεζες ότι θα σταθμίσει τα σχόλιά τους και κλιμάκωσε την έρευνα στη διάδοχο του Ενρία, Κλόντια Μπουχ. Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη μειώσει περισσότερο από το μισό την αρχική τους εκτίμηση για τις πρόσθετες προβλέψεις που θέλουν να σχηματίσουν οι τράπεζες. Μόλις εννέα μήνες μετά τη λήξη της θητείας της, η Μπουχ – μια πρώην τραπεζίτης της Bundesbank γνωστή για τη σκληρή στάση της απέναντι στις τράπεζες – βρίσκεται τώρα στη δυσάρεστη θέση να αποφασίσει πόσο περισσότερο θα υποχωρήσει η εποπτική αρχή στις απαιτήσεις της.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: «Τόσο, όσο» μείωσε τα επιτόκια η ΕΚΤ - Τι αλλάζει για τους Κύπριους δανειολήπτες