Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική ώστε να μην ξεπέρασε τον στόχο της για τον πληθωρισμό, καθώς συνεχίζει να μειώνει σταδιακά τα επιτόκια, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουμε διπλή εντολή – τιμές/απασχόληση – αλλά έχουμε σαφώς μια συμμετρική εντολή γύρω από τον στόχο μας του 2%», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον κίνδυνο υποεκπλήρωσης του στόχου μας, όσο και με τον κίνδυνο υπέρβασής του».
Τα σχόλια του Βιλερουά έρχονται μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις για μελλοντικές κινήσεις, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να αποφεύγει τη δέσμευση για την περαιτέρω πορεία νομισματικής πολιτικής.
Οι αγορές χρήματος τοποθετούν τώρα τις πιθανότητες μιας νέας μείωσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου στο 20% – από περίπου 40% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις δήλωσαν ότι η πόρτα δεν έχει κλείσει εντελώς για μια άλλη μείωση τον Οκτώβριο, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε σταδιακά και ανάλογα με την περίπτωση τον βαθμό περιορισμού της νομισματικής μας πολιτικής», δήλωσε ο Βιλερουά. «Αλλά ο ρυθμός πρέπει να είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικός: δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων και διατηρούμε πλήρη προαιρετικότητα για τις επόμενες συνεδριάσεις μας».
Ο βαθμός στον οποίο η επιδείνωση της οικονομικής ανάπτυξης θα ανακουφίσει τις πιέσεις στις τιμές θα αποτελέσει βασικό στοιχείο που θα καθορίσει το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η ΕΚΤ.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι τα τελευταία στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα ήταν «κάπως απογοητευτικά», με την ανάπτυξη να προέρχεται κυρίως από τις δημόσιες δαπάνες και τις εξαγωγές. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, είπε ότι η ΕΚΤ δεν άλλαξε τις προοπτικές της για τους γενικούς αριθμούς, αλλά οι προσδοκίες της αγοράς είναι σημαντικά χαμηλότερες.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Πώς βγήκε από τις ράγες το φιλόδοξο σχέδιο της ΕΚΤ για τον περιορισμό του ριψοκίνδυνου δανεισμού