Μελέτη για ταμείο ρευστότητας ΜμΕ από το Συμβούλιο Οικονομίας

Η συγκεκριμένη ρευστότητα δεν θα αποτελεί χρηματοδότηση.

Το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας παραδίδει στην Κυβέρνηση εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου Ιουνίου μελέτη για τη δημιουργία ταμείου χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων (Equity Fund) για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο. Στα αρχικά στάδια λειτουργίας του το Ταμείο προβλέπεται να διαθέτει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
 
Αυτό ανακοίνωσε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας Τάκης Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η εισήγηση αυτή προς την Κυβέρνηση θα σταλεί και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση του Συμβουλίου για ετοιμασία στρατηγικής μακροχρόνιας ανάπτυξης.
 
Κατά τη συνεδρία συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθούν οι συναντήσεις του Συμβουλίου με την Επιτροπή Οικονομικών και να γίνονται δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας Τάκης Κληρίδης ανακοίνωσε ότι οι συστάσεις του Συμβουλίου θα αποστέλλονται πλέον και στην Επιτροπή Οικονομικών.
 
Συγκεκριμένα, μιλώντας ενώπιον των μελών της Επιτροπής, το μέλος του Συμβουλίου Ανδρέας Ασσιώτης είπε ότι με την εισήγηση προς την Κυβέρνηση για δημιουργία Ταμείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία θα δημοσιοποιηθεί, «αναδεικνύουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στην οικονομία». Σημείωσε ότι διαπιστώνεται πως σήμερα
λόγω ασύμμετρης πληροφόρησης οι νεοσύστατες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν «ένα πρόβλημα χρηματοδότησής τους από τις τράπεζες», οι οποίες δεν είναι διατεθειμένες να αναλάβουν κάποια ρίσκα. 
 
Αναφορικά με τη στρατηγική μακροχρόνιας ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τάκης Κληρίδης είπε ότι το Συμβούλιο έκανε σχετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία έχει ήδη εγκριθεί, σημειώνοντας ότι η μελέτη θα αρχίσει να ετοιμάζεται τον Σεπτέμβριο και θα είναι έτοιμη σε περίπου ενάμισι έτος.
 
Όπως εξήγησε το μέλος του Συμβουλίου Ανδρέας Ασσιώτης, το Συμβούλιο θα αρχίσει να ετοιμάζει την μελέτη για μακροχρόνια στρατηγική (10 – 15 χρόνια) σε σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας (οικονομικό μοντέλο), η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας με στόχο να αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις της οικονομίας και παράλληλα να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της.

Πρόσθεσε πως ένα δεύτερο κομμάτι της στρατηγικής αυτής είναι η δημιουργία επικοινωνιακού πλάνου ή επικοινωνιακής πολιτικής, η οποία θα έχει στόχο να βοηθηθούν οι πολίτες να κατανοήσουν καλύτερα γιατί είναι αναγκαία αυτή η στρατηγική, η οποία θα αφορά όλη την χώρα.
 
Αναφορικά με το πρόγραμμα επενδύσεων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το Συμβούλιο νοιώθει υπερήφανο γιατί η Κυβέρνηση υιοθέτησε αμέσως τη σύσταση του για δημιουργία ειδικού ταμείου για την διοχέτευση των εσόδων του προγράμματος επενδύσεων.
 
Μόλις υποβάλαμε την εισήγηση μας, ύστερα από δύο εβδομάδες η Κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες υιοθετούσαν μεγάλο αριθμό των εισηγήσεων μας όσον αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων, ανέφερε.
 
Επίσης για το ίδιο θέμα, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι διαπιστώσαμε πως σε κάποιες επενδύσεις ίσως να μην υπήρχε η φυσική παρουσία του επενδυτή και στην πρόταση μας συμπεριλάβαμε το κριτήριο που αφορά την φυσική παρουσία των επενδυτών, όπως είπε, έτσι ώστε να διαμένουν στην Κύπρο οι δυνητικοί επενδυτές και παράλληλα να προσλαμβάνουν προσωπικό, σημειώνοντας ότι η εισήγηση δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτή, αλλά οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Ανέφερε επίσης ότι στην πρόταση μας ζητήσαμε να προστεθεί όπως υπάρχουν φορολογικά κίνητρα στην περίπτωση που κάποιος επενδυτής ή ακόμη και εγχώρια επιχείρηση προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού ή διαθέτουν ένα αριθμό εργαζομένων.
 
Αναφορικά με το πρώτο σχέδιο επενδύσεων που έγινε το 2014, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτό έγινε σε μια περίοδο που δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Κύπρο όπως ήταν το έτος 2013 και έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να εισρεύσουν κεφάλαια στον τόπο, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο διαπίστωσε πως ίσως να υπάρχει κάποιος κίνδυνος για εξάρτηση στον κατασκευαστικό τομέα και «στην πρόταση μας εισηγούμαστε να επωφεληθούν και άλλοι τομείς».
 
Ανέφερε ότι το θετικό είναι ότι η επενδυτική δραστηριότητα στις κατασκευές δεν είναι πιστωτική επέκταση των τραπεζών, ενώ σημείωσε ότι ο κατασκευαστικός τομέας θα είναι πάντα σημαντικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας.
 
Ερωτηθείς πόσο φυσιολογικό είναι η ανέγερση πύργων στην Λεμεσό, είπε ότι γενικά πρέπει να υπάρχει απεξάρτηση του κατασκευαστικού τομέα από το πρόγραμμα.
 
Αναφορικά με το θέμα του ενοικιοστασίου, το μέλος του Συμβουλίου Τάσος Αναστασίου είπε ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια σχετική μελέτη που διεξάγει το Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι οι προβληματισμοί που οδήγησε το Συμβούλιο να ασχοληθεί με το θέμα είναι μεταξύ άλλων κατά πόσον η νομοθεσία έχει σήμερα πεδίον εφαρμογής όπως όταν είχε θεσπιστεί, κατά πόσον με την υποκατάσταση ελεύθερης σύμβασης μεταξύ δύο μερών (ενοικιαστή – ενοικιαζόμενου) με νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούνται κάποιες στρεβλώσεις και κατά πόσον δημιουργούνται ακίνητα δύο ταχυτήτων.
 
Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Κληρίδης τάχθηκε εναντίον των μονοπωλίων και ανέδειξε το θέμα να είναι ανταγωνιστική η κυπριακή οικονομία.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών συνέχισε τη συζήτηση με το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και έχουν θεσμοθετηθεί συναντήσεις δύο φορές τον χρόνο «για να βλέπουμε τις εισηγήσεις του Συμβουλίου προς την Κυβέρνηση, πόσες από αυτές έχουν υλοποιηθεί, πως μπορεί η Επιτροπή να συμβάλει στη συζήτηση για την παραγωγή των εισηγήσεων αυτών και πώς μπορεί να είμαστε παραγωγικοί για να καταστεί η χώρας μας όσο το δυνατό περισσότερο ανταγωνιστική».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ