Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και τον Μάιο – Σε χαμηλό οκτώ μηνών ο ΔΟΣ

Η μείωση στον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας προήλθε κυρίως από περαιτέρω αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες

Νέα επιδείνωση κατέγραψε τον Μάιο το οικονομικό κλίμα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο και να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτών μηνών.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο ΔΟΣ συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (100 μονάδες), υποδηλώνοντας ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο κατά τους επόμενους μήνες.

Όπως σημειώνει η μείωση του ΔΟΣ τον Μάιο προήλθε κυρίως από νέα αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Το επιχειρηματικό κλίμα στις υπηρεσίες χειροτέρευσε εκ νέου τον Μάιο, εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης των αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση και της προς τα κάτω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Παρά τη σημαντική ενδυνάμωση των προσδοκιών για την απασχόληση, το κλίμα στις κατασκευές σημείωσε μικρή πτώση λόγω επιδείνωσης των αξιολογήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων. Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο παρέμεινε σταθερό στο επίπεδο Απριλίου, καθώς η αποδυνάμωση των προσδοκιών για τις πωλήσεις αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση στις αξιολογήσεις για την τρέχουσα κατάσταση.

Το κλίμα στη μεταποίηση καλυτέρευσε οριακά, ως αποτέλεσμα αναβαθμισμένων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου. Το καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο ενδυναμώθηκε ελαφρώς, κυρίως λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων των καταναλωτών σχετικά με την πρόσφατη και τη μελλοντική κατάσταση των νοικοκυριών τους. Ωστόσο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας κινήθηκε καθοδικά τον Μάιο, λόγω υποχώρησης της αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Τον Μάιο, η επιχειρηματική αβεβαιότητα μειώθηκε σε όλους τους τομείς με εξαίρεση τις κατασκευές, όπου η αβεβαιότητα παρέμεινε στο σχετικά χαμηλό επίπεδο του Απριλίου. Παράλληλα, τον Μάιο σημειώθηκε σημαντική κάμψη στην αβεβαιότητα μεταξύ των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ