«Ηλεκτροπληξία» στα πορτοφόλια φέρνουν οι αυξήσεις

Μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών λόγω των "χαρατσιών" σε καύσιμα και ρεύμα. 

Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Τα καύσιμα κίνησης έχουν πάρει την ανιούσα το τελευταίο διάστημα και μαζί τους "συμπαρέσυραν" και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία από τις αρχές του έτους αυξήθηκε κατά 10% περίπου. Έντονη η δυσαρέσκεια στις τάξεις των οργανωμένων καταναλωτών για τις συνεχείς αυξήσεις. 

Παρέμβαση Βουλής, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες για τους καταναλωτές και να μη χτυπηθεί βάναυσα το «καλάθι της νοικοκυράς»

Ένα επικίνδυνο «ράλι» αυξήσεων στα καύσιμα και στο ρεύμα, που αν συνεχιστεί θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες στο πορτοφόλι των καταναλωτών και εν συνεχεία στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές. Νομοτελειακά όλες αυτές οι αυξήσεις, πέραν του ότι επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα την βενζίνη, το πετρέλαιο και το ρεύμα, θα μετακυλιστούν έπειτα στις τιμές των προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά το γνωστό «καλάθι της νοικοκυράς».

Έρχονται κι άλλες αυξήσεις

Ο λόγος που προτάσσεται για άλλη μια φορά ως η γενεσιουργός αιτία για την αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η διεθνής αύξηση των τιμών των πετρελαιοειδών. Τα καύσιμα κίνησης έχουν πάρει την ανιούσα το τελευταίο διάστημα και σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων βρίσκεται στο 1,33 το λίτρο, η αμόλυβδη 98 οκτανίων στο 1,38 και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,34.

Οι αυξήσεις δεν φαίνεται να μένουν εδώ και δεν αποκλείεται σύντομα να ανέβουν και άλλο, καθώς η χώρα μας έμεινε πίσω στην κάλυψη των ενεργειακών στόχων που της έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρειαστεί να πληρώσει άλλες χώρες για να της μεταβιβάσουν στατιστικά ποσοστά ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Σημερινής» την περασμένη Κυριακή, το σενάριο που μελετάται είναι να αυξηθούν τα καύσιμα τουλάχιστον κατά 6 σεντ ώστε να καλυφθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν. Mαζί με τα καύσιμα σε ξέφρενη ανοδική πορεία κινείται η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία από τις αρχές του έτους αυξήθηκε κατά 10% περίπου. Συγκεκριμένα, το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ ανέβηκε και από 7.71 σεντ την κιλοβατώρα, έφτασε σήμερα στα 9.59 σεντ την κιλοβατώρα όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές.

«Φωνάζουν» οι καταναλωτές

Ήδη υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των οργανωμένων καταναλωτών για τις συνεχείς αυξήσεις. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου κατηγόρησε το Υπουργείο Εμπορίου ότι έχει «περιορίσει τον ρόλο του σε εκπρόσωπο Τύπου των εταιρειών καυσίμων ανακοινώνοντας απλώς τις τιμές των καυσίμων μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων», προσθέτοντας ότι «δεν ιδρώνει το αφτί» των εταιρειών καυσίμων σε σχέση με τις τιμές στα καύσιμα, παρά τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε επίσης ότι «ο ρόλος του Υπουργείου είναι να διαμορφώσει το σωστό ανταγωνιστικό πλαίσιο», το οποίο δεν υπάρχει σήμερα. Την ίδια ώρα ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα σημειώνοντας ότι η Κύπρος, μια χώρα χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες, έχει τη δεύτερη ψηλότερη φορολογία στα καύσιμα στην Ε.Ε.

Σε ερώτηση πώς μπορούν να αντιδράσουν οι πολίτες στις αυξήσεις των τιμών, είπε ότι η Ένωση κάνει σκέψεις να καλέσει τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα καύσιμα, όπως είχε κάμει και το 2016, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για πολλές μέρες λόγω της εξάρτησης του Κύπριου από το αυτοκίνητο, αφού δεν έχει άλλο τρόπο μετακίνησής του ελλείψει δημόσιων συγκοινωνιών. Τη Δευτέρα η Επιτροπή Εμπορίου απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ώστε να προσέλθει στη Βουλή για συζήτηση εξεύρεσης τρόπων μείωσης στις τιμές των καυσίμων, κυρίως μέσα από τη μείωση κάποιων φόρων..

Επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα

Οι αυξήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με την έκδοση IMD World Competitiveness Yearbook, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η χώρα μας κατέγραψε πτώση τεσσάρων θέσεων σε όρους ανταγωνιστικότητας κατά το 2018. Το νησί μας κατατάσσεται στην 41η θέση από τις 63 χώρες, σύμφωνα με την έκδοση. Σύμφωνα με την έκδοση, σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν στην αρνητική βαθμολογία είναι ο πληθωρισμός, το κόστος του ηλεκτρισμού για τις βιομηχανίες και η γραφειοκρατία.

Πάντως, οι αριθμοί δεν φαίνεται να λένε πάντα την αλήθεια, καθώς η Κύπρος κατέγραψε τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2018, με -0,3%, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της E.E., Eurostat. Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός ήταν -0,4% και ένα χρόνο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2017, + 2,1%. Με τις συνεχείς αυξήσεις σε καύσιμα και ρεύμα, όμως, οι δείκτες αυτοί αναμένεται να σημειώσουν αυξήσεις.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ