Με χαμηλές προσδοκίες για ευρωομόλογο πάει στο Eurogroup η Κύπρος

Προκρίνονται λύσεις μέσω ESM και ΕΤΕπ.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Χαμηλά κρατάει την μπάλα η Κύπρος σε σχέση με το τι αναμένει από την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οποίο θα συζητήσει την οικονομική διάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού και τον τρόπο που θα στηριχθούν οι οικονομίες της ευρωζώνης. 

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται κοντά στην λήψη αποφάσεων, μιλώντας στο Economy Today λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αναφέρουν ότι η κυπριακή πλευρά τάσσεται σαφώς υπέρ της έκδοσης ενός ευρωομολόγου για στήριξη των κρατών-μελών, αλλά διατηρεί μικρές προσδοκίες για το κατά πόσο θα υπάρξει υλοποίηση στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Παρά το γεγονός ότι τα διεθνή δημοσιεύματα τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης το ζήτημα του ευρωομολόγου κάνοντας λόγο για “κρίισιμότητα”, η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται πιο συντηρητική.

“Τροφή για τα δημοσιεύματα δίνουν διάφορες ανακοινώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο κείνο που περιμένουμε σήμερα είναι μια συζήτηση για το πώς προχωρούν τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, την αξιολόγηση και ίσως αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την κάθε χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάποιες χώρες τα μέτρα αγγίζουν το 10% του ΑΕΠ τους, ένα μεγάλο ποσοστό”, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. 

Αναφέρουν δε ότι το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι σήμερα ως “γενική συζήτηση” ανάμεσα στους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών, ωστόσο σε αυτό το στάδιο δεν θα ληφθούν τόσο κρίσιμες αποφάσεις. 

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα του ευρωομολόγου, στο οποίο η κυπριακή πλευρά είχε εκπροσώπηση, εκφράζοντας τις απόψεις της. 

“Αν δημιουργηθεί ένα ευρωομόλογο, το οποίο να διαμοιράζει το κόστος στήριξης των οικονομικών, αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν, εκείνο που προκρίνεται είναι λύση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)”, διευκρινίζουν. 

Ερωτηθείσες αν αυτό σημαίνει “μνημόνιο” όπως το γνωρίσαμε κατά την χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 2010 και κορυφώθηκε στην Κύπρο το 2013, οι ίδιες πηγές απαντούν ξεκαθαρίζουν ότι σίγουρα θα τεθούν συγκεκριμένοι όροι για τα κράτη που θα προσφύγουν στον μηχανισμό, αλλά όχι τόσο αυστηροί όσο στα μνημόνια που γνωρίσαμε, καθώς επίσης υπάρχει καμία πρόθεση για εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 

“Περιμένουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα για τον ESM σήμερα. Ελπίζουμε να δοθούν κάποιες διευκρινίσεις, πρώτον για να ξέρουμε πού στεκόμαστε και δεύτερον να καταλάβουμε ποιες υποχρεώσεις θα έχει κάθε χώρα που θα λάβει στήριξη. Εκεί η κουβέντα θα προχωρήσει και μάλλον θα έχουμε νεότερα. Ενδεχομένως να καταστεί πιο σαφές τι θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία αναμένεται να δώσει εγγυήσεις ύψους 8 δισ. ευρώ για προγράμματα για κρατικές εγγυήσεις σε δανειοδότηση των κρατών-μελών”, τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

Πάντως οι θέσεις των κρατών-μελών σε σχέση με την διαχείριση της κρίσης, δεν έχουν μετακινηθεί ιδιαιτέρως. 

Χθες, μετά την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group,  το Ευρωπαϊκό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης με τα υφιστάμενα μέσα και τα θεσμικά όργανα, ενώ τα εργαλεία θα πρέπει να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης για να μπορούν να παραχθούν περισσότερα αποτελέσματα. 

“Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας”, είπε ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ. 

“Ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα μεγάλα επίπεδα επενδύσεων, ιδίως "πράσινων" και ψηφιακών, αποτελούν μέρος της απάντησης. Την επομένη, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να τεθεί το έδαφος προς την κατεύθυνση αυτή. Καλούμε όλα τα μέλη του Eurogroup να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο”, ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ