Spiegel: Η Κύπρος απέρριψε την CETA για το χαλλούμι

Τι αναφέρει το Γερμανικό Spiegel για την συμφωνία Καναδά-ΕΕ, και γιατί το απέρριψε η Κύπρος - Εξηγώντας την CETA με διάγραμμα.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ως ένα μεγάλο πρόβλημα για την ευρωπαϊκή-καναδική συμφωνία αναφέρει την μη επικύρωση της συμφωνίας από την κυπριακή βουλή το γερμανικό ειδησιογραφικό πρακτορείο Spiegel.de.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το κοινοβούλιο του μέλους της ΕΕ, η Κύπρος, δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία. Σε ψηφοφορία την Παρασκευή, 37 βουλευτές ψήφισαν κατά και 18 υπέρ της επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με το αριστερό κόμμα του ΑΚΕΛ και τους σοσιαλιστές, το κυπριακό τυρί Χαλλούμι και άλλα γεωργικά προϊόντα στο νησί δεν προστατεύονται επαρκώς, αναφέρει το γερμανικό Spiegel. Το χαλλούμι, αναφέρει, κατάλληλο για ψήσιμο είναι σημαντικό για τους Κύπριους και είναι ένα είδος εθνικού συμβόλου το οποίο εξάγεται σε μεγάλη κλίμακα. Στο παρελθόν, το "Ίδρυμα για την προστασία του παραδοσιακού κυπριακού τυριού που ονομάζεται Χαλλούμι" είχε πολεμήσει μια διαφωνία περί εμπορικών σημάτων κατά της Βουλγαρίας.

Οι μικρότεροι παραγωγοί απειλούνται;

Τα αριστερά κόμματα επέκριναν τη συμφωνία CETA επειδή πιστεύει ότι θα ενισχύσει τις πολυεθνικές εταιρείες και θα οδηγήσει τους μικρότερους παραγωγούς σε καταστροφή, συνέχισε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Το μικρό κόμμα των Πρασίνων παραπονέθηκε ότι η συμφωνία έβλαψε το περιβάλλον και προώθησε την παραγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

Το Spiegel αναφέρει ότι η ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών και, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, να αποφέρει οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Προσωρινά τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2017, σύμφωνα με την ΕΕ, με το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας να ισχύει ήδη.

Ορισμένα εθνικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιφερειακά κοινοβούλια στις χώρες της ΕΕ πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν με την Ceta έτσι ώστε να καταστεί πλήρως έγκυρη. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, βάσει το Spiegel, ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί ορισμένες εξαιρέσεις για τα κυπριακά προϊόντα προτού η συμφωνία υποβληθεί ξανά στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης προβάλλει την διαφωνία του με την απόφαση της Βουλής

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε στο Twitter ότι πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση της Βουλής, τονίζοντας την σημασία της εμπορικής συμφωνίας χαρακτηρίζοντάς την ως την μεγαλύτερη συμφωνία που πέτυχε η ΕΕ μετά από προσπάθειες 15 χρόνων.

 
Η CETA σε εξήντα δευτερόλεπτα

Τι αναφέρουν τα κόμματα;

Η Ολομέλεια της Βουλής που καταψήφισε το κυρωτικό νομοσχέδιο και σταματά κατά κάποιο τρόπο την εφαρμογή της Συμφωνίας, με τα κόμματα που καταψήφισαν το κυρωτικό νομοσχέδιο να υποστηρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαπραγματευτεί εξαιρέσεις και την κατοχύρωση μέσα από αυτή του χαλουμιού,

 Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι θα πρέπει να είναι ενήμερο το νομοθετικό σώμα, ότι δεν αφαιρεί απλά το δικαίωμα της Κύπρου να συμμετέχει στη συμφωνία, αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι  η καταψήφιση σημαίνει μη εφαρμογή της συμφωνίας στο σύνολο της ΕΕ και σημείωσε πως  έστω και από ένα κοινοβούλιο να μην περάσει, η συμφωνία δεν εφαρμόζεται.
«Να βάλουμε στη ζυγαριά, ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από την μακρά προσπάθεια που κατέβαλε η  ΕΕ από την ίδρυση της να συνάψει και το κοινοβούλιο της Κύπρου την τουμπάρει», συμπλήρωσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης  δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει, καθώς όλες οι συνδικαλιστικές και όλες οι αγροτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν κατά της κύρωσης της Συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ευρώπη, κινήματα κατέβηκαν στους δρόμους, καθώς η συμφωνία περιέχει οικολογικές και οικονομικές προεκτάσεις, καθώς υπηρετεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η Κυβέρνηση τοποθετείται με τους λίγους προνομιούχους, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης αναφέρθηκε στην εξαγορά της Monsanto από την Bayer για 66 δις που αφορά κυρίως το εμπόριο των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Πρόσθεσε ότι στον Καναδά απαγορεύεται να φυτεύσεις στην αυλή δύο μαρούλια, ανέφερε ότι  κράτη όπως Βέλγιο διεκδίκησαν και πήραν εξαιρέσεις σε αντίθεση με την Κύπρο, και δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ τάσσεται εναντίον.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Διερωτήθηκε γιατί εμείς πρέπει να λέμε μάλιστα, και εξέφρασε την άποψη ότι παρέχεται μέσα από το όχι της Βουλής χρυσή ευκαιρία  στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ώστε να μας κατοχυρώσουν το χαλούμι και να ψηφίσουμε. Πρέπει συνέχισε να ορθώσουμε κεφάλι και να διεκδικήσουμε.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία ΕΕ- Καναδά  θα αποτελέσει πρότυπο και για τη συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Δήλωσε ότι καταψηφίζει επειδή διευκολύνει το εμπόριο προς συγκεκριμένες πολυεθνικές. Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο δώσε στην Ευρώπη, αλλά πάρε- δώσε και θα πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε για την ψήφο μας στην ΕΕ, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι τη Συμφωνία καταψηφίζει η Αλληλεγγύη.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το ίδιο έκαναν και στο Βέλγιο. Είπε ότι επίσης ότι μέσα από τη CETA, η Κυβέρνηση προστάτευσε το  λουκούμι της Γεροσκήπου αντί το χαλούμι. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς επενδυτές να κινούνται εναντίον κρατών, με μείωση της κυριαρχίας. Πρέπει να υπάρξει κρατικός προστατευτισμός στα κυπριακά προϊόντα συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ