128 χιλ. Κύπριοι κάτω από το όριο της φτώχιας (ΦΩΤΟΣ)

128 χιλιάδες Κύπριοι βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, ποια ηλικιακή ομάδα βρίσκεται στην δυσκολότερη κατάσταση. Προβληματική και η εικόνα της οικονομικής ανισότητας.

επιμέλεια Χρίστος Πέτρου

Το 2019, 128 χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που το διαθέσιμο εισόδημα του βρισκόταν κάτω από το χρηματικό όριο κινδύνου φτώχειας, (€9.729), έφτασε στο 14,7% το 2019 σε σύγκριση με 15,4% το 2018. Η μείωση αντιστοιχεί σε περίπου 4.000 άτομα λιγότερα συγκριτικά με το 2018 (132 χιλ.). 

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Φτώχειας, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο, η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου δημοσιεύει Πληροφοριακό Γράφημα (Infographic) με θέμα «Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός, 2019».

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν το 2019. Με δεδομένα τα απανωτά πλήγματα που δέχεται η κυπριακή οικονομία στη διάρκεια του 2020, η αύξηση δυστυχώς του αριθμού των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας θεωρείται δεδομένη. Είναι δε γνωστό ότι η προσπάθεια περιορισμού του αριθμού ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, γινόταν κυρίως από την περίοδο του lockdown και μετά, μέσω επιδοματικών πολιτικών. Αβέβαιο είναι κατά πόσον αυτή η πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί εκ νέου με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο lockdown.

Κατά φύλο η μέτρηση, δείχνει ότι το 13,9% επί του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού, βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ αναφορικά με τον γυναικείο πληθυσμό το ποσοστό ορίου φτώχειας φτάνει το 15.5%.

Ενδεικτική για τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι άνθρωποι άνω των 65, είναι η αναφορά της μέτρησης που θέλει ποσοστό 24,6% από την εν λόγω ηλικιακή ομάδα, να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης το 16,7% της ηλικιακής ομάδας μέχρι 17 ετών και 11,9% από 18 μέχρι 65 ετών, βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι Κύπριοι που έχουν τελειώσει πανεπιστήμιο, φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα απ’ όσους κατέχουν μόνο απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου. Από τους κατόχους τίτλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 4,9% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Απ’ όσους έχουν τελειώσει απλά Λύκειο, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 13% ενώ κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι το 25,8%, όσων έχουν αποφοιτήσει μέχρι και από το Γυμνάσιο.

Η υλική στέρηση των συνανθρώπων μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχεια, αφορά κυρίως δυσκολίες αποπληρωμής δόσεων δανείων, πληρωμή εκτάκτων αναγκών, ελλιπή θέρμανση και αδυναμία πληρωμής διακοπών.

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζουν επίσης και οι συνθήκες στέγασης των Κυπρίων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ενδεικτική είναι και η μέτρηση που αφορά την οικονομική ανισότητα. Χαρακτηριστικά, το 20% των υψηλότερα συγκριτικά με τους υπόλοιπους αμειβομένων Κυπρίων, έχει 4,6 φορές υψηλότερα εισοδήματα από το 20% αυτών που αμείβονται με τα χαμηλότερα εισοδήματα, συγκριτικά με τους υπόλοιπους. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ