Ενισχύονται οι γεωργοί μετά τις ζημιές της πανδημίας του κορωνοϊού

Η μέγιστη ενίσχυση ανά δικαιούχο ανέρχεται στα €7000, στο σύνολο του Μέτρου.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Στην σημερινή διάσκεψη τύπου του Υπουργείου Γεωργίας ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης του αγροτικού κλάδου λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κατά την διάσκεψη ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι ο περιορισμός της λειτουργίας χώρων εστίασης, οι ακυρώσεις πτήσεων, η δραματική μείωση στις αφίξεις τουριστών και ευρύτερα η μείωση της τουριστικής δραστηριότητας, ήταν κάποιες από τις εξελίξεις που περιόρισαν τη ζήτηση αγροτικών προϊόντων και είχαν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχουν ανακοινώσει το Μέτρο 21 κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Από την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το εν λόγω μέτρο, στο πλαίσιο του οποίου πρόκειται να διατεθούν 4 εκατομμύρια ευρώ στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήγηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το Μέτρο 21 στοχεύει στην ενίσχυση των γεωργών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία COVID-19 με έμφαση στους επαγγελματίες γεωργούς.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η διαμόρφωση των μέτρων αυτών, έγινε μέσα από μια ευρεία διαβούλευση με τις αγροτικές οργανώσεις, τις οποίες ευχαρίστησε για τη γόνιμη συνεργασία που υπήρξε για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, ανά δεκάριο επιλέξιμης έκτασης, όπως αυτή εγκριθεί στο Καθεστώς Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης για το έτος 2020.

Η μέγιστη ενίσχυση ανά δικαιούχο ανέρχεται στα €7000, στο σύνολο του Μέτρου.

Οι επιλέξιμοι κλάδοι πρωτογενούς παραγωγής:

1. Λαχανικά, αρωματικά φυτά και φράουλα
2. Καρπουζοκαλλιέργεια
3. Ελαιοκαλλιέργεια (στις περιοχές με υψόμετρο κάτω των 400 μέτρων)
4. Μόνιμες καλλιέργειες (στις περιοχές με υψόμετρο 400 μέτρων και άνω)
5. Αμπελουργία (οινοποιήσιμες, επιτραπέζιες και παραδοσιακές ποικιλίες)

Οι αιτήσεις, η προθεσμία υποβολής των οποίων λήγει στις 17 Νοεμβρίου, μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά από όλους τους δικαιούχους, με πολύ απλή διαδικασία, σημείωσε ο κ. Καδής.

Ο κ. Καδής επίσης είπε ότι θα ακολουθήσει προκήρυξη άλλων δύο μέτρων για ενίσχυση της χοιροτροφίας και του οινοποιητικού τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ