Το πρόγραμμα των αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας για το 2021 έδωσαν στη δημοσιότητα οι οίκοι αξιολόγησης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πρώτη πράξη αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s στις 22 Ιανουαρίου, εν μέσω της αβεβαιότητας για το κατά πόσον η Κύπρος θα έχει εγκρίνει εγκαίρως τον κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.
Ο οίκος Moody’s είναι ο μόνος που διατηρεί το κυπριακό αξιόχρεο δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία (Ba2 με θετική προοπτική). Το ότι ο συγκεκριμένος οίκος αποφάσισε να καθορίσει αρκετά νωρίς την πρώτη αξιολόγηση για το 2021 σχετίζεται με το ότι δεν εξέδωσε αξιολόγηση εντός του 2020 (τελευταία αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο του 2019), ενώ δεν μπορεί να θεωρηθεί ασύνδετο με το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει εγκεκριμένο τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Ενδεικτικά ο εν λόγω οίκος είχε ορίσει τις πρώτες αξιολογήσεις για τα έτη 2019 και 2020 στις 29 Μαρτίου και στις 19 Ιουνίου αντίστοιχα. Η δεύτερη καθορισμένη ημερομηνία για έκδοση αξιολόγησης ορίστηκε για τις 23 Ιουλίου του 2021.
Επόμενος στη σειρά ο οίκος Standard and Poor’s, ο οποίος καθόρισε το πρώτο δικό του τεστ για την κυπριακή πιστοληπτική ικανότητα στις 5 Μαρτίου, 2021. Η δεύτερη καθορισμένη ημερομηνία ορίστηκε για τις 3 Σεπτεμβρίου, 2021.
Ακολουθεί ο οίκος Fitch με την πρώτη πράξη αξιολόγησης για το 2021 να έχει καθοριστεί για τις 26 Μαρτίου, με την δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση να είναι στις 24 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, τον κύκλο των αξιολογήσεων για το πρώτο μισό του έτους κλείνει ο οίκος DBRS Morningstar στις 14 Μαΐου, με την αξιολόγηση για το δεύτερο μισό του έτους να έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.
Το 2020, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας, η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει την αξιολόγηση της στην επενδυτική κατηγορία στους τρεις από τους τέσσερις οίκους (S&Ps, Fitch, DBRS Morning Star) που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ διαφοροποιήθηκε η προοπτική από θετική σε σταθερή. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι οίκοι για αναβάθμιση είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επιστροφή σε ρυθμούς ανάκαμψη και η συνέχιση της συνετούς δημοσιονομικούς πολιτικής που θα οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά, μετά την αύξηση του 2020 για λόγους αντιμετώπισης των προκλήσεων της πανδημίας, ενώ στα μοντέλα των οίκων περιλαμβάνεται και η πολιτική σταθερότητα και η δυνατότητα έγκρισης των κυβερνητικών πολιτικών από το Κοινοβούλιο.
Να σημειωθεί ότι οι πράξεις αξιολογήσεων διέπονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό 462/2013 (CR3), έτσι ώστε να δίνεται περισσότερη καθαρότητα στην αγορά. Κάθε οίκος είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιεί δύο καθορισμένες ημερομηνίες έκδοσης αξιολόγησης, που είναι πάντα ημέρα Παρασκευή, με τις αξιολογήσεις να χαρακτηρίζονται ως δυνητικές και όχι υποχρεωτικές.
Πηγή: ΚΥΠΕ