Κληρίδης: Το «ουδέν μεμπτόν» για το γραφείο Αναστασιάδη, δεν αφορά πολιτογραφήσεις

"Γνωρίζω τα μέτρα και πιστεύω θα υπάρξουν διαφωνίες" - Τα μέτρα κατά της διαφθοράς δεν μπορούν να πείσουν αν δεν γίνουν παράλληλες πράξεις τονίζει ο Χρ. Κληρίδης

Φιλοξενούμενος στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, διευκρίνισε ότι το «ουδέν μεμπτό» που ανέφερε χθες στην κατάθεσή του στην Ερευνητική για το Δικηγορικό Γραφείο Ν. Αναστασιάδη, δεν αφορούσε τις πολιτογραφήσεις, αλλά παλαιότερα καταγγελίες για διαπλοκή και ξέπλυμα χρήματος. Επιπλέον ο κ. Κληρίδης σχολίασε το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη λέγοντας ότι «δεν ήταν διάγγελμα κατά της διαφθοράς, αλλά διάγγελμα υπεράσπισης». Πρόσθεσε ακόμη ότι η ουσία του θέματος είναι στη σημερινή ανακοίνωση των μέτρων. Ωστόσο όπως είπε, για να είναι πειστικά αυτά τα μέτρα πρέπει να συνοδεύονται από διευθέτηση της σύγκρουσης με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έναρξη ποινικών διώξεων, παραιτήσεις εμπλεκομένων και ανασχηματισμό.

 

Το «ουδέν μεμπτόν» άσχετο με τις πολιτογραφήσεις

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κληρίδης «Αυτό που λέχθηκε από μένα στην Επιτροπή χθες, είναι ότι εξετάστηκε το γραφείο Αναστασιάδη, όχι για το θέμα των πολιτογραφήσεων αλλά για άλλα θέματα που προέκυψαν στο παρελθόν. Για καταγγελίες που σχετίζονταν με διαπλοκή, ξέπλυμα χρημάτων πελατών του εν λόγω δικηγορικού γραφείου. Είχε γίνει τότε από το προηγούμενο Δ.Σ μια σχετική έρευνα η οποία δεν κατέδειξε οτιδήποτε. Είπα επίσης (σ.σ. στην χθεσινή κατάθεσή ενώπιον της Ερευνητικής) ότι καμία υπόθεση δεν είναι κλειστή. Όσα δικηγορικά έχουν κάνει πολιτογραφήσεις, θα ελεγχθούν»   

 

Το "διάγγελμα υπεράσπισης" και τι πρέπει να γίνει για να πείσει η Κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη, ο Χρίστος Κληρίδης ανέφερε, «δεν θα έλεγα ότι ήταν διάγγελμα κατά της διαφθοράς. Σήμερα ενδεχομένως να έχουμε πιο ουσιαστικές προτάσεις». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, «σήμερα είναι η ουσία του θέματος. Ωστόσο, αν δεν συνοδευτούν αυτά τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από κάποιες άλλες πράξεις, δεν νομίζω να είναι πειστική η κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της κατά της διαφθοράς. Μάλιστα ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως ο ίδιος γνωρίζει «περίπου πια θα είναι αυτά τα μέτρα» και θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαφωνίες.

Σημείωσε πως για να είναι πειστικά σε πολιτικό επίπεδο τα μέτρα κατά της διαφθοράς που θα ανακοινωθούν σήμερα θα έπρεπε να συνοδεύονται από:

  • Συνεννόηση με Οδυσσέα: Προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή. Κατά τον κ. Χρίστο Κληρίδης η πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να λυθεί έστω και με ενδιάμεσο τρόπο το θέμα της σύγκρουσης αυτής. Κανένας δε θα είναι πειστικός αν δεν χειριστεί αυτό το θέμα αποτελεσματικά»
  • Ποινικές Διώξεις. «Δεν έχουμε δει ακόμα κινήσεις οποιονδήποτε ποινικών διώξεων για τα θέματα των πολιτογραφήσεων. Καθυστερούν οι υποθέσεις αυτές. Υπενθυμίζω ότι η έκθεση Καλογήρου δόθηκε στην κυβέρνηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ακόμη δε βλέπουμε φως στην άκρη της σήραγγας. Η Επιτροπή επίσης, δεν αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της πριν το Πάσχα, πιο πιθανόν το καλοκαίρι».
  • Παραιτήσεις και ανασχηματισμός. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδης «Συνήθως κατά την διεθνή πολιτική πρακτική και όταν αναλαμβάνει κανείς τις πολιτικές ευθύνες, αν δεν υπάρξουν κάποιες παραιτήσεις των εμπλεκομένων και δεν αναφέρομαι κατ’ ανάγκη στον Πρόεδρο. Από τους εμπλεκόμενους τουλάχιστον, θα έπρεπε να υπάρξουν κάποιες πιο θετικές αντιδράσεις. Προβλέπω ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανασχηματισμός. Ανάλογες καταστάσεις εκτονώνονται κάπως με αυτό τον τρόπο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ