Προκηρύσσονται 5 θέσεις διευθυντών έργου στο Υφυπουργείο Καινοτομίας

Οι πέντε εμπειρογνώμονες θα ενισχύσουν το έργο του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, που έχει ενσωματωθεί στο Υφυπουργείο.

To Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής προκηρύσσει σύντομα διαγωνισμό για την επιλογή πέντε διευθυντών έργου (project managers), αρχίζοντας την υλοποίηση μιας στρατηγικής που στοχεύει στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση έργων που προκηρύσσει το δημόσιο, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Κυριάκος Κόκκινος.
 
Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο, που διοργάνωσαν η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας με τίτλο «E-Governance: Transforming for the new Digital ERA – Ο δρόμος προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το κτίσιμο ενός σύγχρονου κράτους», ο κ. Κόκκινος ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται να προκηρυχθεί επίσης η θέση του Διευθυντή Πληροφορικής (Chief Information Officer) στο Υφυπουργείο.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κόκκινος, οι διαγωνισμοί αποτελούν απτό παράδειγμα της συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.
 
Οι πέντε εμπειρογνώμονες θα ενισχύσουν το έργο του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (που έχει ενσωματωθεί στο Υφυπουργείο) στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των έργων που τρέχουν από διάφορα Υπουργεία.
 
Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στους τρεις άξονες πολιτικής του Υφυπουργείου, που αφορούν την επιτάχυνση της υλοποίησης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου μέσω του διαχωρισμού σε μικρότερα και ταχύτερης υλοποίησης έργα (τις 160 υπηρεσίες του δημοσίου που θα γίνονται ηλεκτρονικά) και στα μεγαλύτερα έργα με μεγαλύτερο χρόνο υλοποίησης, στην πολιτική για το ευρυζωνικό πλάνο με διαδίκτυο με μεγαλύτερες ταχύτητες και τέλος στην πολιτική για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Τόνισε επίσης ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βασίζεται στην ανθρώπινη γνώση, ενώ αναγνώρισε πως στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας εξειδικευμένων επαγγελματιών πληροφορικής όπως data scientists και project managers.
 
«Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους νέους να στοχεύσουν σε αυτούς τους είδους επαγγέλματα, αν τους εκφράζουν, γιατί υπάρχει προοπτική για καριέρα και αυτό είναι και θέμα επαγγελματικής κατεύθυνσης, παιδείας και επανακατάρτισης (re-training) στελεχών του ιδιωτικού τομέα ώστε να κατευθυνθούν στις δεξιότητες, οι οποίες υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό», κατέληξε.
 
Χειμώνας: Προς πύλη Gov.cy
 -------------
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Στέλιος Χειμώνας παρουσίασε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη στρατηγική του Υφυπουργείου προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
 
«Αποστολή μας να είναι να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη. Επίκεντρο, η ποιότητα ζωής του πολίτη και οι υπηρεσίες που παρέχουμε στον πολίτη. Εξάλλου, η πανδημία έχει αναδείξει ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητο εργαλείο για να λειτουργήσουμε κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ως κοινωνία και ως οικονομία», είπε.
 
Αναλύοντας τους πυλώνες στρατηγικής, ο κ. Χειμώνας αναφέρθηκε στο έργο Government As Platform, ή της δημιουργίας πλατφορμών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από τους πολίτες όσο και τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της βελτίωσης της εξυπηρέτησης του πολίτη. Για το σκοπό αυτό, είπε,  το Υφυπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τη βρετανική Government Digital Service (DGS) και τη γερμανική PD και τη KMPG, στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ (SRSS).
 
Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της δημιουργίας κυβερνητικού κέντρου δεδομένων (government data centre) απ’ όπου θα τρέχουν όλα τα συστήματα της κυβέρνησης.

Για την ανάπτυξη των 160 ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου, ο κ. Χειμώνας είπε ότι θα δημιουργηθεί ένα «ψηφιακό εργοστάσιο ψηφιακών υπηρεσιών» (digital services factory)  και για τον σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία DGS του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Είπε ακόμη ότι οι υπηρεσίες του κράτους θα διατίθενται μέσω ενιαίας ψηφιακής πύλης, του Gov.cy ή Mygov.cy, στα πρότυπα του Gov.uk, προσθέτοντας ότι οι σύμβουλοι του Υφυπουργείου είναι οι ίδιοι που έχουν αναπτύξει την "ομολογουμένως πολύ πετυχημένη πλατφόρμα του Ηνωμένου Βασιλείου, που θεωρείται μια από τις καλύτερες του κόσμου", όπως είπε.

«Μικρό θαύμα» στην Ελλάδα
 ------------
Σε παρέμβασή του στο συνέδριο, ο Γεώργιος Γιωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας, είπε πως στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας συντελέστηκε «ένα μικρό θαύμα» τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2020 έγιναν συνολικά 95 εκατομμύρια περίπου ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο, αριθμός τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2019 και δεκαπλάσιος σε σύγκριση με το 2018.

Όπως είπε, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης μετέφερε τις συνολικά 501 υπηρεσίες του δημοσίου που προσφέρονταν αποσπασματικά στην πλατφόρμα Gov.gr, η οποία διαθέτει πλέον 1.120 υπηρεσίες.
 
Ο κ. Γιωργαντάς ανέδειξε τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας στην αποφυγή εκατομμυρίων φυσικών επισκέψεων εν μέσω της πανδημίας.
 
Εξάλλου, ο Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας της Κύπρου ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό πως κινητήριος δύναμη για τη μετάβαση στη νέα εποχή αποτελεί η στροφή προς τον ψηφιακό κόσμο και η ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας.
 
«Οδεύουμε προς μια νέα εποχή όπου τα πάντα γύρω μας αλλάζουν και οι ιδιόμορφες συνθήκες απαιτούν άμεση προσαρμογή», είπε και τόνισε πως «αναμφίβολα η επόμενη μέρα δεν προμηνύεται εύκολη αλλά εμείς κρατάμε τα κλειδιά».
 
Παράλληλα, στη συζήτηση που ακολούθησε η Ιωάννα Φιάκου, Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, είπε πως η ψηφιακή πολιτική της Αρχής τέθηκε με σκοπό και στόχο τη συμβολή της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής και ότι ήδη προχώρησαν στο επόμενο βήμα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε ανάθεση μελέτης για τη χρήση τεχνολογίας blockchain και των εικονικών περιουσιακών στοιχείων (virtual assets) στα συστήματα της Αρχής. «Στόχος και σκοπός η η διασφάλιση τα διαφάνειας και η απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να επιτύχουμε σε βάθος χρόνου τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου υπογράμμισε τον ρόλο της κουλτούρας στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και αναφέρθηκε σε προγράμματα και σεμινάρια του Οργανισμού για ενίσχυση των νέων στη νέα ψηφιακή εποχή. «Πρέπει όμως εμείς οι ίδιοι να προχωρήσουμε στα βήματα, που είναι αναγκαία για να είμαστε στο σημείο για να πετύχουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό», πρόσθεσε.
 
Ο Γιώργος Θεοχαρίδης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΕΚΚ για τη δημιουργία του κέντρου καινοτομίας (innovation hub) το 2018, με στόχο την παροχή καθοδήγησης σε θέματα χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) και κανονιστικής τεχνολογίας, του γνωστού regtech.
 
To κέντρο αυτό, είπε, θα επιτρέψει στην ΕΚΚ να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχει σε καινοτόμα προϊόντα (όπως το distributed ledger technology, η βάση του blockhain), κάτι που επιτρέπει τη δημιουργία ενός ενημερωμένου ρυθμιστικού περιβάλλοντος. «Απώτερος στόχος η προστασία των επενδυτών», είπε.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τζιωρτζής, Εκτελεστικός Διευθυντής Διεύθυνσης Πληροφορικής της Τράπεζας Κύπρου, είπε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον το «business as usual», ενώ το ζητούμενο είναι η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Για να το πετύχουμε αυτό, πρόσθεσε, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις, η συνεργασία όλων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και η βούληση αλλαγής των μεθόδων και διαδικασιών που ιδιαίτερα στο δημόσιο είναι χρονοβόροι.
 
Τέλος, ο Γιώργος Γιαγλής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου για το μέλλον, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αναφέρθηκε σε διαδικασίες που μπορεί να αποδειχθούν τροχοπέδη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Ζητούμε ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά κακά τα ψέματα στην Κύπρο, στον βαθμό που γνωρίζω, αν μια επιχείρηση πάει σε κυπριακή τράπεζα να ανοίξει λογαριασμό σε crypto assets θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Άρα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε το όραμα για το μέλλον με τις πολιτικές και διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη μετάβαση αυτή», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ