Πήρε μπρος ο «αντικαταστάτης» του ΚΕΠ

«Ούτε χρυσά διαβατήρια, ούτε ασημένιες βίζες» τονίζει ο Υπ. Εσωτερικών αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα προσέκλυσης ξένων εταιριών

επιμέλεια:  Χρίστος Πέτρου

Πήρε μπρος και άρχισε να αποφέρει καρπούς το νέο πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδυτών. Το λεγόμενο «Πρόγραμμα ταχείας δραστηριοποίησης» που καλύπτει εν μέρει το κενό που άφησε το ΚΕΠ με τα χρυσά διαβατήρια, έχει ήδη προσελκύσει 11 εταιρίες προερχόμενες από 7 διαφορετικές χώρες.

Το νέο πρόγραμμα, «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και άλλωστε αυτό θα ήταν ότι χειρότερο για την Κύπρο. Επομένως, ούτε χρυσές, ούτε ασημένιες βίζες. Είναι απλώς ένας μηχανισμός ταχείας δραστηριοποίησης», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπής ο κ. Νουρής, σημείωσε ότι «εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια στις γύρω περιοχές, όπως επί παραδείγματι ο Λίβανος, κρίναμε και εργαστήκαμε με την Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας κυρία Πηλείδου, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην προσέλκυση ξένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στις γύρω περιοχές για να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Κύπρο».

Στοίχημα των ιθυνόντων, ήταν να μην εμπλακούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας οι εταιρίες αυτές τόνισε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή έγινε επισταμένη τρίμηνη εργασία. Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, αφορά δύο διαδικασίες:

  1. Τις άδειες προσωρινής διαμονής που αφορούν κατά κύριο λόγου τους εργαζόμενους στις ξένες εταιρίες που έρχονται στην Κύπρο. Με τις νέες απλοποιημένες διαδικασίες, οι άδειες αυτές μπορούν να εκδοθούν σε μέγιστο χρόνο, εντός δύο μηνών.
  2. Τις άδειες μόνιμης διαμονής που αφορούν τους ίδιους τους επενδυτές που πρόκειται να προβούν σε επενδύσεις πέραν των 300.000 ευρώ. Για τους επενδυτές πέραν από τη δυνατότητα ταχείας αδειοδότησης, σημείως ο κ. Νουρής, υπάρχει και το νεοεισερχόμενο στοιχείο της δυνατότητας επένδυσης σε διάφορες δραστηριότητες, πέραν από την αγορά κατοικίας, όπως ίσχυε προηγουμένως.  

Σε ότι αφορά τη λειτουργικότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών μετά και τις απλοποιήσεις για τις οποίες γίνεται λόγος πιο πάνω, ο κ. Νουρής σημείωσε ότι για «πρώτη φορά ακούσαμε εγκωμιαστικά σχόλια» από CEO των εταιριών σε χθεσινή παρουσίαση.

Το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν εταιρίες που ήρθαν στην Κύπρος προερχόμενες  από 7 χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Λίβανος, τα Ηνωμένα Αρ. Εμιράτα , αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων του προγράμματος το οποίο μπορεί για ετερόκλητους λόγους να καταστήσει συμφέρουσα την προοπτική μετεγκατάστασή των εταιριών από τις χώρες που βρίσκονται τώρα, στην Κύπρο.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τον κ. Νουρή είναι το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης το φορολογικό καθεστώς για τις ξένες εταιρίες το οποίο μένει αμετάβλητος αλλά και η γενικότερη σταθερότητα που επικρατεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά με τα κίνητρα προσέλκυσης για τους επενδυτές και τους εργαζόμενους στις εταιρίες που εγκαθίστανται μέσω του προγράμματος στην Κύπρο, ο κ. Νουρής σημείωσε ότι «στην εξέλιξη αυτού του μηχανισμού, θεωρώ ότι μπορούμε να προσθέσουμε κατά τη διάρκεια εφαρμογής του και άλλα κίνητρα, πάντοτε στα πλαίσια του καθεστώτος προσωρινής διαμονής», προσθέτοντας ότι προσωρινή διαμονή νοείται «για όσον χρόνο θα δραστηριοποιούνται στη χώρα μας».

Τέλος ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «σε αυτό το στάδιο «στοχεύσαμε στις μικρότερες εταιρίες χωρίς να παραβλέπουμε τις μεγάλες. Κρίναμε ότι σε ένα τέτοιο σχέδιο που μπορεί να έχει και μικρό αριθμό εργαζομένων μας ενδιαφέρει τα μέγιστα για τι θα δημιουργήσουμε την επιθυμητή πολυσυλλεκτικότητα και το είδος της δραστηριοποίησης που μας ενδιαφέρει. Το σχέδιο θα μετεξελίσσεται συνεχώς και του Υπουργείο Εμπορείο που έχει την κεντρική διαχείριση του σχεδίου θα διευρύνει τα κριτήρια και τα κίνητρα πάντα με προσοχή και με συγκεκριμένους στόχους».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ