"Δεν είχαμε servers στην Κύπρο" - Αρνείται ευθύνες η εταιρεία με το "μαύρο βαν"

Μιλώντας στο BBC για το λογισμικό παρακολουθήσεων, εκπρόσωπος της NSO λέει ότι κατηγορώντας την εταιρεία είναι σαν να "επικρίνεις έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων όταν συντρίβεται ένας μεθυσμένος οδηγός"

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η NSO που απασχόλησε και τις κυπριακές αρχές σχετικά με το «μαύρο βαν» μιλώντας στο BBC για το λογισμικό παρακολουθήσεων λέει ότι κατηγορώντας την εταιρεία είναι σαν να "επικρίνεις έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων όταν συντρίβεται ένας μεθυσμένος οδηγός".

Σημειώνεται ότι η NSO σχετίζεται με την εταιρεία που είχε κλείσει άρον άρον στην Κύπρο πριν δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις που υπήρξαν με το "μαύρο βαν", ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν σχολιάζουν επί του εν λόγω θέματος.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2011 στο Τελ Αβίβ, διαθέτει εμπορικά το λογισμικό Pegasus, το οποίο, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του/της σε οποιοδήποτε smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Διεθνής έρευνα ξεσκεπάζει εταιρεία που σχετίζεται με το "κυπριακό μαύρο βαν"

Ο Όμιλος NSO αντιμετωπίζει διεθνή κριτική μετά από έρευνα δημοσιογράφων, αφού πιθανοί της στόχοι φαίνεται να ήταν ακτιβιστές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Το λογισμικό Pegasus χακάρει συσκευές iPhone και Android, επιτρέποντας στους χειριστές να κλέψουν μηνύματα, φωτογραφίες και email, να καταγράφουν κλήσεις και να ενεργοποιούν κρυφά μικρόφωνα και κάμερες.

Η NSO Group δήλωσε ότι το λογισμικό προορίζεται για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών και διατίθεται μόνο σε στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών από χώρες με καλά αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, μια κοινοπραξία ειδησεογραφικών οργανισμών, με επικεφαλής το γαλλικό Forbidden Stories, δημοσίευσε δεκάδες ιστορίες με βάση τον κατάλογο 50.000 αριθμών κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού του κινητού του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ενδεχομένως να αποτέλεσε στόχο.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί υποστηρίζούν τα ευρήματα του Project Pegasus και ότι τα δεδομένα συνδέονται αναντίρρητα με πιθανούς στόχους του spyware Pegasus του Ομίλου NSO, ενώ κάνουν αναφορά σε παραπλανητικές δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορους φορείς .

Απαντήσεις για την Κύπρο – «Δεν έχουμε διακομιστές στην Κύπρο»

Ο Όμιλος NSO σημειώνει στο BBC, ότι είχε ενημερωθεί ότι η λίστα έχει παραβιαστεί από τους διακομιστές της στην Κύπρο.

Αλλά ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο BBC: "Πρώτον, δεν έχουμε διακομιστές στην Κύπρο.

Και δεύτερον, δεν έχουμε δεδομένα των πελατών μας. "Και περισσότερο από αυτό, οι πελάτες δεν σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς ο κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός. "Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου τέτοια λίστα οπουδήποτε."

Και ο αριθμός των πιθανών στόχων δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Πήγασου.

"Είναι τρελός αριθμός", σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. "Οι πελάτες μας έχουν κατά μέσο όρο 100 στόχους το χρόνο. "Από την αρχή της εταιρείας, δεν είχαμε συνολικά 50.000 στόχους."

"Οι ευθύνες στον πελάτη"

Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι επέτρεψε στις καταπιεστικές κυβερνήσεις να κατασκοπεύσουν αθώους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ήταν κοντά στον δολοφονημένο αρθρογράφο της Washington Post, Jamal Khashoggi.

Η εταιρεία αρνείται αυτό και όλους τους άλλους ισχυρισμούς.

Δεν ερευνά συνήθως σε ποιον απευθύνεται, αλλά διαθέτει συστήματα για τον έλεγχο των υπηρεσιών ασφαλείας στις οποίες πωλεί, λέει.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Όμιλος NSO παρουσίασε την Έκθεση Διαφάνειας, λέγοντας: "Πρέπει να διατηρήσουμε υψηλότερα πρότυπα και να ενεργήσουμε με τη διαφύλαξη των δεδομένων και τη διαφάνεια ... για να διασφαλίσουμε τη δημόσια ασφάλεια και την ανησυχία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή".

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω λεγάμενα, ωστόσο, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος είπε ότι: "Αν είμαι ο κατασκευαστής ενός αυτοκινήτου και τώρα παίρνεις το αυτοκίνητο και οδηγείς μεθυσμένος και χτυπάς κάποιον, δεν πηγαίνεις στον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, πηγαίνεις στον οδηγό.

"Στέλνουμε το σύστημα στις κυβερνήσεις, λαμβάνουμε όλη τη σωστή διαπίστευση και τα κάνουμε όλα νόμιμα. Ξέρετε, εάν ένας πελάτης αποφασίσει να κάνει κακή χρήση του συστήματος, δεν θα είναι πλέον πελάτης", συμπλήρωσε.

"Όμως όλοι οι ισχυρισμοί και όλες οι ευθύνες πρέπει να είναι στον πελάτη."

«Μια τυχαία σύμπτωση»

Από τα άτομα των οποίων οι αριθμοί περιλαμβάνονται στη λίστα, 67 συμφώνησαν να δώσουν στο Forbidden Stories τα τηλέφωνά τους για ηλεκτρονική ανάλυση.

Και αυτή η έρευνα, από τα Διεθνή Εργαστήρια Ασφαλείας της Αμνηστίας, βρήκε στοιχεία για πιθανή στόχευση από τον Πήγασο σε 37 από αυτά.

Ωστόσο, η NSO Group είπε ότι δεν γνώριζε πώς ορισμένα τηλέφωνα στη λίστα περιείχαν απομεινάρια spyware.

Θα μπορούσε να είναι «σύμπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της NSO.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ