Μέχρι πότε ζουν με τους γονείς τους οι Κύπριοι

Τι λένε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ηλικία που ανοίγουν τα φτερά τους οι νέοι αφήνοντας το γονικό τους σπίτι.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι Κύπριοι φαίνεται να «εγκαταλείπουν» το πατρικό τους σπίτι κατά μέσο όρο στα 26,8 τους χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νεαροί Κύπριοι φεύγουν από το πατρικό τους στα 27,4 χρόνια ενώ οι νεαρές Κύπριες στα 26,2 χρόνια.

«Ανοίγουν τα φτερά τους» νωρίτερα οι γυναίκες

Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο, οι άνδρες «εγκατέλειψαν» το γονικό νοικοκυριό σε ηλικία 27,4 ετών και οι γυναίκες στα 25,4 έτη.

Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, δηλαδή οι νέες γυναίκες έφυγαν από το γονικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο νωρίτερα από τους νέους άνδρες.

Η μόνη μικρή εξαίρεση ήταν η Σουηδία όπου τα θηλυκά έφυγαν κατά μέσο όρο 0,1 χρόνια μετά τα αρσενικά.

Οι Κροάτες φεύγουν στα 32,4 τους χρόνια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στις Βόρειες και Δυτικές χώρες οι νέοι εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο μόλις περάσουν τα 20 τους χρόνια ενώ στις Νότιες και Ανατολικές Χώρες οι μέσες ηλικίες είναι λίγο πριν ή μετά τα 30 τους χρόνια.

Συγκεκριμένα μεγαλύτεροι φεύγουν από το πατρικό τους οι Κροάτες (32,4 χρόνια), οι Σλοβάκοι (30,9 χρόνια), οι Μαλτέζοι και οι Ιταλοί (30,2 χρόνια) και οι Πορτογάλοι (30 χρόνια). Αντίθετα, η Δανία (21,2 χρόνια), το Λουξεμβούργο (19,8 χρόνια) και η Σουηδία (17,5 χρόνια) κατέγραψαν τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας, όλοι κάτω των 22 ετών.

Που βρίσκεται το μεγαλύτερο χάσμα στην ηλικία ανάμεσα στα φύλα

Τα μεγαλύτερα χάσματα μεταξύ των φύλων εντοπίστηκαν στη Ρουμανία, όπου οι νεαροί Ρουμάνοι φεύγουν στα 30,0 και οι νεαρές Ρουμάνες στα 25,5 χρόνια (χάσμα μεταξύ των φύλων 4,5 ετών), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (4,2 χάσμα μεταξύ των φύλων) με τα αρσενικά να φύγουν στα 32,0 και τα θηλυκά στα 27,8 έτη.

Στην Κροατία, τόσο οι νέοι όσο και οι νέες αποχώρησαν από την τελευταία στην ΕΕ (σε ηλικία 34,0 και 30,9 ετών, αντίστοιχα), αντιπροσωπεύοντας το τρίτο μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων των 3,1 ετών.

Η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Εσθονία κατέγραψαν το μικρότερο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων με 0,1, 0,4 και 0,5 χρόνια αντίστοιχα μεταξύ νεαρών ανδρών και γυναικών που εγκαταλείπουν το γονικό σπίτι.

Το χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν πιο έντονο σε χώρες όπου οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονέων αργότερα και λιγότερο έντονοι σε χώρες όπου έφυγαν νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ