ΥΠΟΙΚ στο Bloomberg: Ο ESM ακολουθεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το χρέος

Ο Πετρίδης μίλησε στο Bloomberg μετά από μια εβδομάδα που η ΕΕ ξεκίνησε μια διαβούλευση για το μέλλον του καθεστώτος των ελλειμμάτων των κρατών μελών.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να παραμείνουμε πειθαρχημένοι ως προς τα κριτήρια του ελλείμματος και εκεί ο ESM δεν έχει προτείνει αύξηση κάτω του 3%», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

 «Ο ESM ακολουθεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση αυτή τη στιγμή, επειδή πολλές χώρες ξεπερνούν τον στόχο του 60% του δημοσίου χρέους και λόγω της πανδημίας», σημείωσε.

Ο Πετρίδης μίλησε στο Bloomberg μετά από μια εβδομάδα που η ΕΕ ξεκίνησε μια διαβούλευση για το μέλλον του καθεστώτος των ελλειμμάτων των κρατών μελών, ξεκινώντας μια πιθανώς αμφιλεγόμενη διαδικασία που φέρνει αντιμέτωπες τις δημοσιονομικά λιτές βόρειες χώρες με τα υπερχρεωμένα νότια μέλη. Οι ισχύοντες κανόνες θεωρούνται από πολλούς οικονομολόγους ότι θέτουν ένα υπερβολικά αυστηρό μανδύα που εμποδίζει την ανάπτυξη.

Η αντίδραση από την Κύπρο, η οποία υπέστη τη δική της αναταραχή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης της περασμένης δεκαετίας, εκφέρει μια διαφορετική άποψη ακόμα και από αυτή των χωρών της Νότιας Ευρώπης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θεώρησε το σύμφωνο «παρωχημένο», αν και οι μέχρι στιγμής ενέργειές του υποδηλώνουν ότι το επίκεντρο της περιφρόνησής του είναι ο κανόνας του ελλείμματος, στον οποίο οι προβλέψεις της κυβέρνησής του δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με αυτούς στο άμεσο μέλλον.

Γραμμές μάχης

Η πρόταση στο έγγραφο του ESM που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα είναι μόνο μια ιδέα που μπήκε τραπέζι για να συζητήσουν τα 27 μέλη της ΕΕ. Σε μια πρώιμη ένδειξη σχηματισμού γραμμών μάχης, τον περασμένο μήνα η Αυστρία ηγήθηκε αυτού που περιέγραψε ως «συνασπισμό ευθύνης» με άλλες επτά χώρες που μαζί ζήτησαν να περιοριστούν τυχόν αλλαγές στο σύμφωνο.

Ο Πετρίδης τάσσεται υπέρ ενός υψηλότερου ανώτατου ορίου χρέους επειδή «θα χρειαστούν τεράστιες δημόσιες επενδύσεις για να υλοποιηθεί η πράσινη συμφωνία» που τέθηκε από την ΕΕ για να κάνει την οικονομία της πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη. Ο κανόνας του ελλείμματος παραμένει λογικός γι' αυτόν, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Για την Κύπρο αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε. «Προφυλάσσοντας τα δημόσια οικονομικά μας, προστατεύουμε την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και τις επενδυτικές βαθμίδες».

Ο Πετρίδης προβλέπει επί του παρόντος το χρέος να μειωθεί στο 107% της παραγωγής φέτος και κάτω από το 100% το 2022. Στην κορύφωση της πανδημίας, έφτασε το 119,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος κάποτε εργαζόταν ως οικονομολόγος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι ενώ η άνοδος των τιμών καταναλωτή στην Ευρώπη οφείλεται κυρίως σε βραχυπρόθεσμα εξωτερικά φαινόμενα όπως διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, και η τόνωση της κατανάλωσης σαφώς και παίζει ρόλο.

«Η ίδια η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούμε στην Ευρώπη, αλλά και στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, δημιουργεί επίσης ένα μέρος αυτού», είπε.

 «Το να έχουμε επεκτατικές πολιτικές για μεγάλο χρονικό διάστημα που μερικές φορές δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία του οικονομικού κύκλου μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές όπως ο πληθωρισμός, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Προσέλκυση επενδυτών στην Κύπρο

Μόλις δύο ημέρες πριν από την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, ο Πετρίδης παρατήρησε ότι η πολιτική του ιδρύματος να διατηρεί το κόστος δανεισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μπορεί να είναι χρονικά περιορισμένη.

«Θα περίμενα μεσοπρόθεσμα να δούμε ίσως μια αύξηση στα επιτόκια, εάν ο πληθωρισμός επιμένει και δεν είναι τόσο βραχυπρόθεσμος», είπε.

Η Κύπρος επιδιώκει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για την προσέλκυση ξένων εταιρειών και προσωπικού που προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει «κόμβος για διεθνείς επιχειρήσεις και οργανισμούς», είπε ο υπουργός.

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται σε ναυτιλιακές, φαρμακευτικές και εταιρείες πληροφορικής που έχουν ήδη βοηθήσει την Κύπρο να διαφοροποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος διαβατηρίων για επένδυση και την ύφεση στον τουρισμό λόγω πανδημίας.

«Η προοπτική επέκτασης σε αυτόν τον τομέα είναι μεγάλη», είπε ο Πετρίδης. «Ο τομέας της πληροφορικής έχει την προοπτική μιας σημαντικής συνεισφοράς στο ΑΕΠ που είναι πολύ υψηλότερο από τους παραδοσιακούς τομείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ